Forum Mage & tarm


Ont under vänster revben - orolig

Hej! Jag är en orolig själ som hoppas få svar ifrån ngn på det här forumet... Jag har haft ont i min mage och sida (vänster) i ngr år. För 1 1/2 år sedan gjordes koloskopi, rektoskopi, datortomografi och ett gäng blodprover togs. Allt bra. För lite mer än ett år sedan började jag äta Sertralin mot min ångest. Till och från blir jag riktigt orolig då jag är rädd att jag har cancer i bukspottskörteln... Min värk eller snarare ömhet sitter oftast under vänster revbensbåge och lite mot mitten... Bukspottskörteln, tänker jag. Jag har även ofta ont nere i magen till vänster och ibland på höger sida. Till saken hör att jag även har ont bak på vänster sida i ryggen. Jag kan inte säga om det kommer ifrån magen, jag tror att det är ryggmusklerna men hur vet jag det?.. Bukspottskörteln? Jag har inte gått ner i vikt, jag äter och har aptit. Får ibland svettningar på natten då jag blir sjöblöt - om det beror ngt allvarligt eller för att jag ligger mitt emellan 2 varma barn vet jag inte... Min husläkare säger att hon inte är det minsta orolig. Men ändå kan jag inte sluta oroa mig... Tankarna finns där heeela tiden. Finns det någon som känner igen sig? Någon som kan övertyga mig att det inte är bukspottskörtelcancer? Mvh/Arwen

Glömde... Man har sagt att jag har IBS. Men skall det kännas så här? Gaser kan göra ont under vänster revben - men redan på morgonen?..


Gaser uppkördhet i mage &Tarm kan komma när som helst och det kan känns både upp i mellangärdet o buken..mage &tarm hör ihop och är man orolig då påverkas mage Tarm...det vet jag genom att mitt är så


Hej Arwen! Jag måste säga att jag känner med dig. Jag själv lider av detta och mina symptom har inte förändrats sedan 2 år tillbaka. Jag googlade mina symptom, ömhet svullnadskänsla under vänster revbensbåge uppåt strålande mot ryggen, och fann att det finns andra människor som också har det. Jag har själv varit orolig, inte nu längre eftersom jag haft det i 2 år och inget har hänt, jag kan utföra alla rörelser och styrketränar. I början fick jag rätt mycket ångest pga. detta eftersom läkaren inte visste vad det var. Man skickade mig till MR-bröstrygg men fann ingenting, vi misstänkte nämligen att det kunde röra sig om bröstryggen. inga andra undersökningar rekommenderas trots påtryckningar från min sida utan läkaren tyckte jag skulle prata med psykologen. Än idag har jag dessa symptom som du också beskriver men dessa är obetydliga när jag står upp, när jag sitter ner och slappnar av i bukmuskulaturen känns den mer. Jag känner dessa symptom även under glada stunder, när jag är med vänner, dvs. alltid. Därför håller jag inte med min läkare att detta skulle bero på stress. mitt liv är bra och jag trivs med den. Tänkte byta vc och prova med någon annan läkare. Jag hoppas att du mår bättre nu Arwen. hälsn lucas


Hej !
Förstår att det här blivit en gammal tråd nu. men.... jag har (som det verkar) samma problem....
Är det någon av er som skrivit endera lucas eller Arwendog som finns kvar på forumet ?
"Hur gick det sen" för er ??
Är det också någon annan som har lika eller liknande problem så skulle jag bli glad om ni ville skriva....
Vad har ni fått för hjälp ?
Vänliga hälsningar ejjami


Hej hej! Jag har också samma problem. En liten diffus, vandrande obehagskänsla som oftast befinner sig strax under revbenen på vänster sida.
Har nog haft dessa besvär i 2-3 år, utan att det hänt något ytterligare. Har uppsökt läkare som inte kunde hitta något. Och jag mår bra i övrigt. Så jag misstänker att det sitter mer psykologiskt än fysiskt.


Oj vad intressant detta blev för mig, jag är inte ensam med exakt samma symtom. Har också varit lite orolig eftersom besvären är väldigt påtagliga emellanåt, speciellt den senaste tiden. Jag har haft dessa i hela tolv års tid, och eftersom jag är alkoholist (numera nykter sen 1 år), så har jag förknippat detta med intag av alkohol, besvären har ökat med intaget så jag har inte lagt så mycket läkartid på detta (då). Men ömheten och obehagskänslan gick inte tillbaka trots att jag blev nykter, de har som sagt ökat den senaste tiden. Tar ingen medicin alls, röker eller snusar ej heller. Har tagit mängder med prover utan att få svar, varit på röntgen, ultraljud mm. utan resultat och nu är jag bokad den 3 juni till magnetröntgen som jag hoppas mycket på. Har också funderat på om det är en psykologisk faktor med i bilden, men jag mår jättebra i min nya roll som nykter alkoholist. Det viktigaste för mig nu är att få en diagnos så jag kan bearbeta det som är fel och gå vidare. Sköt om er och glöm inte att krama om någon idag...


Hej alla!
Lider själv av dett sedan 2009 och efter otaliga undersäkningar har man inte funnit något fel eller orsak.
Jag undrar fortfarande vad det är. Jag har ställt frågan här i detta forum men ej fått svar. Dålligt tycker jag och i synnerhet när det finns flera med samma symtom.
När man inte kan se orsak så kopplas det till psykologiskt så tror man problemet är löst......
Nej vi måste få en sann förklaring tycker jag.
/pärlan


Hej,
Jag lider av liknande symptom. Berättar min historia här så får vi se om någon blir hjälpt av det.
Det började med magsmärtor i maj förra året 2013. Då var jag 37 år. Värk och ömhet mitt i magen, som om jag hade ett stort blåmärke inuti. Jag gick till doktorn och tog lite allmänna prover vilka inte visade någonting. Jag fick rådet att äta lite bättre med mindre portioner men oftare för att inte belasta mag- & tarmsystemet i onödan. Jag tänkte inte så mycket mer på det då.
Men smärtan i magen tilltog och efter sommaren gick jag tillbaka till vårdcentralen och tog ytterligare några prover. Två dagar senare ringde jag vårdcentralen i ett annat ärende och då passade jag på att fråga om mina prover; det visade sig att jag hade blod i avföringen (positivt FHb). På en sekund gick jag från en liten gnagande oro till full panikångest där i telefonen på jobbet. Det kändes som jag skulle svimma och av ett under lyckades jag ta mig till akuten på Sahlgrenska här i Göteborg. Jag visste ingenting om magsjukdomar egentligen förutom en sak - blod i avföringen kan vara cancer! Mådde seriöst dåligt i väntan på läkaren. Men som vanligt på akuten så kollade de bara sänkan, pulsen och tryckte lite på magen. "Detta är inget vi gör något åt här, du får söka vård i primärvården".
De månader som följde därefter hösten 2013 var ett rent helvete. Det som gjorde att jag över huvud taget överlevde var kraftig ångestdämpande medicin från Psykakuten på Östra. Dödsångest är totalt vidrigt!
Tonvis med undersökningar följde. Jag fick göra MR på alla organ, ryggen samt tunntarmen. Jag gjorde koloskopi av tjocktarmen och gastroskopi i magsäck och tolvfingertarm. Jag gjorde ultraljud i ryggen och organen. Jag fick tar prover för cancermarkörer såsom 5-HIIA och Kromogranin A samt test för inflammation i tarmen. Jag testade även för allergier och markägg. Jag testade igen för blod i avföringen. Alla tester var negativa och jag hade låg sänka och bra blodvärde. 
Mina symptom är fortfarande såhär ett år senare:

molande smärta och ömhet i magen - mest där bukspottkörteln sitter strax ovanför naveln något till höger (hade samma tanke som TS). Ibland smärta under vänster revben. Smärtan flyttar dock runt lite i hela magen.
magen krampar ibland, känns som jag har ett gummiband spänt hårt kring veka livet
magen rumlar på natten vilket gör att det kan vara svårt att sova.
smärta som strålar ut i ryggen på lite olika ställen - ibland mellan skulderbladen, ibland nedanför revbenen. 
oregelbunden avföring - diarré, vattning diarré och hård varierande under veckan
illamående - ibland i samband med mat, ibland bara slumpvis
har en konstant rodnad i ansiktet - ser ut som jag är solbränd fast jag inte är det. Har ett par gånger fått s.k. flush, där ansiktet blir illrött och hettar jättemycket under en kort stund.
Har blivit djupt trött hela tiden, en trötthet som inte går att träna eller sova bort.

Min läkare har gett upp på mig nu och säger bara att jag har IBS. Jag vet inte vad jag ska tro. Jag tappar inte i vikt men jag har ju fortfarande ont och nästa samtliga symptom jag har stämmer in på någon form av cancer i buken. Jag är fortfarande orolig att de missat någonting på de röntgenbilderna jag tagit.
Min pappa fick också magont när han var runt 40-år. Han fick en massa undersökningar men inget fanns. Han lever och är frisk som en nötkärna såhär 25år senare. Så mitt hopp står till att jag har samma sak som honom. Men oron släpper inte tyvärr.


Har samma problem. Tror att det är gaser i magsäcken som trycker mot övre magmunnen.
Det släpper oftast om jag rapar.


Hallå!Jag kan informera om att jag har samma problem som många av er. Jag har under några månaders tid haft problem under högra revbensbågen.I början hade jag ont, särskilt när jag låg ned. Smärtan kändes i sidan och ut mot ryggen. Smärtan har med tiden gått över, men jag har en ständig obehagskänsla på samma ställe.Om jag står upp (bara när jag står) så kan jag känna som en hård svullnad strax nedanför nedersta revbenet. Om jag lutar mig framåt, alternativt ligger ned och drar upp knäna, känns det ytterst obehagligt och en stark känsla av att något är ivägen.Min avföring är väldigt varierande, och kan till och med variera under samma "sittning", men är aldrig hård.Idag fick jag svar på det blodprov jag tog, och alla värden såg bra ut, utom ett: Jag hade för låg halt utav Kalium i blodet.Nu när jag kom hem, googlade jag på kaliumbrist, och medan jag läste, såg jag denna tråden i sidofältet.Just i mitt fall, då blodprovet visade på kaliumbrist, kan jag ganska enkelt förstå orsaken.Jag äter sällan kaliumrika maträtter, och jag har dessutom ett annat stort problem. Jag är Coca-Cola beroende.Jag dricker ungefär 2 liter cola per dag, och har gjort det i 10-11 år nu.Som jag har förstått det, är cola vätskedrivande, vilket inte är så bra.Detta ställer till en hel del när det gäller att balansera syror och salter i kroppen, och jag kan mycket väl tänka mig att mina njurar samt lever tar stryk utav detta.Så kanske vore det bra om ni frågade er, oavsett vad ert senaste blodprov visade, om ni kanske har något liknande dilemma? Att inte få tillgång till tillräckligt med kalium, antingen genom att inte förtära det, alternativt att skicka ut det med vätskedrivande medicin/dryck.En annan detalj jag minns ganska väl är att när jag senast drack en energidryck (dricker det inte alls ofta) fick jag några krampattacker/huggningar på det stället jag har problem med. Det slutade med att jag hällde ut resten av den.


Hej!
Har precis samma symtom, skönt se att jag inte är ensam! Läkre hittar inget fel, har gjort ultraljud på gallan och gastroskopi, inga fel. Har ont i bröstryggen, åt vänster sida till, detta går över i magen, tillbaka till ryggen osv, det gör helvetiskt ont! De senaste gångerna har jag även kräkts. Om jag trycker på en punkt intill ryggraden så lanar det oftast av, men kommer tillbaka när jag slutar. Jag brukar trycka mot ett hörn eller lägga mig på typ en tennisboll på golvet när det gör ont. Detta gör att jag tror det är nån sorts kramp som påvetkar magnerverna, annars skulle det ju inte hjälpa att trycka. Nån som provat detta?


Hej,
 
Ytterligare en med samma diffusa smärta under vänster revben.
Allt kom smygande för snart 2 år sen strax efter jag fött mitt andra barn. Tänkte inte så mycket på det först men efter några månader med en diffus smärta, nästan svullnadskänsla i höger sida under vänster revben så började jag klämma och känna. Kände då även att jag hade ont på vänster sida i ryggen i samma höjd. Tyckte nästan jag kände en knöl och blev iskall. Gick till läkaren som tittade och kände på mig 2 min och sen sa han, du har skolios och knölen du känner är ett revben. Lättad gick jag hem med förmaningen att stärka ryggen. Allt gick väl bra men smärtan tilltog. Tänkte förra hösten att nu får jag gå till en kiropraktor, Vet ju med mig att jag har en svag rygg som kräver styrketräning men träning funkade inte (defenitivt inte löpning som jag älskar). Kiropraktorn konstaterade snabbt att jag inte hade någon skolios.... Men att höfterna var roterade...så behandling påbörjades. Efter detta började det riktiga helvetet. Fick så ont av behandlingarna så det hela slutade med att jag fick gå på starka antiinflammatoriska medeciner. 
Kiropraktorn kunde inte hjälpa mig så jag fick gå till vårdcentralen. Där startade utredning med prover, ulrtraljud av organen i magen osv osv.. Allt såg bra ut men smärtan fanns kvar. De rådde mig att gå till privatklinik och jag kände mig så nedstämd. Hade dödsångest och trodde helt klart att jag hade canser. Tillsut gick jag till en privatklinik, en sjukgymnast som är specialist på rörelsemekaniken. Han trodde att jag hade något som heter Self reduced disc. Det påminner lite om en buktande disk. Han menar att jag geno fel hållning och fel belastning har en disk som ligger och trycker på nerverna som gör att jag känner av det i magen och i övriga ryggen och ljumskar. Då han sa att jag var ung och frisk i övrigt tyckte han att jag skulle försöka avlasta ryggen. Inga lyft, hålla en svank för att avlasta bröstryggen och stå upp eller ligga ner. Undvika sittande. Sen den dagen står jag mest hela dagaran. Står på tåget, står på jobbet, står på lunchen osv. Ryggen har blivit mycket bättre men långt ifrån bra. Och det jag älskar aldra mest, att träna har jag fortfarande svårt  med då jag inte kan böja mig framåt och alla stötar gör ont.
Fick ta kontakt med vårdcentralen igen. Suck!
Nu efter denna tiden så ska jag äntligen få göra en MR, på tisdag. Och jag kan inte låta bli att återigen bli orolig för vad de ska hitta? Jag hoppas så klart att det inte är något farligt först och främst så dessa mörka tankar kan släppa mig. Men sen hoppas jag att jag kan få någon hjälp att komma tillbaka till det liv jag är van att leva.
 
Är så glad att jag hittat denna tråden då jag ibland känner att jag måste vara knäpp...folk måste ju tro att jag hittar på. Tror dock själv att det kan röra sig om en buktande disk eller diskbråck i bröstryggen. Detta är ovanligt men ger diffusa smärtor tydligen och även smärtor på andra ställen. Har inte ont i alla lägen, men att sitta i en bil är döden.
Någon av er som fått någon rätsida på problemen?
En orolig själ som är  trött på att stångas i vården.


Jag känner igen detta.
För det mesta har jag en ömhet under vänster revben (aldrig höger) Men det kan även ömma på andra ställen också på vänster maghalva.
Detta pågår i stort sett varje dag och det bubblar också ofta under revbenet. Var och varannan dag har jag diarre.
Till saken hör att jag även har en stelhet i ländryggen på vänstersidan. Det skulle kunna bero på den lilla skolios jag har
Ofta tycker jag det blir sämre när jag sitter ner under längre perioder.
Kroppen är komplicerad och har man lite skolios som jag och är riktigt otränad så tror jag det skulle kunna försämra en del för magen. Tror det enda som förbättrar är mycket vardagsmotion
Dessa teorier om skoliosen är mina egna då jag inte har varit och besökt någon för symptomen


Har exakt samma problem som de flesta här. Haft det i några år nu men har inte fått nån hjälp hittills och vet inte vad jag ska göra nu.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons