Forum Mage & tarm


Forumtråd: Rektoskopi visade polyper

Våren 2015 steriliserade jag mig genom titthålskirurgi.
Efter det upplever jag att jag av och till har svårt att tömma tarmen. Det känns inte som om man blir riktigt färdig, men det kommer inte något mera. Jag har aldrig varit förstoppad, men avföringen varierar. Jag kan vara "normal" i magen under dagar, andra dagar måste jag gå flera gånger om dagen på toaletten då jag är lös i magen, andra gånger kan det gå nån dag eller två utan toalettbesök. Ibland mer trög, men det är sällan.

Emellanåt får jag en knivskarp vridande smärta lågt i buken, inuti kroppen. Inget som ligger direkt ytligt. Tänkte det kanske hänger ihop med ärren efter titthålen som är i ungefär samma område. Den smärtan kan även dyka upp vid tillfällen då man sätter upp ena benet på t.ex en stol och lutar sig över för att klippa/måla tånaglarna. Måste då sträcka ut mig och sedan göra om positionen genom att vrida ut benet och sedan böja mig fram.

Vid några tillfällen har jag stött på blod då jag torkat mig, men bara avfärdat det som kanske hemorrojder eller nåt även fast jag inte har några sådana typiska besvär. I mitten av mars i år, hade jag under flera dagar lite blod och blodstänk vid varje toalettbesök och då beslöt jag mig för att boka tid för rektoskopi, jag tänkte jag kanske hade inre hemorrojder. Att det var de som gjorde att det kom lite blod ibland och som gjorde att jag känner att jag har svårt att tömma mig ordentligt.

Efter rektoskopin visade det sig att jag inte har några hemorrojder alls. En portvaktstagg, som jag antar blivit efter min första förlossning då jag fick sys åt det hållet. Sen hittade han även polyper. En på 2-3 mm drygt 5 cm in och någon mer längre in. Den första var lätt blödande men ej rodnad.

Polyper är ganska vanligt och för det mesta är de ofarliga har jag förstått, men att det kan utvecklas till mindre roliga saker med tiden.
Jag väntar på remiss för koloskopi. Blir mest fundersam på om jag ska förbereda mig på något värre med tanke på min ålder (37 år) eller inte. Men det kanske är ovanligt med värre saker nu? Eller är det tvärtom, att det kanske oftare visar sig vara något då man fått symptom och är ung? Jag är rätt obrydd av mig, och tar livet som det kommer med med- och motgångar. Men det är klart, skulle det visa sig vara något värre är väl det inte det roligaste, även fast jag tror det då finns stora chanser att rätta till det om det upptäcks tidigt.

Efter att jag var färdigstrålad för prostatacancer körde man ner en kamera i munnen och vidare genom magmunnen och ner i tarmen, där såg man en polyp som man knipsade av för dom har stor risk att utveckla cancer. Detta är 25 år sedan så jag anser mig som botad från prostatacancer. Så ta bort polyper i förebyggande syfte.


Jag har nu gjort en koloskopi i början av juni.
Det togs bort 3 polyper i sin helhet i ändtarmen. Efter PAD-svar visade sig den ena vara "tubulärt adenom med låggradig dysplasi" och de andra vanliga hyperplastiska nodulus. Jag kommer att kallas för en kontroll om 6-8 månader.

Jag har dock fortfarande tillfällen med blod på pappret sedan dessa togs bort, precis på samma sätt som tidigare. Har det redan kommit flera? Har mig veterligen inga sprickor och hade inga hemorrojder. Upplever fortfarande att det är svårt att tömma, kan få vänta ut det en stund på toaletten. Detta trots att jag varken är hård i magen eller förstoppad.

Någon har nämnt rektocele. Kan det vara det som gör att jag känner det är svårt att tömma sig?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons