Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | IBD

Lär dig mer om Crohns sjukdom och ulcerös kolit

Ulcerös kolit och Crohns sjukdom är två IBD-sjukdomar, alltså inflammatoriska tarmsjukdomar. Sjukdomarna debuterar vanligen vid 15-40 års ålder och är lika vanligt hos både kvinnor och män. Misstänker du att du själv har någon av sjukdomarna, är du redan diagnostiserad eller känner du någon som lever med en IBD-sjukdom? Då ska du göra vår utbildning på IBD-koll.se!


Publicerad den: 2018-09-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Lär dig mer om Crohns sjukdom och ulcerös kolit
Annons

De vanligaste symtomen vid ulcerös kolit och Crohns sjukdom är:

  • Ont i magen
  • Lös avföring
  • Blod i avföringen och/eller slemtillblandning
  • Viktnedgång

I Sverige har cirka 0,65 procent av befolkningen IBD, där andelen med ulcerös kolit är något högre.  IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för långvarig besvärsfrihet och god livskvalitet.

Genom att ta del av utbildningen på IBD-Koll.se lär du dig mer om IBD och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen.

Du kan också dela med dig av dina egna erfarenheter och hjälpa oss att sprida mer kunskap om IBD.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

GÅ TILL UTBILDNINGEN>>>

Om utbildningen

Med kunskapskampanjen IBD-Koll.se vill vi sprida kunskap om IBD genom att bland annat belysa följande frågeställningar:

  • Vilka är de olika typerna av IBD och vad karakteriserar dessa?
  • Vilka är symtomen vid IBD?
  • Hur ställs diagnosen?
  • Hur behandlas IBD?

Kunskapskampanjen vänder sig till personer med IBD, anhöriga, vårdpersonal och allmänt intresserade.

Netdoktor har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar inom kunskapskampanjen. Samtliga texter är granskade av Mikael Lördal, överläkare vid Gastrosektionen, Medicinkliniken, Danderyds Sjukhus. IBD-Koll.se är en kunskapskampanj från Netdoktor och Mag- och tarmförbundet. Kunskapskampanjen uppbär ekonomiskt stöd från Takeda Pharma AB.

Läs artiklar om IBD

På vår samlingssida om IBD kan du läsa intervjuer med patienter och expert som har erfarenhet av IBD-sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Här hittar du även quiz och tips som hjälper dig att få bättre kunskap om sjukdomarna.

Gå till sidan: Inflammatorisk tarmsjukdom, IBD >>>

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons