Ny behandling kan bota tarmsjukdomen Crohns

En ny behandling mot Crohns sjukdom har i försök visat sig vara effektiv. Nu finns hopp om att patienter ska kunna bli helt botade.

Publicerad den: 2015-03-20
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons
Annons
Annons

En italiensk studie tyder på att ämnet mongersen förbättrar magsjukdomen Crohns genom en ny mekanism som normaliserar det nedsatta immunförsvaret i tarmen, rapporterar Dagens Medicin. I studien ingick totalt 160 personer med svår eller medelsvår Crohns sjukdom. Deltagarna delades in i fyra olika grupper, varav tre fick olika doser av mongersen under 14 dagar. Den fjärde gruppen fick verkningslös placebo. Efter två veckor hade 65 procent av deltagarna i gruppen som fick den högsta dosen mongersen uppnått önskad effekt. I de andra grupperna med lägre doser var behandlingen mindre effektiv. I en kommentar till studien skriver den belgiska experten Séverine Vermeire att man sett en långvarig förbättring redan efter två veckors behandling, vilket kan tyda på att verkningsmekanismen kan vara ett första steg mot att faktiskt bota sjukdomen.

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation i mag- och tarmkanalen som i perioder kan ge svåra problem med bland annat magsmärtor och diarréer. I nuläget kan sjukdomen inte botas men däremot behandlas med olika former av inflammations- och immunhämning, som kortisonpreparat och TNF-hämmare. Enligt Dagens Medicin funkar dock inte denna behandling på alla patienter. Dessutom ger den många biverkningar i form av exempelvis en ökad risk för cancersjukdomar och infektioner. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2016-09-14 21:23 (4 år sen)

  Läste ett inslag här om att D-vitamin har hjälpt bra mot Chrons. Vilket D-vitamin avses? Det finns ju olika sorters D-vitamin.

 • Avatar Tidigare användare 2016-05-27 23:02 (4 år sen)

  Hej,
  Finns det något sätt att ta del i utredningen om Mongersen som behandling för chrons? Om det kan gå att få som medicinering här i Sverige min pojkvän har testat allt.. och börjar smått ge upp hoppet då han har svår chrons som påverkar hela hans vardag/liv.

 • Avatar Tidigare användare 2015-04-25 08:27 (5 år sen)

  MF, jag skulle vilja säga att kosten kan ha stor betydelse även om man har svårare Crohns. Kan inte svara på om en kostomläggning kan minska inflammationen i tarmen, men man kan säkerligen bli besvärsfri! Genom att utesluta gluten och mjölk och minimera intaget av socker och alkohol har jag gått från att vara riktigt dålig till att knappt känna av min Crohns. Går parallellt med kostomläggningen på Remicadebehandling vilket har hjälpt mig att kunna behålla och gå upp i vikt men utan att även äta rätt upplever jag att behandlingen inte alls har samma verkan som när jag håller mig till min specialkost. Så visst har kosten betydelse! Däremot är det nog väldigt individuellt VAD som funkar.

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-26 02:36 (5 år sen)

  Jag är ledsen över att meddela alla tarmexperter, men det finns en alternativ behandling av Crohns sjukdom som botar eller kraftigt minskar tarmbesvären och detta är D-vitamin i högdosformat. Jag har själv blivit helt botad (har inga som helst problem med tarmen längre) efter att tagit D-vitaminkapslar med minst 2500 enheter varje dag. Efter några veckor med denna terapi märkte jag att alla besvär bara försvann.

  Hur fick jag då reda på D-vitaminets betydelse? Jag såg bl a ett TV-program där en pensionerad läkare framhöll vikten av D-vitamin för vår hälsa. Av ren nyfikenhet fortsätte jag att läsa om D-vitamin på Internet. Bl a fanns det länkar till Youtube. Här fanns flera inslag på olika framföranden av såväl svenska som utländska forskare som framhöll vikten av D-vitamin som en förebyggande alternativt botande eller lindrande metod för att undvika olika sjukdomstillstånd. Ett av inslagen var ett föredrag från psykiater Mats Humble. Föredraget var omfattande kring olika studer som gjorts kring D-vitamin. Dessa studier visade bl a att människor med depression blev avsevärt bättre i sin sjukdom av D-vitaminbehandling. Men även andra studier på andra patientgrupper hade svarat väl på D-vitamin-terapi, däribland personer med psoriasis och Crohn sjukdom.

  Jag är glad över att jag (av en slump) fick ta del av denna relativt nya forskning krind D-vitamin. Jag tycker det är ytterst tråkigt att många läkare och forskare alltid vill söka bot "den långa vägen", d v s via gamla etablerade läkemedel alternativt helt nya läkemedel. Många sjuka människor lider i det tysta och vågar inte ifrågasätta den "etablerade kunskapen" kring hur man bäst botar eller lindrar olika sjukdomstillstånd.

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-23 14:19 (5 år sen)

  @wilhelm1: Om du inte har mild Crohns så kommer inte kosten att hjälpa. Det måste medicineras. Men visst kan du lindra symptomen genom att tänka på vad du äter och hålla dig till kost som fungerar för dig.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-03-20 14:02 (5 år sen)

  Vad består ämnet mongersen av ? Synd att det inte framkommer. Fruktooligosackarider är annars en väldigt effektiv hjälp i behandling av Chrons med flera tarmstörningar. Bästa formen finns i inulin en osmältbar kostfiber som dessutom drar ut eventuella gamla matrester ur tarmfickorna. Koncentrat av inulin blir Topinulin man kan läsa mycket om det på nätet. Har bekanta som kunnat återgå till arbete efter några års fruktlös "vård "
  Det är ett helt naturligt ämnen, nämligen koncentrat från unik sort av jordärtskocka. Enklare kan det nog inte bli.


Annons
Annons
Annons