Forum Mage & tarm


Sammanväxningar i tarmen

För 12 år sedan fick jag tjocktarmen borttagen pga dåliga tarmrörelser  och tunntarmen ihopsydd med ändtarmen.. Det har fungerat ganska bra. Men i påskas var jag på en tunntarmsröntgen och då gick det hål på tarmen. När jag kom hem från sjukhuset fick jag ju äta men strax efter maten fick jag fruktansvärda magsmätror och kom in akut till sjukhuset och på röntgen såg man att jag hade fått ett hål på tarmen dom röntgat bara några timmar tidigare. Maten jag hade ätit hade runnit ut i hela buken och jag fick en mycket kraftig infektion och blev inlagd. Efter detta har jag varit inlagd på sjukhuset fyra gånger. Jag har kommit in med ambulans med svåra magsmärtor och blivit inlagd. Dom säger att hålet är läkt ihop. Dom säger att jag har mycket sammanväxningar i tarmen. Det känns fruktansvärt. Jag vet inte när jag blir akut sjuk igen. Dom säger att det är inte lönt att operera bort sammanväxningarna eftersom det blir nya sammanväxningar igen. Men hur är det med det? Hur många år tar det innan jag får så här mycket sammanväxningar igen? Man känner sig väldigt utlämnad när man ligger där på salen på sjukhuset och skriker av smärta timme efter timme trots smärtlindrande medel. Jag ser ju vilken brist på läkare det är. Det känns verkligen otryggt. Och detta är ett av Stockholms största sjukhus. Finns det någon av er som har fått opererat bort sammanväxningar i tarmen Och kan berätta hur det blev sedan? 

Hej! Har samma frågor som dig, hoppas du ( och jag) får svar!


Hej, jag har med grovtarmen borttagen och tunntarmen nedlagd till ändtarmen Ira heter det.
Jag har med mycket sammanväxningar säger min kirurg läkare, man har gått upp till början av tunntarmen och öppnat upp med en ballong några gånger men det är inget som hjälper för alltid utan man får göra det några gånger.
Men jag har sammanväxningar på flera ställen i tunntarmen och har haft flertalet tarmvred.
Just nu lever jag på näringsdrycker då det tar allt för lång tid för lite mat att passera igenom tarmen.
Jag har levt på detta i snart tre månader.
Väntar på en ct buk där hoppas jag att man skall kunna se alla mina sammanväxningar , då jag vill veta var de sitter.
Jag vill få mer förståelse för varför jag har det så här.
Jag har känt mig så ensam med detta men förstår nu att så är det inte det finns fler.
 
Kram på er båda och all lycka.


Hej! Detta är jag som först skrev inlägget här år 2015. Mina sammanväxningar finns nu över hela buken. Jag är och har varit i 10 års tid väldigt försiktig med vad jag äter. Jag äter aldrig kött. Jag äter fisk och vegetarisk mat och endast grönsaker som är väl kokta och ofta använder jag stavmixern. Jag dricker vatten mellan tuggorna. Nu har det fungerat några månader. Men för ett par veckor sedan genomgick jag en gyn-operation och innan operation gjorde dom en ultraljudsröngen och såg att sammanväxningarna nu är överallt. Tarmen har växt ihop med sig själv och vrider sig som en korkskruv och är sammanväxt med bukhinan på många ställen över hela buken. Än så länge kan jag äta. Jag promenerar direkt efter maten för att på så sätt få tarmen att röra på sig. Men det är hemskt att tänka på vad som kan hända när som helst. Det låter hemskt att du inte kan äta. Man kan ju operera bort sammanväxningarna har dom sagt till mig men dom kommer tillbaka. Jag har fått veta att väldigt många har sammanväxningar. Har man gjort något ingrepp och skurit i magen så blir det mer eller mindre sammanväxningar. Det tog drygt 10 år innan jag fick sammanväxningar men sen gick det snabbt. Jag vore väldigt tacksam om du hör av dig här om hur det går för dig och vilka åtgärder dom kommer att ta. Leva på näringsdrycker ska man inte behöva göra någon längre tidDet verkar som om man måste själv ställa krav att man kräver och ska ha hjälp. 


Stackars er. Hoppas ni kan få ngn bra behandling.


Hej! Hoppas ni kan få hjälp. Vad jag förstår kan man ta bort kraftiga sammanväxningar (adherenser) med lapraskopi. (Titthålsoperation).

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons