Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Emma väntade i tio år på diagnosen Crohns

Ständiga diarréer, magsmärtor, och en oändlig trötthet var Emma Anderssons vardag. Efter nästan tio år av remisser till höger och vänster fick hon till sist diagnosen Crohns sjukdom.
Annons

Hon hade aldrig hört att det fanns något som hette Crohns sjukdom. Men hon var trött på de eviga toalettbesöken och smärtan och ville ha hjälp. Hon sökte vård men blev skickad fram och tillbaka. En läkare bestämde sig för att göra en koloskopi, en undersökning av tarmen med hjälp av en slang. Koloskopin visade ingenting anmärkningsvärt. Så här i efterhand inser Emma Andersson att det antagligen beror på att hon inte hade någon aktiv inflammation just då – Crohns går nämligen i skov med kortare eller längre perioder av förvärrade symtom. Emma Andersson fick intrycket att hennes magproblem bara var något som hon var tvungen att lära sig att acceptera. Men ingenting blev bättre med tiden, snarare tvärtom. Eftersom besvären förvärrades gradvis lärde hon sig att acceptera allt tuffare symtom.

Emma Andersson fick vänta i tio år på diagnosen Crohns sjukdom

– När jag berättar för kompisar om hur jag hade det förut kan de inte förstå att jag stod ut. Men man vänjer sig vid att må dåligt, och när man väl har vant sig vid ett visst symtom kommer snart nya och så vänjer man sig vid dem också.

Annons
Annons

När det var som värst gjorde de många akuta diarréerna att Emma Andersson behövde gå på toaletten uppåt femton gånger om dagen. Hon var extremt trött och hennes sociala liv blev lidande eftersom hon inte orkade hänga med sina kompisar på aktiviteter.

– Och så var det magvärken. Det känns ungefär som när man verkligen måste gå på toaletten, fast tio gånger värre. Samtidigt sitter inte värken bara i magen utan den känns i hela kroppen. Man vill bara ligga i fosterställning.

Fick fistlar som behövde opereras

Men till slut var det något helt annat än diarréerna och magvärken som fick henne att på nytt söka sjukvård. Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) som i vissa fall leder till bölder eller fistlar, inflammerade gångar kring tarmen.

– En dag kände jag en knöl på ena skinkan. Jag tänkte inte så mycket mer på det, utan trodde att jag bara var svullen. Men jag fick mer och mer ont och knölen växte sig större. När jag väl åkte in till akuten var det så illa att jag inte ens kunde sitta.

Annons
Annons

Hon blev opererad för sina fistlar. När hon vaknade efter operationen kom läkaren in på sjuksalen och berättade att hon troligen hade den kroniska inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom.

– Någon mer information än så fick jag inte. Jag googlade så mycket jag kunde kring sjukdomen och allt jag läste stämde in på mig.

Nu letar Emma jobb

Nu har det gått två år sedan Emma Andersson fick sin diagnos. Hon är 27 år och får numera behandling i form av ett biologiskt läkemedel som injiceras med jämna mellanrum och immunförsvarshämmande tabletter som hon äter dagligen.

– Medicinerna har hjälpt min tarm massor. Från att ha varit jätteinflammerad är den nu väldigt bra. Tyvärr har läkemedlen inte hjälpt lika mycket mot mina fistlar. Medicinerna ger också mycket biverkningar, som ledvärk, extrem trötthet, huvudvärk och illamående. Men när jag jämför med den isolering och den smärta som jag levde med tidigare känner jag ändå att det är värt det.

Emma Andersson har länge varit sjukskriven men nu letar hon jobb.

– Jag har pluggat medicinsk geografi, som handlar mycket om att kartlägga olika sjukdomar, se vilken spridning de har. Det allra roligaste vore att få jobba med något som har med min sjukdom att göra eftersom den har varit en så stor del av mitt liv.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Har du koll på IBD? Testa dig på IBD-koll.se här

Vill du chatta om IBD? Klicka här

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Lena 2021-07-22 11:03 (3 år sen)

    Hej! Blev likadant för mig fick som de trodde var uc, men det var chrons.Blev sjuk ihop med förlossningen 1985 kramper blod i avföringen feber 41.grader blev inlagd på intensiven efter flera turer på olika avdelningar innan de hittade orsaken.Blev kvar en månad på sjukhus.

    Efter ett år åkte jag till Göteborg och gjorde en bäckenresevouar de tog bort ändtarmen och hela tjocktarmen.De gjorde reservoaren av en halv meter tunntarm vilket var synd då jag inte hade ulcerös colit utan chrons och då den angriper hela tarmsystemet. Har opererat bort flera bitar av tunntarmen då det blivit skrumpnar delar av inflammation. Har idag bara 2.80 kvar av tunntarmen och har stomi, har mycket sammanväxtningar så får ofta stopp i tarmen. Måste mixa det mesta som frukt som lätt kan fastna. Får entyvio mår ofta illa och får huvudvärk, hoppas det är övergående. Får mycket bölder och cystor,det är en jobbig sjukdom då den alltid påverkar på något sätt.Har haft sjukdomen i 36 år men man vänjer sig aldrig med att man alltid har någon åkomma som gör att man känner sig sjuk!Mvh Lena

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-6 12:03 (6 år sen)

    Hej jag tycker er text är lite fel förklarad. Citat : En läkare bestämde sig för att göra en koloskopi, en undersökning av tarmen med hjälp av en slang.

    En koloskopi görs ju med en kamera. Kameran är ju som en slang men att bara skriva slang känns lite fel.
    Mvh

  • Avatar 2015-11-27 16:44 (8 år sen)

    Jag har erfarenhet av tarmstörningar av alla slag från sjukvården i gamla östblocket. Där är dom övertygade om att det är tarmfloran som orsakar Crohns, IBS och UC i huvudsak. En skadligbakterieflora som avger ämnen som orsakar de olika symptomen .
    De ger alltid i första hand koncentrat av inulin som innehåller fruktooligosackarider. De för kroppen osmältbara sockerarterna blir supernäríng åt samtliga av de goda bakteriestammarna nere i tarmen - grovtarmen. När dessa får en kraftig tillväxt trängs de som avger de skadliga ämnena ut efter hand.
    Ett helt naturligt sätt . Det bildas också ett nytt skyddande slemskikt på tarmens innerväggar som skyddar mot irriterande ämnen och tarmväggarna får avlastning och återhämtar sig.
    De olösliga fibrerna drar med sig ut ev. gammal jäsande mat ur tarmfickor som annars göder de skadliga bakterierna.
    Koncentrat av inulin heter Topinulin och finns nu även i Sverige. Det används också för att dämpa sötsug, och profylaktiskt för att undvika cancer i grovtarmen genom tömda tarmfickor.
    Detta kommer från en ovanlig sort av jordärtskocka med tillägg av blåstång som innehåller jod och krom, båda viktiga för näringsomvandling / upptag.
    Mitt tips är att det är värt att pröva, man får hur som helst en avgiftad och normaliserad tarmflora som sedan stärker immunförsvaret, avger viktiga vitaminer, smörsyra med mera.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.