Forum Mage & tarm


Operera magmunsbråck -SKRIV NI SOM VET!

Någon som har opererat för sitt magmunsbråck? i så fall skriv och hur blev resultatet? jag överväger att göra det eftersm jag har mycket problem i vardagen

Prata igenom noga med din läkare. Att inte kunna kräkas kan upplevas som jobbigt efter en operation. Hjälper inte din medicin? Denna operation brukar få väldigt bra resultat.


Vad har du för symton?Halsbränna,uppstötningar eller bara mycket hosta som jag?
 


Jag fick bråck på magmunnen efter en viktoperation som heter VBG. Kirurgen förminskade magmunnen (och häftar ihop magsäcken till en liten ficka) men gjorde magmunnen för liten på mig. Efter 2 mån med flytande och purékost skulle jag äntligen få börja äta vanlig mat. Det gick inte, magmunnen var för liten. Jag kräktes extremt mycket varenda dag, vid varenda måltid i stort sett.
Nästan ingen "riktig" mat gick att äta, bara extremt lättsmält mat. Jag kunde bara äta kokt potatis och EN pastasort, sönderkokta grönsaker (ytterst få), bananer, en sorts bröd... Ibland fisk el mört kött som var tvungen att sköljas ner med massor av sås. Var något för trådigt kom det upp igen, väldigt snart och väldigt snabbt. Mitt liv blev förstört och kirurgen sa bara att det var mitt eget fel.
Till slut hamnade jag i en depression och utvecklade en ätstörning som resulterade i en kost med glass, kakor, läsk och vissa sorters godis... Jag ville inte äta alls egentligen eftersom jag spydde. Jag längtade efter frukt och grönt!
Jag hade extremt ont i magen (övre delen av buken/mellangärdet) jämt, fick veta att jag fick bråcket pga kräkningar. Svår halsbränna och dessutom kroniska gallstensanfall.
Jag åt 40 mg Omeprazol som inte hjälpte ett dugg och testade alla magmediciner som finns. Jag kunde inte ens böja mig fram utan att få kramp i magen pga bråcket. Kunde inte klä på mig el städa t ex. Svårt att klara av vardagslivet helt enkelt. Jag hade jävligt ont i flera år och ville få magmunnen och bråcket opererat. Behövde även ta bort den inflammerade gallblåsan som var full av stenar. 
En annan kirurg ville bara operera mig om jag gjorde en ny viktoperation, en gastric bypass. Det ville inte jag, men eftersom jag hade extrem ont så gick jag med på utpressningen.
En tredje kirurg lagade bråcket, tog bort gallblåsan och förstörde resten av mitt liv med gastric bypassen. Jag har efter 2 år fortfarande samma smärta i mellangärdet + extra smärta i resten av buken. Jag kan inte kräkas längre, bara hulka och det är vidrigt när man är sjuk. Jag måste ta morfin + omeprazol resten av livet.
Kirurgen hittar inga fel utan skyller nu på IBS. Jag tror dessutom att jag har fått tillbaka bråcket på magmunnen, jag får kramp i magen igen när jag börjer mig fram.
Det är ingen idé att laga bråck på magmunnen om de inte lägger dit ett "nät" för att förstärka bukhinnan. Det är väldigt vanligt att bråcket kommer tillbaka annars. Dessutom finns det risk för nervskador när de rotar omkring i din buk, det fick uppenbarligen jag trots att kirurgen vägrar erkänna det till 100%. "Det finns en möjlighet att det kan ha blivit en nervskada..." fick jag till slut veta.


jag känner ofta ett mycket obehagligt tryck och får svårt att andas. jag får ingen halsbränna eller hostar o spyr men det blir spänt o påfrestar hjärtat. mitt bråck är 2cm, får ibland mycket oro när det är som värtst. mest relaterat till hjärtat eftersom de kan bli hjärtklappningar och kännas som att det trycker på men har gjort 6 -7 ekg på ett halvår så antar att de inte är hjärtat, men får svårt o tro det när det blir som jobbigast


Jag opererades för diafragmabråck i februari 2012 och fick efter det problem med att äta då det hade blivit "för trångt". De hade satt i ett nät och jag fick inflammation/infektion och feber och ont i magen nästan varje dag.I september 2012 var jag tvungen att bli sondmatad då jag hade gått ner till 44 kilo och kräktes upp det mesta som jag åt, var sondmatad i ett halvår och lyckades så småningom gå upp 6 kilo. Jag har nu varit och blivit opererad av specialistläkare (operationen tog drygt 7 tim.), då nätet och övre halvan av magsäcken har tagits bort . Operationen påminner om en gastric by pass och jag kommer att få leva som en sådan patient i resten av mitt liv. Så tänk dig noga för innan du gör en operation, be läkaren skriva ut Esomeprazol/Nexium åt dig och prova det en period för det kan hjälpa. Det sägs att det blir mindre med diafragmabråcksoperationer nu för att det kan bli så mycket komplikationer efteråt.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons