Forum Mage & tarm


glutenintolerans?

Jag funderar mycket på ev glutenintolerans. Det har vid mina mängder av undersökningar tagist sådana prover , men de visar inte på något. Men jag funderar ändå på det. Jag äter sen länge inget som innehåller gluten, just för att jag hade sånna magproblem, kan det påverka ett testresultat att man under nåt år inte ätit sånt? Om det är så, hur kan man isåfall påvisa problematiken? Tycker också att min jätterisiga mage reagerar på mjölkprodukter och har således försökt utesluta det så mycket som möjligt och tycker då att jag kan se ett samband med värk i kroppen och att jag ätit någon sorts mjölkprodukt. Kan det vara så?

Hej! Innan man tar prover från tarm eller blodprover för att kolla celiaki eller glutenintolerans så ska kosten inte vara glutenfri . Har man hållit diet så läker slemhinnan och det blir ett falskt negativt prov. Vad du ska göra innan provtagningen är att äta mat med gluten, vet inte hur länge men inte endast några dagar.Fråga. För att testa själv så kan du kolla hur du reagerar ca.1.5 tim efter en måltid med gluten. Det är olika hur man mår, själv så spyr jag och blir otrevligt trött andra får diarre mm. Olika. Hur har du det med vikten ? Symtomen kan också vara väldigt diffusa. Vid glutenintolerans så kan man också reagera på mjölk men har du ätit glutenfritt länge så är det kanske vanlig intolerans av mjölk. De borde kunna hitta var det felas i din mage .Har du gjort en tarmbiopsi?. Det är endast det provet som kan ge diagnos inte endast ett blodprov.


Ambery jag gjorde de felet att jag uteslöt vetemjöl sen gjorde gastroskopi och då visade sig ingenting ,så egentligen ville läkaren att jag skulle äta gluten i 3 månader ,men hur roligt är det för jag bajsa på mig om jag äter vetemjöl så jag struntade i det även med mjölken


Ambery! Ingen känner din kropp som du själv, spelar ingen roll vad proverna visar. Mår du bättre utan gluten så var utan! Likaså med mjölken. Jag blir dålig av mjölk och har gått över till sojamjölk, fick fina naglar som jag aldrig haft förut. Tål inte ost heller, får blåsor i munnen. Mår man inte bra kan det inte vara nyttigt! Bröd blir jag uppblåst av om jag äter för mycket, några skivor om dagen fungerar. Se bara till att du får de näringsämnen du behöver. MEN om du äter gluten och ev mjölk och inte tål det så tar du inte upp det du behöver ändå! Lycka till!!


Hej! Har du celiaki eller laktosintolerans så ska du få det diagnostiserat. Man ska inte behöva klara det själv utan det är nödvändigt med läkarstöd. Om du inte har remitterats till mag och tarmspecialist så se till att få remiss dit. Ingen människa ska behöva ha en dålig mage utan rejäl utredning.


Jag har inte gjort tarmbiopsi utan endast blodprov och gastro. Har allmänt dålig mage, med diarre o uppblåsthet osv. Illamående, svårt att äta, enorm trötthet osv. Har även en konstaterad B-12 brist som beror på att jag inte tar upp B12 i tarmen o i samband med den diagnosen undrade man om det även kunde finnas gluten eller laktos. Jag kunde ju bara rapporera att prover tagits o varit negativa, men sen började jag fundera på om det kan vara så att min glutenfria kost kunde påverka provresultatet. Vad ska jag göra nu då?


Ambery då får du äta gluten i några månader och sen göra om gastroskopi . Det sa dem åt mig iaf.


Så det finns alltså inget sätt att se problematiken utan att förstöra tarmen igen! Jag har inte ätit gluten på ca två år och har verkligen ingen lust att göra det heller. Däremot är jag intresserad av en ev diagnos på glutenintolerans då det i mitt fall skulle ge indikation på andra diagnoser.Verkar ha problem m autoimunna sjukdomar.


Hej! Vad du ska göra är att ta kontakt med din vårdcentral och få en remiss till en mag och tarm mottagning för att få diagnos, på dina magsymtom och få en tarmbiopsi .Det ska du propsa på då det är mycket tvivelaktigt att du kan få adekvat hjälp på en vårdcentral .Du ska tala med läkaren på kliniken och tala om hur du mår när du äter gluten då tror jag absolut att det löser sig. Tarmslemhinnan skadas ju bara man intar gluten och att skada slemhinnan under lång tid är inte bra,man irriterar oxå immunförsvaret och det är skadligt.Jag tycker att dina symtom stämmer bra in på celiaki och B12-brist kan följa med. Även känslighet för laktos , som ger med sig efter att glutenfria kosten läker slemhinnan. Att blodprover varit negativa är inte konstigt, även om kosten varit normalkost så kan provet vara negativt. Därför ska man utesluta med en biopsi om patienten har misstänkta symtom.Har vårdcentralen inte kunnat hjälpa dig tidigare så är de enligt min mening diskvalificerade nu och du behöver proffshjälp. Kram.


Gud vilka kunniga och trevliga människor det finns här! Tack!


Hej igen, kanske är jag lite tjatig. Nu har jag fått en labbremiss av min läkare. Jag ska ta transglutaminas antikroppar, ska enligt honom vara det mest specifika för att få veta just ang gluten intolerans. Däremot nämner han inget om ifall jag bör äta gluten inför det provet. Vad tror ni? Jag ska såklart kontakta honom och fråga, men jag tänkte jag skulle förbereda mig mentalt för att eventuellt vara tvungen att äta sånt igen...


Hej! Det är ett blodbrov som inte kan utesluta celiaki och kan vara negativt trots att personen har celiaki. Säger läkaren något annat så har han fel. Är provet negativt så ska du fortsätta och göra en tarmbiopsi absolut. Har du inte ätit gluten på så länge är risken stor att blodprovet blir negativt för det har inte bildats antikroppar när gluten inte har retat fram några.Vet inte om några vetemackor före provet skulle fixa några antikroppar. Du är inte tjatig ,fråga på det finns flera som kan svara och forumet är till för att ge råd och stöd. Det är syftet. Vad är det för läkare du har? vårdcentralen? Du måste få hjälp att gå till grunden med dina magproblem och har du celiaki så är det viktigt att få diagnos .Har du någon annan autoimmun sjukdom så ska man vid minsta misstanke om celiaki utesluta det och då inte med endast blodprov.Lycka till!


Du ska äta en normalkost för att kunna göra en gastoskopiundersökning, de sa dom till mig.


ska jag göra gastroskopi igen så måste jag äta gluten igen men de vill jag inte eller kan för då bajsa jag på mig ,så jag har undivikit gluten i ett år nu . magen blir bättre, men så fort jag skulle få i mig vetemjöl bajsar jag på mig .


Mår du bra av glutenfritt och besvären försvinner, strunta då i vad läkarna säger! Jag betraktar dom mer som konsulter nu för tiden för man får inga riktiga svar. Kommer man in med magbesvär bestämmer dom sig för att antingen är man gravid eller så är det blindtarmen, när proverna visar negativt för både står dom som frågetecken och säger: Nej jag vet inte! Ät glutenfritt, jag fick dock min diagnos av läkarna men min pappa har fått leta reda på det som en lösning själv efter som hans svar var negativt. Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons