Forum Mage & tarm


Magkatarr

Hej!
Jag är en 19-årig tjej som blev diagnoserad med magkatarr - början till magsår - i början av 2013, men besvären sträcker sig så långt som till våran 2012. Våren 2012 fick jag p-pillret Prionelle 28 utskrivet för min oregelbundna mens och efter bara någon månad så började jag få kraftigt ont i maggropen, fick andningssvårigheter och det kändes helt enkelt som att någon kört in en kniv i magen och vred den om och om igen, det är den bästa förklaringen jag har. I början fick jag kraftiga bröstsmärtor och blev skickad till en psykolog som misstänkte panikångest, gick hos henne i ungefär ett år och under min vistelse hos henne så fick jag fler och fler anfall och dom blev mer och mer regelbundna. 
Så min mamma ringde till 1177 där jag fick prata med en sjuksköterska och dom skickade en ambulans hem till oss pga mina andningssvårigheter, blev skickad till akuten där jag då blev diagnoserad med magkatarr - början till magsår. Fick ta en tablett Omeprazol på akuten och besvären försvann omedelbart. Fick sen prata med en husläkare som jobbade jour där och fick Omeprazol utskrivet för 3 månader. 
Knaprade dessa tabletter i 3 månader och efter det så har besvären minskat oerhört mycket, men kan fortfarande känna bröstsmärtor och lite brännande känsla i magen, men går oftast över när jag dricker vatten eller äter banan. Har ännu inte haft något allvarligt anfall sen jag slutade med medicinerna, vilket är skönt, men om dom börjar igen så måste jag opereras. 
Blev en lång förklaring, haha. Men jag undrar om det finns några andra här som lider av magkatarr och hur ni handskas med det? Vad är det bästa man kan äta för att minska risken för ännu ett anfall? Dela gärna med er av era erfarenheter :)

Hej!
Jag är ung och aktiv tjej.Jag har problem med magen sedan 2011. Men i augussti under 2011 fick kraftig smärta i magropen och andningssvårigheter, Det är exakt som du beskriver din smärta, att någon kört in kniv i magen. Jag hade dessutom mycket stark halsbränna det kändes helt enkelt som att det finns varm kokande vatten i magsäcken. Jag hade också stark illamående och gick ner i vikt ca 3kg på cirka en vecka.
Då åkte jag till akuten och gjorde gastroskopi som visade "inflammation" magkatarr. Jag fick då ranitadin.
Fram till idag har jag besvär med illamående på grund av halsbränna och varm brännande känsla i magen,som lindras genom att jag äter  eller dricka något även liten klunk kallt vatten hjälper.
Fick igen samma symtom i år då åkte jag till akuten och gjorde gastroskopi som visade att jag har fortfarande magkatarr trots magsäcken såg helt normalt och oretad ut. Läkaren sa; bättre förklaring kan jag inte ge än att du måste äta regelbundet och fortsätta ta dina omeprazol 20 mg regelbundet även om du känner dig besvär fri.
Till slut äntligen upptäckte läkaren på vårdcentral i april i år genom blodprov,att jag har Helicobacter pylori bakterien i magsäcken som gav mig alla dessa besvär som förklarades som magkatarr. Fick då ta 2 sorters antibioteka och omeprazol i en vecka, bakterien blev då botad och jag blev besvärsfri.
Tips som jag vill ge dig och alla andra som lider av magkatarr är: undvik stress eftersom det påverkar magkatarr mer än vad du tror. När jag inte har besvär och plötsligt stressar jag mig får jag symtom direkt som både jag och du beskriver.
Undvik kaffe och appelsin juice på morgonen (alltså på tom mage), stark mat som t.ex svartpeppar mm. Det bästa du kan göra för att undvika symtom är att försöka ha något i magen, låt aldrig magsäcken vara tom. Du behöver inte äta mycket det kanske räcker med ett glas kallt vatten eller liten äppelbit, jag brukar göra så för att lindra mina besvär och det hjälper jag lovar. Liten bit av mjukbröd hjälper också mycket eller lite yoghurt. Annars om det inte hjälper med alla dessa återgärder kan du prata med din läkare om du kan ta Omeprazol när du får besvär som påverkar vardagen.
Jag tar nu två Omeprazol kapslar med 20mg vardera regelbundet,jag är helt besvärs fri och har inte den minsta smärta eller brännande känsla. Dagens medicin Protonpumpshämmare (PPI)  som finns i Omeprazol är mycket effektiv behandling mot magkatarr och är lika effektiv som operation.
Kolla med din läkare kanske du har Helicobacter pylori bakterien i magsäcken. Mina symtom förklarades som magkatarr i snart 2 år men i verkligheten var denna bakterien som låg bakom alla mina symtom som både läkare har missat lätt vid mina två gastroskopi undersökningar. Det ledde till att jag lidade mycket tills läkaren hittade problemet, jag har varit borta från skolan ganska mycket på grund av jag hade så svåra symtom att dem påverkade vardagen.
Hoppas din läkare lyssnar verkligen på dig tillräckligt eftersom jag kände inte mina läkare har gjort det tillräckligt, ifall de har gjort det borde inte de väl missa bakterien så enkelt och få en annan diagnos eller hur?
Undvik operation eftersom det finns mycket större risk för skada än nytta. Idag finns inte en 100% säker operation. Det bästa och säkraste tipsen jag kan ge dig är läs på 1177.se och på netdoktor.Det är mycket säker och bra hemsidor som jag rekommenderar starkt för andra.
Lycka till, hoppas du blir frisk.


Tja! när jag hade magkatarr ( typ i 6an ) så åt jag mycket fil, det hjälpte och neutraliserar magen, det gör även mjölk. Hare bäst och stressa inte. Motion kan säkert göra nytta!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons