Fråga Doktorn

Fråga   Mage & tarm

Fråga: Jag har IBS och är förstoppad

Hej! Jag har alltid magbesvär och tarmproblem och tidigare diarréer men just nu har jag förstoppningar. Vad ska jag göra för att magen ska bli bättre? Finns det några bra behandlingar? 

Svar:

Hej! Du har haft olika tidigare mag-tarmproblem, bl.a. diareer, men dittt nuvarande problem är omvänt förstoppningar. \"kropp och själ\" hänger ihop och psykisk stress är något som ofta leder till magbesvär och bl.a. förstoppning. försök därför stressa av. Drick tillräckligt, tugga ordentligt samt ät regelbunda varierade måltider med högt innehåll av olika kostfibrer. Motionera likaså regelbundet och varierat samt tillräckligt mycket. Till ett sådant sunt leverne rekommenderar jag att du tar ett dagligt tillskott av någon etablerad/vetenskapligt dokumenterad probiotika (kan lindra även vid diaréer). Om inte dessa grundläggande råd räcker så ser jag något bulkmedel som nästa åtgärd. Ett bulkmedel kan bestå av särskilda kostfibrer som tas tillsammans med vätska som då sugs upp och både ökar volymen och mjukgör tarminnehållet. Samtidigt stimuleras/ökas tarmens rörelser/peristaltik och tarminnehållet kan då röra sig mer obehindrat mot anus och därmed i många fall lösa förstoppningsproblemen. Skulle detta inte räcka så kan man gå vidare med andra naturliga egenvårdsalternativ, något som jag nyss givit exempel på i ett annat frågesvar för en stund sedan. Mvh, Magnus


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om magproblem och naturläkemedel 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Farmakopé eller livsmedel

2015-11-10 | 09:21

av Magnus Nylander

Problem med rapningar

2015-11-6 | 10:20

av Magnus Nylander

Naturläkemedel mot bubblig och gasig mage

2015-11-5 | 06:09

av Magnus Nylander

Jag har IBS och är förstoppad

2015-11-4 | 20:59

av Magnus Nylander

Naturläkemedel vid Kollagen kolit

2015-11-2 | 12:05

av Magnus Nylander

Jag är extremt förstoppad

2015-11-2 | 11:39

av Magnus Nylander

Växtbaserade läkemedel vid Crohns sjukdom

2015-11-2 | 11:25

av Magnus Nylander

Vad kan jag äta för att må bra?

2015-11-1 | 11:35

av Magnus Nylander


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons