Fråga experten om IBD

Ställ en fråga till experten!

Vad vill du veta om inflammatorisk tarmsjukdom? Ställ en fråga till Katarina Pihl Lesnovska, specialistsjuksköterska, medicine doktor på Magtarmmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping och ordförande Föreningen för Sjuksköterskor inom Gastroenterologi i Sverige. 

Utvalda frågor och svar kommer främst att publiceras i kunskapsbreven om IBD. För att säkerställa att du inte missar svaret på din fråga – bli prenumerant på kunskapsbrevet här!  

    Katarina Pihl Lesnovska7


Fråga   Mage & tarm

Fråga: Växtbaserade läkemedel vid Crohns sjukdom

Hej! Finns det någon bra hjälp mot Crohns sjukdom? 

Svar:

Hej! Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som alltid ska behandlas läkare. Idag finns ingen definitiv bot men behandling med i första hand antiinflammatoriska läkemedel kan många gånger ge mycket god hjälp och effektivt dämpa sjukdomen eller häva ett skov. Då sjukdomen kan försämra näringsupptaget så är ett väl sammansatt näringsintag en grundläggande del av den aktiva egenvården. Jag förordar även 1) ett dagligt brett vitamin-mineral/spårelementtillskott för att minska risken för dolda näringsbrister på vitaminer och andra mikronäringsämnen. 2) Ett tillskott med omega-3 fettsyror som är viktiga komponenter för funktionen i våra vävnadscellers membran plus utgör förstadier till hormonliknande ämnen, s.k. eicosanoider, som har antiinflammatoriska egenskaper. Har vi för lite omega-3 fettsyror i relation till andra fettsyror (främst omega-6 fettsyror), så kan vi bli för inflammationsbenägna och det kan även förvärra olika inflammationstillstånd/sjukdomar. En del publicerad klinisk forskning, bl.a. skandinavisk, stöder också att extra/tillräckliga intag av omega-3 fettsyror i form av marina oljor kan bidra till att dämpa inflammatorisk tarmsjukdom.


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om magproblem och naturläkemedel 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Farmakopé eller livsmedel

2015-11-10 | 09:21

av Magnus Nylander

Problem med rapningar

2015-11-6 | 10:20

av Magnus Nylander

Naturläkemedel mot bubblig och gasig mage

2015-11-5 | 06:09

av Magnus Nylander

Jag har IBS och är förstoppad

2015-11-4 | 20:59

av Magnus Nylander

Naturläkemedel vid Kollagen kolit

2015-11-2 | 12:05

av Magnus Nylander

Jag är extremt förstoppad

2015-11-2 | 11:39

av Magnus Nylander

Växtbaserade läkemedel vid Crohns sjukdom

2015-11-2 | 11:25

av Magnus Nylander

Vad kan jag äta för att må bra?

2015-11-1 | 11:35

av Magnus Nylander


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.