Forum Mage & tarm


IBS: Har läkarna rätt?

Har haft magproblem i flera år och började för lite mer än ett år sedan att söka hjälp hos läkare då mina problem förvärrades. Har tagit diverse prover, avföringsprov och gjort rektoskopi, men allt ser bra. Så, såklart har jag fått diagnosen IBS. Problemen är att det bildas en massa gaser, jag blir uppsvälld, går på toa upp till fyra gånger per dag och avföringen är mycket liten till storleken och oftast ganska hård men kan övergå i mer lös när jag suttit ett tag. Kan ofta ha slem i avföringen också. När jag äter så börjar jag svälla upp under måltiden, man hör hur det börjar låta i magen (troligen gaserna som börjar bildas) och det börjar trycka på där bak. Har även stort problem av att det liksom kan välla upp gaser/uppstötningar via halsen. Det kommer i stort sett vid varje måltid oavsett vad jag äter. Kommer det inte upp av sig själv hela tiden, så räcker det med att jag drar in magen lite så kommer det upp. Folk med IBS verkar ha ont i magen ofta, men det är inte det jag upplever som värst. Har liksom inte direkt ont, även om jag kan få det då och då och ofta känner en obehagskänsla i nedre delen av magen. Dom största problemen är de nämnda ovan. Har läkarna rätt att det är IBS? Alla tre jag träffat är i stort sett helt övertygade. Min dietist pratade om att man kan ha problem med bakterier som har krupit från tjocktarmen till tunntarmen (tror jag) och börjar göra sin uppgift där istället och man kan då få enorma gasutvecklingar bla. Senast träffade jag en specialist på mage/tarm och jag tog upp detta angående svamp/bakterier men han trodde inte på nåt sånt. Den stora försämringen som inträffade för drygt ett år sedan tror jag är starkt kopplad till det stora intaget av alkohol som jag hade under två veckor när vi hade nollning när jag började studera. Dessutom fick jag kraftig acne längs kinderna främst, och hade en kraftig förkylning under hösten, fick väldigt torra händer och frös och var trött. Kan det finnas kopplingar här? Nuförtiden är alkohol det värsta jag kan inta. Blir enormt uppsvälld och det väller upp ur halsen. Och tillslut måste jag spy, inte pga stort intag utan för att min mage inte klarar av det. Vill kunna lite på att läkarna har rätt att det är IBS, men jag känner mig tyvärr inte helt övertygad.

låter som IBS. har själv det och hade väldiga problem med gaser förut (nu har jag väldigt strikt diet som gjort att jag inte har de problemen nå mer) jag måste hela tiden tänka på vad jag äter: ingen hämtmat, kaffe, choklad, chips, alkohol, fet mat osv. låter jag bli det så mår jag bättre.


Okej. Ja, det kanske är IBS trots allt. Usch, vad jag hatar att leva med det här. Visst börjar man bli rätt van att det är stor del av ens vardag och att magen styr över allt, men det påverkar en på så många andra sätt också. En massa sociala begränsningar och att det påverkar hur man mår och känner sig. Men men, jag är trots allt på väg uppåt i alla fall, efter att ha mått mycket dåligt psykiskt. Det värsta är att man blir helt lämnad till sig själv. Har haft två besök hos familjeläkaren, ett hos mage/tarm-specialist och tre besök hos dietist. Kan inte påstå att något besök hjälpt mig. Blir så jobbigt att man själv ska behöva ta reda på allt, söka runt överallt på nätet, testa vad man kan äta och inte och samtidigt mår man skit och i mitt fall pluggar heltid på högskola samtidigt. Inte konstigt att mycket i livet får ta stryk då och att ens kontakter med andra får lida enormt. Att leva med IBS är så mycket mer än att bara ha problem med mage/tarm. Tänkte dela med mig lite av vad jag tillslut kommit fram till att jag inte bör äta: - godis - socker - alkohol - läsk - bakverk & andra onyttigheter - kaffe - fullkorn - olösliga fibrer - laktos - frukt - stark mat - lök - potatis Vad äter jag då? - havregrynsgröt - vitt bröd - bregott - kött - fisk - kyckling - laktosfria mjölkprodukter - ägg - riskakor - gurka - tomat - sallad - pasta (lite osäker fortfarande, men det verkar funka ganska ok) - proviva - vatten säkert nåt jag glömt, men detta är till stor del hur jag bör leva, men det går ju inte att följa helt. Vill poängtera fullkornsbröd speciellt! När jag tog bort det så blev det en klar förbättring, mycket mindre gaser och från 4 toabesök per dag till 1-2. Kan bara instämma i vad många andra sagt om att fibrer och fullkorn kan göra saken mycket värre för oss med IBS.


hej, visst låter som IBS. jag förstår din frustration och sårbarhet. men du verkar ha va på rätt väg till ett förbättrat IBS liv med tanke på livsmedel du valt att ta bort från din kost. jag har valt att ta laktos tabletter och kokar min grönsaker som morötter o likande. surt mat eller sura frukter äter jag inte alls men banan är väldigt trevlig för magen. lycka till o hoppas du mår bra. Angela


Någon som har tips på något bröd man kan äta? Just nu äter jag bara vitt bröd eftersom min mage inte riktigt klarar av massa fullkorn och fibrer. Finns det något annat bröd som skulle kunna funka, som är lite nyttigare och mer mättande än vanligt vitt bröd? Hur är det med dinkel? Hur funkar det om man är känslig mot fibrer och fullkorn?


Kom att tänka på en sak. Enligt vad jag läst så stannar maten i magsäcken ca mellan 1-4 timmar. Eftersom jag får problemen direkt när jag äter, borde inte det betyda att det är i magsäcken som nåt är på tok? Det bildas gaser direkt och magen sväller samt att det börjar komma som rapningar upp genom strupen. Har inte något större problem med gaser som kommer ut den naturliga vägen. Kan det vara nåt fel med hur maten tas om hand om när den når magsäcken, att den inte kan brytas ner på rätt sätt? Kan det vara nåt fel med enzymer eller magsyran kanske? Eller elaka bakterier som tagit över i magsäcken? Har nyss börjat testa äta tabletter mot låg saltsyraproduktion för att se om det är nån skillnad. Men först och främst, vad tror ni om mitt resonemang att problem borde komma från magsäcken med tanke på att jag får problem i stort sett direkt?


Jag känner igen mig i din historia, har också fått IBS-diagnos (i brist på annan) och tycker att det är ett märkligt beteende av sjukvården att inte kunna ge en några tips. Jag känner att jag kan bli lite bitter, och det är tråkigt att vara det. Min läkare sa endast efter diagnos "Ja, men du får undvika sådant som är gasbildande, som lök och sånt" och inga råd om hur man ska hantera det rent mentalt, eftersom det ju är precis som du säger rätt så begränsande på många områden i livet. De flesta jag stött på med IBS tål olika saker, så det är svårt att ge dig råd om bröd och så. Själv äter jag kneip som funkar och är osötat. Men kan äta laktos men inte sånt surt som tomat. Så det är skillnader som sagt. Intressant teori om att det är i magsäcken felet sitter, så att det är därför man påverkas DIREKT (som om man vore allergisk mot mat) Jag vet inte riktigt, men kan tipsa om en sida om du inte vart där förr. De brukar uppdatera nya rön från forskare osv. http://www.ibsforum.se/. Lycka till med allt! Kram


Åh!Det är en nästan exakt beskrivning av hur jag har det med min mage. Är inte utredd färdigt ännu, men känner igen mig i de mesta alla har skrivit här. Kan inte heller äta något med laktos, kaffe, fet mat, sur eller stark mat. Äter också mkt havregrynsgröt kokt fisk kokta grönsaker.


Bakteriefloran är helt avgörande för hur såväl mage som hela tarmen fungerar / inte fungerar. Det är så enkelt att få en direkt skadlig flora av såväl läkemedel, antibiotika, som modern mat, för mycket sött m.m. DET FINNS dock god hjälp nu i Sverige. Koncentrat från jordärtskocka + blåstång, bildar ett skyddande slemskikt mot irriterade tarmväggar som får tid att återhämta sig. De oligosackarider som finns i medlet blir näring åt de goda bakteriestammarna som får en kraftig tillväxt o efter hand tränger ut de skadliga. Man får också tömda tarmfickor o allmän utrensning av gammalt liggande. Både detox och återställning kan man säga. Det stabiliserar också blodsockret, man slipper sug efter sött. I Tyskland o Polen ges det mot alla tarmtillstånd, men också till grovt överviktiga diabetiker. En del profylaktiskt mot cancer i grovtarmen. Det heter Topinulin aktiv en kur 25 dagar, funnits i mer än 50 år, men inte i Sverige. Sök på nätet det finns mycket skrivet om det.


Är det ett sånt "läkemedel" man måste äta hela livet eller räcker de där 25 dagarna för att IBS:en ska försvinna? låter för bra för att vara sant, men kanske värt att prova. Jag går nämligen på all reklam och olika sorter hälsokurer, desperat som jag är.


Och var tusan köper man det?


Tack för det tipset. Hittade Topinulin Aktiv här:


Länken försvann visst i mitt inlägg. http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html


Ibs-diagnosen känns som något de tar till när proverna inte visar något. Fick efter något år även problem med magmunnen och gick till en näringsterapeut. Teorin är att man procucerar för LITE magsyra och att den osmälta maten jäster och trycker på underifrån, vilket känns logiskt för mig. Har i ett halvt år ätit Probion (snälla magbakterier) från Wasa Medicals 2 ggr/dag + Cellenzym från Holistic 3 ggr/dag + Digest (magsyra) från Helhetshälsa 2 ggr/dag (efter de stora målen) och är mycket bättre. Äter i stort sett som förr (nyttigt). Äter nu bara Digest och bara när jag känner att det trycker på när jag sväljer eller när jag ätit mycket kött. Svullnar då och då men har inte ont så jag bryr mig inte så mycket längre. För den oregelbundna avföringen rekommenderar jag starkt Sunwic från Apoteket, binder ihop bajset strålande. Består av vattenlösliga fibrer vilket man tål till skillnad mot "de vanliga". Blanda i ett glas vatten före frukost, smakar inget och har ingen konsistens.


Lchf sök på det och obs.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons