Forum Mage & tarm


Forumtråd: konstant illamående?

Jag är en 20-årig tjej som under 4 månader har haft ett konstant illamående. Speciellt efter att jag har ätit, ca 1-2 timmar efter maten blir jag darrig, kallsvettig, illamående och kräks ibland, det är som värst i 20-30 min och sedan håller illamåendet 3-4 timmar till. Sedan när jag äter nästa gång upprepas samma sak igen. Jag har varit till läkare flera gånger, gjort gastroskopi och uteslutit magsår. Jag är just nu "under utredning" men som alltid inom vården går allt med en snigelfart. Det enda jag får är primperan mot illamående. Jag väntar just nu på koloskopi samt en ultraljudsundersökning för att kolla gallan. Någon som varit med om liknande eller vet vad det kan vara? Har aldrig mått såhär dåligt förr..

du kan möjligen inte vara laktos eller glutenallergiker? dock kanske det krävs magsmärtor för det. Men tyvärr kan det också vara att du enbart har känsliga tarmar. Min kompis har det likadant och har vatt på en massa undersökningar men ingenting har hittats så dom har sagt att det förmodligen är att hennes mage är så grymt känsliga att det blir så oavsett hur hon äter.. Jag kan passa på och fråga en grej, är maggastrostopi väldigt obehagligt? Jag har problem med min mage men vågar inte söka vård för jag är livrädd för det där =/


Jag är laktosintollerant och äter ingen mjölk alls, och jag har könsliga tarmar (IBS) men illamåendet är något helt annat. Och nej, en gastroskopi är inte alls farlig om du får lugnande. Du blir så slapp i kroppen att du i princip somnar och kommer bara ihåg att du kväljer lite när slangen förs in, sen vaknar du upp i ett annat rum, själva gastroskopin tar bara några minuter, så tveta inte att söka hjälp om du mår dåligt!


hej jag har samma problem som du har med kallsvetnningar illamående kräkningar jag har också gjort samma undersöknigar som du och de hitta inga fel så jag hamna i kategorin IBS och har så kallade funktionsstörningar i tarmsystemet som det så fint hette jag ska se till att äta rätt jag måste mosa maten för att magen klarar inte av att bryta ner så länge jag får behålla vatskan så är det inge fara men hjälp av en dietist är väldigt bra dit ska jag för hoppningsvis nästa vecka


kan bero på mediciner både receptfria och receptbelagda if du äter någon. Även Hälsokost kan inverka. Hoppas du hittar en lösning snart.


jo mediciner kan göra lika mycke onytta som nytta men det är väldigt individuellt jag har även kollat gallan och gjort koloskpi om det är tjocktarmsröngen de hittade inge fel på något av de men det är ändå bra att köra med uteslutningsmetoden


Hej Om jag vore dig så skulle jag prova att ta 25 mg sobril en kvart halvtimme före måltid för att se om det är dina egna stresshormoner som sätter igång din kropp på automatik. Kroppen är helt fantasktisk, tyvärr till vår nackdel många gånger, kroppen lär sig snabbt att agera på ett visst sätt i visa situationer, jag tror att det som kan ha hänt är att du vid ett par tillfällen reagerade på något i maten , kanske skrämde upp dig lite och fick en helt vanlig ångest attak med de typiska sympotomen darrningar, kallsvettningar kräkningar och illamående, nu förväntar sig du samt din kropp att detta ska hända och då gör det det. Uteslut den psykologiska delen genom att prova med ett lugnande preparat, och inga låga placebo doser som en del läkare tycker utan minst 25 mg Sobril, vid ett par tillfällen före maten och se om det ger effekt, du kan dessutom gå på Sobrilen morgon middag kväll i några dagar för att komma ner i varv hela du. Jag skulle bli förvånad om det inte skulle fungera. Själv har jag lärt mig att vanans makt är stor, efter min mors hjärtattaker så blev jag så klart automatiskt nervös varje gång mamma eller pappa ringde, trodde det hade hänt något, efter ca ett halvår började kroppen att se ett mönster och varje gång jag såg deras nr i displayen på telefonen så fick jag diarre inom fem minuter, samt när jag blir nervös för något så drar ångest kedjan igång på bara ett par minuter och inom fem minuter kan jag kräkas, det som tog flera timmar i början av mina ångest attaker. Så det kan vara ett helt vanligt vanemönster. Och se dig inte som tokig för det, kroppen funkar på det sättet och det är ett sundhets tecken i sig, tyvärr jobbigt i liknande situationer :-) Hoppas verkligen du få bukt på detta.


Prova att bara äta rent kött (bacon,fläskfile,kyckling,lax) och ägg i en vecka så ser du om det hjälper (då har du tagit bort alla kolhydrater som går) sedan lägger du till tex mjölk, sallad och sedan ökar med annat för att se om det är något i maten som stör. Tillsatsämnen kan störa kroppen, och socker i form av alla slags kolhydrater.


Hej, Jag har samma sak och jag är väldigt nyfiken på om du till kom fram till vad det var för fel?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons