Fråga Doktorn

Fråga   Mage & tarm

Fråga: Vad kan jag äta för att må bra?

Hej! Har mycket besvär med diarréer, gaser, värk och hård mage. Äter Inolaxol, 1 påse per dag. Jag har fått diagnosen IBS men undrar om det kan vara bukspottskörteln som krånglar? Hade bukspottkörtelinflammation för 5 år sedan och var inlaggd på sjukhus. Har sedan barndomen haft magbesvär, åt i tonåren Egazil comp duretter i många år. Jag är känslig mot vete, fett, mjölk och hårdsmält mat. På hårprov konstaterades att jag hade brist på enzymer. Vet inte vad jag ska äta för att må bra. Provar nu med iberogast med tveksamt resultat... Är mycket trött, sover mycket och har dålig koncentrationsförmåga. Jag är en kvinna 64 år.

Svar:

Hej! Jag förordar att du till att börja med tar kontakt med din husläkare eller motsvarande för att få till en ordentlig medicinsk undersökning. Detta inte minst mot bakgrund av att du haft pankreatit/bukspottkörtelinflammation och själv nu undrar om det kan vara besvär som har samband med bukspottkörteln. Att hårprov visat brist på enzymer ger jag inget för - jag har själv arbetat mycket med kroppsenzymer och enzymaktivitetsanalyser och vet att man inte kan bedöma enzymstatus via hårprov. Du har svårt med flera födoämnen. Har du fått testat om du är glutenöverkänslig och/eller laktosintolerant? Om inte ta upp detta med din läkare. I nuläget (förutom ett sunt leverne) så anser jag att det kan vara lämpligt att pröva ett regelbundet intag av probiotika. Exempelvis lactobacillus reuteri som är den enda kända probiotiska bakterien som kan etablera sig i hela tarmen, dock främst tjocktarmen. Förhoppningsvis kan detta bidra till att lindra en del av dina mag-tarmbesvär. Mvh, Magnus


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om magproblem och naturläkemedel 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Farmakopé eller livsmedel

2015-11-10 | 09:21

av Magnus Nylander

Problem med rapningar

2015-11-6 | 10:20

av Magnus Nylander

Naturläkemedel mot bubblig och gasig mage

2015-11-5 | 06:09

av Magnus Nylander

Jag har IBS och är förstoppad

2015-11-4 | 20:59

av Magnus Nylander

Naturläkemedel vid Kollagen kolit

2015-11-2 | 12:05

av Magnus Nylander

Jag är extremt förstoppad

2015-11-2 | 11:39

av Magnus Nylander

Växtbaserade läkemedel vid Crohns sjukdom

2015-11-2 | 11:25

av Magnus Nylander

Vad kan jag äta för att må bra?

2015-11-1 | 11:35

av Magnus Nylander


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons