Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten om hur hemorrojder kan behandlas

Hemorrojder är oftast helt ofarliga små blodfyllda knutor, men de kan ge besvär som mindre blödningar, klåda och smärta. Klas Pekkari, specialistläkare inom kirurgi, berättar hur problemen kan behandlas.

Publicerad den: 2015-07-07
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Hemorrojder är väldigt vanligt. Om man skulle undersöka hela befolkningen skulle man säkert hitta hemorrojder hos väldigt många personer. De flesta har dock inga besvär av sina hemorrojder, säger Klas Pekkari som jobbar på kolorektalsektionen vid kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus.

Äldre, överviktiga och gravida är grupper som i större utsträckning än andra drabbas av hemorrojder, som egentligen är en typ av åderbråck inuti ändtarmen (inre hemorrojder) eller omkring ändtarmsöppningen (yttre hemorrojder). Även förstoppningar kan bidra till att man drabbas av hemorrojder.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Vi är kanske inte gjorda för att äta den fiberfattiga kost som vi äter. Om man inte har så svåra hemorrojder är därför det första behandlingssteget ofta att få i sig mer fibrer, antingen genom mer frukt och grönt eller med bulkmedel.

Annons
Annons

Men det är inte heller bra att vara alltför lös i magen.

– Om du behöver tömma tarmen flera gånger varje dag innebär det att området runt ändtarmsöppningen ansträngs och kan även bli irriterat av att du torkar dig. Det allra bästa för att minska risken för hemorrojder är en regelbunden avföring.

Blod på toalettpappret vanligt symtom på hemorrojder

Vanliga symtom på hemorrojder är små blödningar som syns som lite blod på toalettpappret. ”Soiling” är också vanligt, alltså att man inte kan hålla helt tätt.

– Man kanske känner sig oren. Trots att man gått på toaletten och torkat rent kan det efter några timmar komma lite avföring igen. Ändtarmsslemhinnan putar ju ut utanför ringmuskeln vilket gör att ändtarmsöppningen inte riktigt kan sluta tätt, säger Klas Pekkari.

Hemorrojder kan också göra ont.

– Vissa känner bara ett obehag medan andra har klåda. Om hemorrojderna buktar ut mycket kan smärtan vara mycket stark. Det är många som söker akutvård på grund av de här smärtorna.

Tarmen undersöks med rektoskopi

Det finns dock många bra behandlingar mot hemorrojder men man bör be en läkare ta sig en titt innan man behandlar på egen hand med receptfria preparat.

– Är man över fyrtio år och har ett nytillkommet besvär från ändtarmsöppningen, som smärta, blödning eller soiling, ska man inte prova några medel alls innan en läkare gjort en rektoskopiundersökning. Risken för att det ska vara en tumör är visserligen liten, men varje år möter vi ett par patienter vars läkare har avfärdat besvären som hemorrojder när det i själva verket var en tumör.

En rektoskopi går snabbt och enkelt. Allra först tar man ett mikrolavemang och går på toaletten hemma. I undersökningsrummet får man sedan lägga sig på sidan medan läkaren känner med ett finger inuti ändtarmen samt för in ett smalt rör tio till femton centimeter in i ändtarmen.

– Själva undersökningen tar kanske tjugo sekunder och den gör inte ont, men det kan ju naturligtvis kännas lite obehagligt eller ovant.

Fiberrik mat första steget vid hemorrojder

När det väl konstaterats att det rör sig om hemorrojder finns flera olika behandlingar, beroende på hur stora problem man har. Fiberrik kost eller bulkmedel är steg ett. Nästa stadie är salvor eller stolpiller som innehåller lokalbedövningsmedel och steroider. Därefter kan man prova att spruta in ett ämne i hemorrojderna som gör att de skrumpnar ihop, alternativt kan ett gummiband knutas kring dem för att stoppa blodtillförseln till dem. Först därefter görs kirurgisk behandling där man antingen skär bort hemorrojderna eller stryper av artären till hemorrojden med ett stygn.

– Man bör ge andra metoder en chans både en och två gånger innan man bestämmer sig för operation.

När man opererar i det här området finns det nämligen alltid en risk för att man får försämrad avföringskontinens, alltså att man får svårare att hålla tätt.

Klas Pekkari är medveten om att många tycker att hemorrojder är ett pinsamt problem, men han tycker inte att man ska tveka kring att vända sig till en läkare.

– Även om det känns pinsamt så är hemorrojder ett problem som är ganska lätt att åtgärda. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-04-21 13:12 (3 år sen)

    Hej jag har hemorrajder nästan 5 år och jag inte till läkare

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-21 13:10 (3 år sen)

    hej jag har nästan 5 år hemorrojder och jag gick inte till läkare

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-14 15:57 (4 år sen)

    Värdelöst


Annons