Forum Mage & tarm


Endometrios

Hej, jag undrar om det är någon som har erfarenhet av endometrios? Min pappa läste en artikel i tidningen (jag har inte läst den) och han undrade om det kunde var det jag har då jag har så ont i magen osv. Så nu undrar jag lite hur smärtan och sjukdomen yttrar sig? är det farligt? Hoppas att det finns någon som vet nått. Och snälla kom inte med kommentar att jag ska googla för det har jag redan gjort. Jag vill höra människor som berättar av egen erfarenhet.

hej jag har skrivit om endometrios på ett annat ställe ikväll. Hinnorna blöder vid mens, jag hade spiral som preventivmedel. Kanske du kan bli gravid, då försvinner östrogenet som de verkar frodas av. Jag sniffade ngt östrogendödande ett tag och blev superdeprimerad, (be ngn förälder kolla om du blir deppad)kom i ngt konstigt klimakterium förstås och var varm nog att gå i snöväder i sidenblus! ! Men det var 1980-talet. Nåt nytt har väl hänt. Inga studenter under operationen!


Hejsan. Jag fick diagnosen i november efter en titthålsoperation (för något helt annat) då de hittade flera härdar som de brände. Tyvärr fungerade det inte fullt ut så nu ska jag få mediciner för att gå in i klimakteriet och om inte det funkar så blir det att operera bort alltihop, vilket är helt ok för mig bara jag blir bra. :) Det är inget farligt med endos men det kan göra jäkligt ont. Själv har jag märkt av det framförallt vid mens men även mellan perioderna. Som värst är det efter mensens första dag och sen fortsätter det till en eller ett par dagar efter det slutat - kramper i magen, gör jätteont/"skär" i tarmarna när man ska baja (det har det gjort även om jag inte haft mens), känner varenda liten luftbubbla som vandrar i tarmen, om man sovit på rygg och ska lägga sig på sidan så går det inte för det gör så ont när tarmarna flyttar på sig, mår illa, svårt att sträcka på kroppen (gör ont i magen), alla stötar gör ont (hoppa, snabba inbromsningar, cykla över gupp, mm), kramp/smärtor i bäckenet/höften, spänningar i magen, uppblåst mage, växelvis hård - lös mage, trötthet, deppig, har efter sex värk/kramper i magen som håller i sig ett par dagar (kan också göra väldigt ont när mannen stöter), magen svullnar upp o gör ont om jag har haft något som suttit åt det minsta lilla (kan ej ha jeans eller skärp tex), tyngdkänsla i magen, lite förhöjd kroppstemperatur som ökar vid mensens 2a-3e dag (fryser lätt), regelbunden mens men varierande mängd - ena gången massor o andra väldigt lite... har säkert missat något. :) Den senaste mensgången fick jag en kramp som varade i 2 dygn utan att släppa efter nåt. Det gick inte att dra djupa andetag (fick andas uppe i bröstet), gäspa el nåt sånt för magen var så spänd och kunde inte slappna av alls. Det gick heller inte att ta på magen under de dagarna för minsta lilla beröringen kändes som ett knivhugg.. Det gjorde också att mensvätskan inte rann ut utan stannade kvar i livmoderhalsen tills magen slappnade av, då rann det ut. Den ihållande värken tröttade ut min kropp och gav mig också en lättare infektion som jag just nu vilar ut... Så det kan ge en massa konstiga symptom. Om du misstänker att du har endos så kan du se dom på ett ultraljud hos gyn om de är på livmodern eller äggstockarna, eller så kan du lämna ett blodprov när du har ont/när det är aktiva som i såna fall visar resultat, men jag kommer inte ihåg vad det heter (men det gör ju gynläkarn). Det bästa är nog om du går dit när du har symptomen för då är cystorna (=vätskefyllda blåsor) fyllda med vätska och lättare att se. Jag önskar dig lycka till och att du får svar på om du har det eller ej - det lättaste sättet att få hjälp är tydligen att få rätt p-piller, men eftersom jag ej tål hormonerna så måste jag hoppa över det steget och gå in på de sista alternativen. Har du tur så kan en p-pillerkur räcka för att ge dig ett normalt liv igen. Lycka till! Annika.


Just det, det enda som rår på smärtan så man kan stå ut är inflammationshämmande medel som ipren, ibumetin... det är inte alltid att det tar allt men det blir uthärdligt då i alla fall. Det beror ju på att det blir en inflammation när endometrioserna är aktiva och sen tar det ju ett par dagar innan medicinen verkat fullt ut, så börja ta den var 6e timme från första dagen du har mens så den hinner verka. Annika

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons