Så här får du fart på din tröga mage

Så här får du fart på din tröga mage

Ofta förstoppad? Du är inte ensam. Förstoppning är nämligen ett av våra vanligaste magproblem och oftast finns det ingen anledning till oro då tillståndet inte är farligt på något sätt. Du kan med hjälp av enkla medel få igång din mage och därmed motverka förstoppning. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-20 Uppdaterad den: 2018-10-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons
 – Många patienter tycker att förstoppning är obehagligt, att magen känns uppblåst och många berättar att de känner sig ”sänkta” när de inte kan tömma tarmen. Förstoppning är ett vanligt och vardagligt problem som sänker livskvalitén för många, berättar Mikael Lördal, överläkare på gastroenterologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Förstoppning kan upplevas på olika sätt av olika personer.

Förstoppning  karakteriseras av hård avföring som är svår att få ut, långa uppehåll mellan varje tarmtömning, uppsvälld mage och känslan av att man fortfarande måste gå på toaletten trots att man just tömt tarmen. För att hjälpa tarmen att tömma ordentligt är ett tips att sitta på huk, det vill säga att knäna kommer högre upp. Till din hjälp kan du använda dig av en fotpall, badrummets papperskorg, en trave böcker eller något annat du har hemma som kan hjälpa dig att sitta i rätt tömningsposition.

LÄS MER: Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Motverka trög mage med hjälp av mycket vätska och fiberrik mat

Trög mage och förstoppning beror till stor del på vad man äter och hur man lever.  Fiberfattig och fet mat tar längre tid för tarmarna att bryta sönder medan fiberrik mat passerar fortare. Motion och rikligt med vätska underlättar för tarmen. Varma drycker, så som kaffe och te kan stimulera tarmen. Dricker du inte kaffe eller te så funkar varmt vatten (som du kokat) lika bra. 

7 sätt att få igång magen

 • Ät mer fiberrik kost: Öka ditt fiberintag genom att äta mer frukt och grönt och byta ut vetefrallan mot fullkornsbröd.
 • Rikligt vätskeintag: Mycket vätska gör tarminnehållet mjukare och det färdas då lättare genom tarmen. Försök få i dig 1,5 liter vätska varje dag. Varmt vatten, te eller kaffe kan stimulera reflex till avföring.
 • Motionera! Rör på dig ofta, det underlättar tarmarnas funktion.
 • Laxerande mat: Ät katrinplommon och torkad frukt som kan ha en milt laxerande verkan på tarmen. Det finns även katrinplommonssaft att köpa om man föredrar det.
 • Vänta inte med att gå på toaletten! Vänj din mage vid rutiner, till exempel ett toalettbesök efter frukost eller lunch. När tömningsreflexen är där är det viktigt att inte vänta med att gå på toaletten. Ta dig tiden att gå på toa! 
 • Koppla av: Stress och oro kan orsaka förstoppning. Därför är det viktigt att ta sig tiden att koppla av och vila. En stressig tillvaro orsakar orolig och trög mage.
 • Preparat mot förstoppning: Det finns en hel del icke receptbelagda medel som kan hjälpa mot förstoppning. Microlavemang är att föredra framför tarmretande laxermedel.

LÄS MER: Pernilla 33, haft trög mage så långt hon kan minnas

Annons
Annons

Så undviker du diarré på utlandsresan

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Bakom busken 2019-01-24 21:56 (10 månader sen)

  @ lchf:are

  Att ni börjat tugga maten, i stället för att bara svälja processad mat, bullar av finmalet vetemjöl och choklad, är ju precis det som står ovan - ät mer fibrer. Det är ju inte fettet, utan de större partiklarna som bildar bulk, som får det att gå lättare genom tarmen.

 • Avatar Peter 2019-02-9 06:38 (9 månader sen)

  Har trög mage tredje dygnet nu. Bästa grejen att göra äter blodtryck s medicin min mage påvärkar ibland min mage..men ibland.bra.

 • Avatar SivElisabet Holmgren 2019-05-8 17:18 (6 månader sen)

  Dessa råd gäller inte alla människor. Jag tål inte den mat Ni rekommenderar. Det som hjälper mig är vattenlavemang. Detta har börjat rekommenderas för svåra fall. Det har nu kommit en elektrisk handpump för vattenlavemang, läkare känner inte till detta ännu. Rehab kan möjligen hjälpa till med detta, men läkare bör vara med i utredningen. Jag har varit hos specialist, men han visste inget om elektrisk liten handpump. Mer information och vidare utbildning för läkarna behövs.

 • Avatar Janos 2019-05-29 23:51 (6 månader sen)

  Jag avslutar lunchen med 4--5 skeda Yoghurt. Toabesök
  varje morgon före frukost . Metoden fungerar perfekt för mig.

 • Avatar BRITT-MARIE INGEMANSSON 2019-10-4 04:57 (45 dagar sen)

  Jag har diabetes 2 tar en tablett inderal och januvia gick bra att bajsa i böran nu är det toalstop.


Annons
Annons
Annons