Fråga doktorn

Fråga   Mage & tarm

Fråga: Jag vill veta mer om otoskleros!

Jag har fått diagnosen otoskleros på båda öronen. Hör bra på det ena örat men har fått hörapparat för det högra. Evig tinnitus i det högra. Vilka är orsakerna till otoskleros? Prognos? Nya metoder på gång? Är den enda i släkten som drabbats av detta, två generationer bakåt. Är diagnosen helt säker, kan det vara något annat?

Svar:

Otoskleros är en åkomma som innebär nybildning av ben inne i mellan- och innerörat, oftast vid hörselbenen, och framförallt vid stigbygeln och dess fäste in till hörselsnäckan. Orsaken är okänd men ärftlighet finns.
Drygt 1 % av befolkningen drabbas och kvinnor drabbas oftare än män.
Tinnitus är mycket vanligt. Diagnosen är oftast mycket säker att ställa på hörselprov. Prognosen varierar mycket från person till person.

Om otosklerosen finns på båda öronen är en hörapparat oftast det som ger god hjälp. Om åkomman är ensidig eller hörapparat inte fungerar görs ofta en operation som i korthet går ut på att sätta en liten protes vid stigbygeln i mellanörat. Om otosklerosen även finns inne i hörselsnäckan provas ibland behandling med Natruimfluorid.

Med vänlig hälsning,

Peter Åhnblad
Öron-näsa-hals specialistDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons