Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hanna har Crohns sjukdom: ”Jag är i ett kroniskt smärttillstånd”

Hanna Frogner, 27, hade magproblem redan som treåring, men fick diagnosen Crohns först när hon var elva år. ”Jag fick reda på att jag behövde medicin i resten av livet, det var jättetungt att höra”, berättar hon. 


Publicerad den: 2019-03-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Sjukdomen har nästintill påverkat allt i Hanna Frogners liv: skolan, fritiden och relationer. Hon har provat många olika mediciner och behandlingar. Hon har opererats och haft stomipåse på magen.

– Det är väldigt svårt, speciellt när man behöver förklara varför det är som det är, och det var extra jobbigt när man var tonåring. Då var det väldigt pinsamt att ha en magsjukdom. Det är toalettbesök, man är illamående och har problem med tänderna. Och när det kommer till förhållanden så är det också jättesvårt att överhuvudtaget orka, man är konstant trött och har problem med sin mage.

 

Vad är IBD och Crohns sjukdom?

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemblandning) och viktnedgång.  IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för långvarig besvärsfrihet och god livskvalitet.

Genom att ta del av utbildningen på IBD-Koll.se kan du lära dig mer om sjukdomarna Crohns och Ulcerös kolit. Gå till IBD-Koll.se >>>

Se alla avsnitt ur serien ”Jag lever med IBD”


 Foto och intervju: Kent Björkqvist

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-04-29 11:43 (4 år sen)

  Finaste tjejen , det hon berättar är så klockrent , jag grät mig igenom hela intervjun , det va mig hon berätta om. Lever själv med Chrons sjukdom sedan 1997.
  Tack fina du för din berättelse.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-16 12:38 (4 år sen)

  Hej
  Jag är 65 år och vid 50 har jag fått diagnos chrohns.
  Jag har lidit nästan hela mitt live. Nu efter två operationer använder jag purinetol tabletter .
  Hälsningar
  Mehri


Annons