Nyhet | Mage & tarm

Crohns sjukdom ökar men fler slipper operation

Den kroniska tarmsjukdomen Crohns kommer i skov och orsakar ofta både fysiskt och psykiskt lidande för patienten. Faktum är att sjukdomen ökar men då allt fler fall upptäcks i ett skede kan operation undvikas.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-03
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Crohns sjukdom är komplex och genom ökad kunskap om sjukdomen kan våra behandlingsformer förbättras, säger Yaroslava Zhulina, doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet och överläkare i medicin och geriatrik vid Karlskoga lasarett.

I sin avhandling visar Yaroslava Zhulina att förekomsten av Crohns ökar samtidigt som behovet av kirurgi minskar. Det beror på att allt fler patienter idag upptäcks i ett skede där medicinsk behandling kan ha bra effekt. Samtidigt ställer det ökade krav på att kontrollera besvären och graden av inflammation över tid. Där stödjer avhandlingen inflammationsmarkören kalprotektinets som mäts i avföringsprov.

– Min forskning stärker kalprotektinets roll som verktyg vid regelbunden övervakning av sjukdoms aktivitet. Ett fördubblat värde var kopplat till en fördubblad risk för nytt skov av sjukdomen inom den kommande tremånadersperioden. Med andra ord kan vi använda kalprotektin för att förutspå risken för nytt skov. Mer övervakning av sjukdomen ställer nya krav på både sjukvårdens och patientens delaktighet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons