Fråga Doktorn

Fråga   Mage & tarm

Fråga: Jag är extremt förstoppad

Hej! Jag har kroniska buksmärtor och förstoppning utan dess like. Jag har provat massa olika saker men inget hjälper. Jag äter i dag väldigt starka tabletter mot smärtan och har varit på ett flertal utredningar men de hittar inget fel. Men något är väldigt fel när de kan gå upp till 10 veckor, inte dagar utan att något kommer och när det väl gör det sä är det lika stort som en femkrona. Vad skulle du rekommendera åt mig? Jag har provat alla slags bulkmedel, droppar, lavemang och nu senast antidepressiva tabletter. Jag är i stort behov av hjälp. Mvh Veronica

Svar:

Hej Veronica! Förstoppning är ett vanligt problem, men du är uppenbarligen mycket svårt drabbad. Du har prövat många olika behandlingar och gått igenom många medicinska undersökningar utan att få lindring av besvären och man har heller inte hittat några fel. Innan jag ger mina direkta behandlingsförslag så vill jag framhålla att det alltid är grundläggande att dricka tillräckligt med vätska, äta fiberrik varierad kost och röra på dig mycket genom regelbunden planerad motion. Planera tillvaron och undvik onödig psykisk stress som bl.a. kan förvärra förstoppning.

Mina förstahandsval av naturliga egenvårds-/behandlingsråd för att bryta ett tillstånd med förstoppning och som du kanske ännu inte prövat är följande: 1) Pressa färsk grapefruktjuice och blanda i några gram C-vitamin (askorbinsyra) + ca 1gram magnesium (i form av magnesiumoxid som finns i många kosttillskott och har ett lågt upptag i tarmen samt därför inte heller ger någon risk till för ett för högt upptag i kroppen). Inta denna blandning mellan några måltider eller på fastande mage. Alternativ 2) Blanda några gram chitosanfibrer (används även ofta för att sänka förhöjt kolesterol ) tillsammans med ett gram vitamin C och inta denna blandning strax före större måltider.

Lycka till och hör gärna av dig om hur det går


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om magproblem och naturläkemedel 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Farmakopé eller livsmedel

2015-11-10 | 09:21

av Magnus Nylander

Problem med rapningar

2015-11-6 | 10:20

av Magnus Nylander

Naturläkemedel mot bubblig och gasig mage

2015-11-5 | 06:09

av Magnus Nylander

Jag har IBS och är förstoppad

2015-11-4 | 20:59

av Magnus Nylander

Naturläkemedel vid Kollagen kolit

2015-11-2 | 12:05

av Magnus Nylander

Jag är extremt förstoppad

2015-11-2 | 11:39

av Magnus Nylander

Växtbaserade läkemedel vid Crohns sjukdom

2015-11-2 | 11:25

av Magnus Nylander

Vad kan jag äta för att må bra?

2015-11-1 | 11:35

av Magnus Nylander


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.