Trötthet ett vanligt symtom vid inaktiv ulcerös kolit

Nya forskningsrön visar att IBS-lika symtom och trötthet är vanligt vid inaktiv ulcerös kolit. Mellan aktiva sjukdomsperioder kan patienter med ulcerös kolit vara helt symtomfria men en del patienter uppvisar, trots avsaknad av inflammatorisk sjukdomsaktivitet i tarmen, symtom som liknar dem vid IBS. Ett annat vanligt symtom är kraftig trötthet.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-05
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Orsakerna till ovanstående symtom hos patienter med ulcerös kolit är inte helt klarlagda. I en helt ny avhandling försöker man komma orsakerna närmare genom att undersöka två grupper av patienter med ulcerös kolit. En grupp med nydebuterad ulcerös kolit (98 patienter) och en grupp som undersökts i samband med ett mottagningsbesök (298 patienter).

Resultaten visar att IBS-liknande symtom vid inaktiv sjukdom var vanligt förekommande, 18 procent av patienterna uppgav att de hade den typen av symtom. Tidigare studier har rapporterat siffor på 25-46 procent. 

Kraftig trötthet vanligt

Kraftig trötthet rapporterades hos 40 procent av patienterna i den andra studiegruppen. Börje Jonefjäll, överläkare vid medicinklinken, som skrivit avhandlingen, menar att symtomen är vanliga hos patienter med ulcerös kolit och att de bör utredas noggrant för att identifiera underliggande behandlingsbara faktorer.

Annons
Annons

”Framtida studier behövs för att fastställa huruvida specifika behandlingar vid IBS-lika symtom och trötthet hos patienter med ulcerös kolit kan påverka dessa symtom gynnsamt”, skriver han i Läkartidningen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-12-5 15:49 (2 år sen)

  IBS - UC - Crohns IBD alla tarmstörningstillstånd och efter antibiotika får god hjälp av PREBIOTIKA, läs mer här:

  http://www.aktivsyn.se/referenser.html

  Prebiotika, så här fungerar den:

  http://www.aktivsyn.se/Prebiotika.html
  Topinulin aktiv ges i många länder inom vården, det brukar räcka faktiskt med att avgifta tarmfloran och med Prebiotika som näring få stark tillväxt av de goda bakterierna som då tränger ut dem som avger skadliga ämnen.

 • 20130313144708
  Mia 2016-12-7 01:09 (2 år sen)

  Precis de problemen jag har. Extrem trötthet som läkare gärna skyller på mental ohälsa ist för att utreda. Sjukvården har en förmåga att göra det lätt för sig och svårt för patienterna.
  Men vem tusan ska man gå till med dessa nya rön för att få hjälp?!? Är väl bara att fortsätta vänta 10 år till...


Annons
Annons
Annons
Annons