Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hemorrojder

Hemorrojder (blodfyllda knutor vid ändtarmsöppningen)

Cirka hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Hemorrojderna visar sig ofta genom lite blod på toalettpapperet när man torkar sig.


Uppdaterad den: 2015-06-14
Författare: Jacob Freedman, docent och kirurg vid Kirurg- och urologkliniken Danderyds sjukhus, Danderyds sjukhus
Uppdaterare: Mikael Lördal, Överläkare på Gastrocentrum, Karolinska universitetssjukhuset

Annons

Ändtarmskanalen ska klara av att hålla tätt och är därför försedd med två slutmuskler varav den ena är viljestyrd. Dessutom finns en tätningsmekanism i slemhinnan med ytliga mjuka vener som bidrar till tätheten.

Varför man får hemorrojder

Ungefär hälften av alla svenskar över 50 års ålder har hemorrojder. Knutorna sitter vanligen i analkanalen men kan med tiden bli så stora att de når utanför ändtarmsöppningen. Hemorrojder är och förblir godartade, men knutorna kan vara mycket besvärande med smärta, sveda, klåda, men även blödningar. Om du upptäcker blod i avföringen och har de nämnda symtomen kan det röra sig om hemorrojder / ändtarmsknutor. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

I sällsynta fall beror hemorrojderna på ett ökat tryck i bukens vener till följd av leversjukdom. Detta behöver utredas för sig.

Annons
Annons

Blödning vanligt symtom på hemorrojder

Hemorrojderna visar sig ofta genom att det kommer lite blod på toalettpapperet när man torkar sig efter toalettbesök. I vissa fall kan även kraftigare blödning uppstå. Andra symtom på hemorrojder kan vara smärta, sveda, analklåda och slem i avföringen.

Diagnos och undersökning

 

Under alla omständigheter bör läkare undersöka tarmen och därefter inspektera med hjälp av ett så kallat proktoskop och/eller rektoskop, korta genomskinliga rör som tillåter granskning av slemhinnorna i ändtarm och analkanal. Detta är viktigt i syfte att utesluta att blödningarna orsakas av andra och allvarligare sjukdomar, som kan kräva särskild uppmärksamhet och behandling.

Behandling av hemorrojder

Hemorrojder kan försvinna av sig själva, särskilt om de uppkommit till följd av en förstoppning. Man bör alltså se till att försöka ha en regelbunden och mjuk avföring.

Annons
Annons

Vid lättare besvär kan många få lindring av stolpiller och/eller hemorrojdsalvor. Salvor är att föredra då stolpiller oftast hamnar för högt upp i ändtarmen och inte i själva ändtarmskanalen där hemorrojderna sitter.

De svårare formerna av hemorrojder behandlas av specialister på dessa sjukdomar, till exempel kirurg. Med en särskild utrustning läggs ett gummiband över hemorrojdens rot. Blodförsörjningen stoppas och hemorrojden förtvinar. Injektion av fenololja eller andra läkemedel direkt kring hemorrojdens bas, i syfte att ge ärrvävnad som stryper blodtillförseln, är en annan möjlighet för att avlägsna knutorna.

Vid utfallande hemorrojder föreslår man normalt en operation, där hemorrojden skärs bort. Det kan vara smärtsamt innan såret läkt, vilket tar två till tre veckor, men chansen för att hemorrojden försvinner är då mer än 90 procent.

Prognos

Efter att hemorrojderna försvunnit kan det fortfarande finnas kvar små, ibland lite ömma, hudflikar vid ändtarmsöppningen. Om de besvärar mycket kan de opereras bort senare, men det är sällan nödvändigt.


Annons