Forum Mage & tarm


Kan min mage ha blivit hjälpt av antihistaminer?

Hej! Tänkte skicka in min fråga till "fråga doktorn" men hittar inget område för mage & tarm där att välja. Så tänkte kolla om det kanske finns någon annan där ute som kan svara på detta.
Jag lider av mag och tarmproblem sedan över ett år tillbaka. Väntar på en kolo/rektoskopi. Magen blir otroligt uppblåst, jag mår illa varje dag, har diffusa smärtor i magen som förflyttar sig och avföringen är konstant lös. Har jag druckit alkohol (även EN öl) dagen innan så kan det jämföras med att sätta på en vattenkran. För ca 3-4 veckor sedan blev avföringen normal igen, nästan åt det hårda hållet istället och har varit så sedan dess. Även då jag druckit alkohol. Det enda jag kunde komma att tänka på som jag ändrat i ”kosten” var att jag börjat att äta antihistaminer regelbundet för min pollenallergi, och det stämmer så väl överens med tidsperioden. Min första tanke var att man kanske hade missat någon mat allergi på blodproverna som togs och att antihistaminerna även hjälpte mot detta. Men jag tyckte det kändes lite långsökt och efter några turer på google avfärdades denna tanke ganska snabbt. Kände ändå att det var ett lite för bra sammanträffande för att bara släppa så jag började googla igen och sökte då istället på ”antihistaminer mot tarm..”. Jag hittade en sida där jag kunde läsa att antihistaminer och såkallade H2-blockerare i princip fungerade på samma sätt men inte användes i samma syfte. Jag lärde mig att vi tydligen har histaminer i magen som producerar magsyra (kommer inte ihåg exakt, men ungefär så?). Jag  lärde mig också att H:et i H2-blockerare står för histamin och att denna medicin ska minska mängden magsyra. Min läkare som inte ens verkade intresserad av att veta mina symptom hade i princip redan bestämt sig för att jag har ibs och om kolo/rektoskopin inte visar något så ska han lära mig att leva med ibs. När jag ringde till vårdcentralen första ggn fick jag rådet att prova en tvåveckors kur av omeprazol i väntan på läkartid, detta skulle sedan utvärderas. Det gjordes det inte. Illamåendet försvann helt i 5 dagar men så åkte jag på influensa, låg i hög feber i 5 dagar och knaprade massor alvedon vilket förmodligen var det som gjorde att illamåendet kom tillbaka igen. 
Det jag undrar nu, även om det känns väldigt långsökt är; finns det någon som helst möjlighet till att det är antihistaminerna som gjort mig bra i magen nu och isåfall, kan det betyda att jag istället för ibs kanske har magkatarr (som man väl behandlar med H2-blockerare?) eller liknande med tanke på mitt dagliga illamående och det faktum att jag faktiskt inte mådde illa alls de fem första dagarna på omeprazol (som väl också ska lindra magkatarr eller liknande?) Är medveten om att ibs kan innebära att man har bra och dåliga perioder och att det är möjligt att det är just det som händer nu om jag nu har ibs. Men som jag skrev tidigare så stämmer det så bra överrens tidsmässigt med då jag började ta antihistaminerna.
Genom mitt googlande kunde jag även läsa att antihistaminer faktiskt har andra användningsområden också förutom mot allergier;  bla vid sömnsvårigheter och för att dämpa ångest och oro. Jag lider av kräkfobi och det tillsammans med stress har gjort att vintern har varit rätt så jobbig. Detta kan ju också vara åtminstonde en del av orsaken till mina magproblem och om antihistaminerna inte haft nån riktig verkan i själva magen så kanske det kan vara så att jag har blivit lugnare av dem och att magen därför lugnat ner sig?
Som sagt det är långsökt men är så himla nyfiken på om det kan vara så :)
 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons