Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | IBD |

Har kosten någon inverkan vid IBD? Experten svarar

Hur ska jag äta? Det är en fråga som Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi vid Danderyds sjukhus, ofta får höra av sina IBD-patienter. Här svarar han på frågan.


Publicerad den: 2018-08-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Har kosten någon inverkan vid IBD? Experten svarar
Annons

 

– Nästan alla patienter undrar vad kosten har för betydelse. De har googlat eller har vänner och bekanta som säger till dem vad de ska äta eller undvika. Men svagheten än så länge är att det inte finns några riktigt bra framåtblickande studier som kan svara på den frågan, säger Lördal. 

De studier som gjorts är nämligen i regel baserade på intervjuer med patienter som bland annat har fått uppge sin kosthållning i efterhand. Men för att få klarhet i frågan: “Vad har kosten för inverkan på IBD-sjukdomar?”, så behövs så kallade prospektiva studier göras. Alltså studier där man följer patienter under längre tid, framåt i tiden.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Men det dagens studier ändå kan visa på är att man till viss mån, med rätt kost, kan förebygga IBD-sjukdomar.

– Om man har hög konsumtion av snabbmat eller raffinerat socker löper man en ökad risk att få inflammatorisk tarmsjukdom, det visade man i en epidemiologisk studie redan 1992 , säger Lördal.

Även en stor konsumtion av animaliskt protein ökar risken för att insjukna i en IBD-sjukdom, menar han. Istället verkar det som att en kost med mycket fisk och grönsaksfibrer ger en skyddande effekt.

Låga nivåer av D-vitamin

Många IBD-patienter har också låga nivåer av D-vitamin, berättar Lördal.
Men det är svårt att veta vad som kom först - sjukdomen eller bristen på D-vitamin?

IBD-sjukdomar är nämligen vanligare på norra delen av jordklotet, framför allt i Sverige och Kanada, där solexponeringen är lägre. Därmed är risken för D-vitaminbrist också högre.

Men tittar man på en karta var IBD-sjukdomarna är vanligast så är det i den industrialiserade världen - vilket tyder på att det är en ”vällevnadssjukdom”.

–  Det som är svårt att veta är om man har för långa nivåer av D-vitamin för att man bor på norra halvklotet eller om man får brist på grund av sjukdomen, säger Lördal.

Läs mer: Ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation, IBD)

Kan man bota IBD-sjukdomar med kosten?

Okej, IBD-sjukdomar kan alltså till viss mån förebyggas - men kan man äta sig frisk om man redan är sjuk?

Svaret på det är: Nej - men kanske i framtiden.

– Det finns inget i dag, i den forskning som har gjorts, som visar på att man kan äta sig frisk, säger Mikael Lördal.

Samtidigt menar han att det inte behöver betyda att man inte kan det - i framtiden kommer forskningen kanske visa på att man visst kan äta sig frisk från IBD-sjukdomar.

– Men än så länge måste man svara nej på den frågan, säger Mikael Lördal.

Läs mer: Crohns sjukdom (IBD)

Annons
Annons

IBD kan ge näringsbrist

Däremot är det viktigt att man får i sig tillräckligt med näring och energi. Framför allt är det viktigt att hålla koll på näringsintaget under ett skov, menar Lördal. 

– Det är inte ovanligt att man går ner i vikt när man har ett skov. Då är det viktigt att man har en bra näringssammansättning, säger Lördal.

Sjukdomssymtomen kan också göra att patienter själva väljer att äta mindre.  

– Vissa patienter med Crohns upplever att de får mer ont när de äter, eller att maten sätter fart på tarmen, och då håller vissa igen på matintaget omedvetet eller medvetet. Då har man både en tärande inflammation och ett minskat matintag och det kan leda till att man blir undernärd, säger Lördal. 

Bra att ha kontakt med en dietist

Därför får de flesta som får diagnosen IBD en remiss till en dietist.

– Eftersom det florerar så många olika kostråd överallt. Man blir lätt vilse och då är det bra att få träffa en dietist redan när man har fått sin diagnos. Det är även bra att ha kontakt med dietisten när man får sina skov, så att man vet att kosthållningen är adekvat och så man inte äter fel och blir undernärd.

Lär dig mer om IBD och komplikationer vid IBD. Gör utbildningen vår utbildning om sjukdomarna - den tar bara några minuter>>>

FODMAP-metoden kan ge lugnare mage

Vid IBS (irritable bowel syndrome) använder man sig ibland av Fodmap-metoden. En metod som har utvecklats i Australien och som går ut på man att först tar bort alla livsmedel med "hög Fodmap" - alltså de produkter som har hög halt av kolhydrater och som jäser och bildar gaser när de bryts ner i tjocktarmen.

Efter en tid testar man, tillsammans med en dietist, vilken av de fyra kategorier av de gasbildande kolhydraterna (fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer) man tål och inte tål.

Vissa hävdar att denna metod skulle kunna ha en positiv effekt även vid IBD-sjukdomar. Mikael Lördal säger så här:

– Ja, det kan man nog tänka sig. Många av de här livsmedlen som samlas under FODMAP gör att man blir gasig eller lös i magen, och undviker man dem så gör det ju att magen blir lugnare.

– Samtidigt, eftersom det är mycket som man måste undvika, finns det en risk att man äter för lite och får i sig för lite näring. Då är det viktigt att ha kontakt med en dietist.

Ska man undvika gluten vid IBD?

En annan diet som varit mycket uppe på tapeten är den glutenfria. Men den ska inte ha någon positiv påverkan när det kommer till inflammatorisk tarmsjukdom.

– Nej, det finns ingen koppling mellan celiaki och IBD-sjukdomar. Vid glutenintolerans är det de övre delarna av tunntarmen som är hårdast angripna.
Vid ulcerös kolit är tunntarmen frisk och vid Crohns sjukdom är det tjocktarmen och nedersta delen av tunntarmen som drabbas. Gluten har därför ingen betydelse vid IBD, säger Lördal.

Det enda en glutenfri kost skulle kunna bidra till vid IBD är är en symtomlindring - då själva kosten har en ”stoppande inverkan”, menar han.

– En glutenfri kost skulle kunna lugnar ner magen. Men det är inte för att man är intolerant utan för att den glutenfria kosten gör att man blir mer hård i magen, säger Lördal.

Läs fler artiklar om mage & tarm här >>>>

IBD - Kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar

 • IBD (Inflammatory Bowel Disease) är ett samlingsnamn på flera olika sjukdomar, men de vanligaste sjukdomarna är Ulcerös kolit och Crohns sjukdom. 
 • De är vanligast i Skandinavien och i Nordamerika.
 • Sjukdomarna debuterar oftast vid 15-40 års ålder.
 • IBD uppträder i skov - perioder med besvär och perioder med låg eller ingen sjukdomsaktivitet.
 • Symtom vid IBD är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slem) och viktnedgång.
 • IBD går inte att bota, men individuell behandling kan minska besvären och ge god livskvalité.
Annons
Annons

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-09-15 22:23 (4 år sen)

  Jag har slutat att äta grovt fiberrikt bröd, bär med kärnor i. Hallon hjortron majs päron bönor och lök. Stor förbättring efter detta.

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-3 13:12 (4 år sen)

  Jag har chrons sjukdom och använder mitojektpennor. Nu undrar vad som kan hända om jag tar min metrojektpenna för nära naveln

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-21 10:35 (4 år sen)

  Jag har slutat med mjölk. Man ska äta långsamt och tugga ordentligt.

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-17 22:33 (4 år sen)

  Den här artikeln är bra det är min Grovtarm som det är fel påför sådär 40 år Sedanlåg man att jag hade början till fickor
  Det är dom som stoppar upp tarmrörelserna och orsakat förstoppning
  Plågsamt när jag tömmer tarmen
  Men 101 år har delvis varit utan besvären nu är det ansträngande att tömma tarmen
  16 11 16 tack för mig Rune hannäs


Annons