Forum Mage & tarm


Kan någon hjälpa?

Hejsan! Jag har haft problem med min mage ända sen jag var spädbarn. Är femton år nu och allt blir bara värre. Har blod i avföringen och konstant ont i magen. Ibland blir smärtorna värre och det känns som någon sticker in en kniv i magen upprepade gånger. Har gjort en special röntgen som visade på inflammation i slutet av tunntarmen. Sedan gjordes gastrostopi och en koloskopi men dom glömde ta en biopsi på den delen av tarmen som var inflammerad så det visade ingenting. Kan knappt äta pga smärtan så har gått ned 9 kg sen september. Är trött hela tiden och orkar inte göra någonting. Läkarna tar bara prover och kommer aldrig fram till någonting. Snälla, vet någon vart jag kan få hjälp? / Elliot

Har de inte påbörjat någon behandling, fast röntgen visat inflammation, du har blod i avföringen, smärtor, trött samt viktnedgång?! Aktiv inflammation i tarmarna behöver nödvändigtvis inte visa något i proverna (då får de förlita sig sig på undersökningsfynden och symtomen). Såvida det inte rör sig om en infektion (vilken borde gett sig nu isf), så låter det som ganska självklart att det är en inflammation som borde behandlas! Jag hoppas verkligen att en tarmspecialist( på barnklinik antagligen) har kollar upp dig, och inte "bara" är på vårdcentralen. Du och dina föräldrar måste vidare med detta NU! Hoppas det löser sig för dig!


Har varit hos en tarmspecialist men dom går inte vidare med någon utredning. Är på akuten nästan dagligen för smärtorna, får smärtstillande men mer gör dom inte. Vet inte vad vi ska göra mer, ingen lyssnar.


Min mamma har Ulcerös colit. Du kan ju googla på det, finns en del sidor om det. Se om symtomen stämmer. Känner igen inflammation och magsmärtor då mamma klagar över det dagligen. Men i din ålder kanske det inte är det. Min mamma fick det som 30åring. Du kan ju kolla upp det i alla fall.


Ja jag håller med A... Det ska undersökas ordentligt! På en del sjukhus verkar de ignorera våra sjukdomar och dess symtom. Jag tycker ni ska fortsätta tjata tills nån lyssnar! Byt läkare om så behövs, eller byt lassarett! Ta hjälp av dina föräldrar eller nån vuxen som kan slåss för dig! Ge inte upp!


Mitt råd till dig är baserat på hundratals andra människors berättelser hur deras magproblem försvunnit genom kostförändring. Här är några exempel: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=irriterad_tjocktarm_ibs_irritable_bowel Det handlar om att äta i stort sett tvärtom de vanliga råd man kan få. Man skippar mjölmaten, minskar på fibrer och äter istället mer fett. Du kommer att få mer energi på denna kost också. Sen kommer du att vara inne eftersom LCHF (low Carb High Fat) spås bli den stora trenden 2009:-) Hursomhelst så är det väl värt ett försök. www.kostdoktorn.se är en bra site för LCHF. Lycka till!


Lägger in två berättelser om UC och LCHF-kost. Läs och avgör om det är något att spinna vidare på. Jag har blivit mycket bättre i min tarm av att äta LCHF slipper att springa på toaletten 5 ggr/dag går endast nu 1-2 ggr. Vi som lider av UC tål inte kolhydrater eller en massa fibrer utan mår jätte bra av fett, ptotein och lite grönsaker. Förbättringen kom redan efter 3 veckor på LCHF. Skrivet av Inger den 08 maj, 2007 kl. 11:46 # En annan solskenshistoria är en tjej som jag har coachad nu ett tag. Hon har fått diagnosen Ulcerös colit och blivit AVRÅDD ifrån läkarna att äta fett. Hon har haft stora problem med sin mage, samt att hon har ökat i vikt och även tappat mensen, samt haft lite depressioner. Efter "mina" rekomendatationer äter hon som sagt vår kost, och nu har hon tappat vikt, fått tillbaka sin mens efter ett års uppehåll, men det bästa enligt henne är att hon kan ÄNTLIGEN ÄTA mat igen utan att få enorma kramper och diaeer- endast genom att hon frångott "tallriksmodellen" och istället övergått till LCHF!! Skrivet av Anna, Hälsopedagog den 10 maj, 2007 kl. 06:55 #


Jag tycker du kan läsa om Chrons också. Det har lite lika symtom som ulscerös colit. Även om läkarna inte gör något, så kämpa för att få hjälp. Jag har sprungit till läkaren i 15 år med min mage/tarm och Nu har jag hittat en som tar mig på allvar. Var tuff mot läkarna, kräv undersökningar!


ellepelle ,det känns som mig ,jag är på akuten väldigt ofta med ,de vet inte vad de är för fel på mig,sist hade jag högt inflammationvärde 18 jan -24 jan. ibland blod i avföringe,feber konstant. kan du inte be och göra en till koloskopi? jag kan knappt äta själv så har gått ner 3,6 kg på två veckor äter smärtstillande konstant. har du testat att undvika gluten eller laktos? ingen lyssnna på mig helelr.


Jag har testat att undvika det mesta. Har ätit laktosfri mat sen jag var 7år. Och jag äter bra mat osv. Har prövat massa olika sett. Men inget med kosten har hjälpt någonting.


ellepelle fy vad jobbigt ,då är de inte lätt ,magen är väldig problem och svår att ställa diagnos på .


Hej på dig! Nämen va tråkigt. Du är så ung! Jobbigt! Sådär ska du ju inte ha det!! Min erfarenhet av jobb med vuxna (även om en del unga vuxna) med magproblem (ofta IBS som det kallas) och smärta är att det är viktigt att du först får en riktigt bra och tydlig "diagnos". Om det är inflammerat, om något behöver göras så du inte blir sämre (Viktnedgång, låter inte bra!), osv. Och en doktor som ser hela bilden (vilket jag ju inte gör, eftersom jag bara läser ditt brev här). Du behöve r känna dig trygg med och förstå vad det är som händer i din kropp och veta att det inte är något farligt (och om det är något som behöver åtgärdas, att detta görs, förstås). Sedan kan du börja göra grejjer med lugn, så att kroppen kan ta emot dina omsorger. Jag håller med en del som skriver här om att sådan kost som på senare år börjar framstå som bra vid magproblem, diabetes och annat, verkar fungera bra för många. Roligt att se att många mår bättre av det. Jag jobbar med terapi och med en metod som heter Taktil Stimulering, vid ångest i olika former och smärta. TS fungerar oftast mycket bra vid alla former av smärta och besvär från mage och tarm. Det är lugnande, smärtlindrande och hjälper kroppen att komma i balans på flera sätt. Man kan läsa mer på www.beroring.se om den metoden. Hoppas det går bra för dig. Jag kan bara säga att du ska inte vid 15 års ålder gå omkring med magsmärtor, blöda och gå ned i vikt. Och, du kommer att kunna bli bra (min erfarenhet är snarast att vården lovar för litet i den vägen när det kommer till magproblem och smärtproblematik) om du söker dig fram och du och dina föräldrar litar på dig och din kropps förmåga att hela sig!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons