Fråga experten om IBD

Ställ en fråga till experten!

Vad vill du veta om inflammatorisk tarmsjukdom? Ställ en fråga till Katarina Pihl Lesnovska, specialistsjuksköterska, medicine doktor på Magtarmmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping och ordförande Föreningen för Sjuksköterskor inom Gastroenterologi i Sverige. 

Utvalda frågor och svar kommer främst att publiceras i kunskapsbreven om IBD. För att säkerställa att du inte missar svaret på din fråga – bli prenumerant på kunskapsbrevet här!  

    Katarina Pihl Lesnovska7


Fråga   Mage & tarm

Fråga: Problem med rapningar

Hej Magnus!  Jag har väldigt stora problem med rapningar , har gjort gastroskopi och röntgen  och har gått beskedet magbråck. Jag tar omeprazol , är mycket sur i halsen men är inte förstoppad eller har diarré. Jag kan rapa i flera och jag får ont på alla organ från magen uppåt , väldigt obehaglig. Jag mår dåligt både psykist och fysiskt. Mvh Parisa. Tack på förhand! 

Svar:

Hej Parisa! Kom ihåg att tugga ordentligt och var aldrig stressad när du äter. Är du stressad när du äter så sväljer du nämligen mycket mer luft. Den surhet du känner beror på att magsäckens mycket sura saltsyra tagit sig upp till matstrupen. När det gäller maten så ska du inte äta starkt kryddad mat och inte dricka kaffe eller det minsta lilla av starka alkoholhaltiga drycker. Ät inte heller nära läggdags och använd en rejäl kudde så att huvudet inte ligger lågt. Undvik alla tunga lyft och om du är kraftigt överviktig så kan en rejäl viktnedgång bidra till att minska besvären. Jag utgår ifrån att man nu kommer att följa upp ditt magbråck och om det krävs sedan skulle behövas vidta andra medicinska behandlingar. Mvh, Magnus


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om magproblem och naturläkemedel 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Farmakopé eller livsmedel

2015-11-10 | 09:21

av Magnus Nylander

Problem med rapningar

2015-11-6 | 10:20

av Magnus Nylander

Naturläkemedel mot bubblig och gasig mage

2015-11-5 | 06:09

av Magnus Nylander

Jag har IBS och är förstoppad

2015-11-4 | 20:59

av Magnus Nylander

Naturläkemedel vid Kollagen kolit

2015-11-2 | 12:05

av Magnus Nylander

Jag är extremt förstoppad

2015-11-2 | 11:39

av Magnus Nylander

Växtbaserade läkemedel vid Crohns sjukdom

2015-11-2 | 11:25

av Magnus Nylander

Vad kan jag äta för att må bra?

2015-11-1 | 11:35

av Magnus Nylander


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.