Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Förstoppning

Mona har återkommande förstoppningar

Större delen av sitt liv har Mona haft problem med återkommande förstoppningar. Men med rätt livsstil och sin dagliga dos bulkmedel lyckas hon numera för det mesta hålla magen igång.

Annons

 

Mona hade alltid varit lite trög i magen men det var först i tjugoårsåldern som hon fick riktiga problem med förstoppningar. Livet var stökigt i allmänhet och hon hade ingen egen toalett i bostaden utan enbart tillgång till en gemensam toalett. Hon tyckte att det var jobbigt att gå på toa om någon skulle råka höra – och till slut hade det gått två veckor utan att hon hade tömt tarmen.

Läs även: Fakta om förstoppning - symtom och behandling »

Annons
Annons

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

Förstoppningarna ledde till hemorrojder

– Jag mådde illa och kände mig tjock, svullen och uppkörd i magen.

Sedan dess har hennes mage inte riktigt repat sig. De upprepade förstoppningarna har lett till besvär med hemorrojder och Mona har genomgått flera operationer för att bli av med de blodfyllda knutorna. Nu är Mona i sextioårsåldern men hon äter fortfarande bulkmedel varje dag, en typ av laxermedel med mycket fibrer som ska göra avföringen mjukare. Är det riktigt illa tar hon dessutom lavemang, men hon försöker att hålla nere användningen till ett minimum.

Läs även: Fakta om hemorrojder »


– Dels mår man illa av det och dels förstör lavemang tarmen om man använder det för ofta. Jag har det bara som nödfallslösning, säger hon.

Annons
Annons

Stress förvärrar problemet med förstoppning

Trots att Mona själv är läkare och vet precis vad magen mår bäst av är det inte alltid så enkelt att göra helt rätt. Monas mage krånglar mer om hon stressar eller äter fel.

– När jag har mycket runt omkring mig som stör eller om jag inte kan välja själv vad jag ska äta blir det sämre. Men det är ändå mycket bättre nu än när mina barn var små och jag hade mindre tid för mig själv, säger hon.

Dagliga rutiner hjälper trög mage

I matväg vet hon precis vad som krävs för att hålla igång magen. Hon äter mycket fibrer, frukt och grönsaker, dricker mycket vatten och försöker undvika vitt bröd och fett. Om magen börjar trilskas tar hon långa, raska promenader. För det mesta lyckas hon på så vis hålla förstoppningarna borta, men fortfarande kan det bli besvärligt när hon är på resande fot och de vardagliga rutinerna bryts.

– Även om det egentligen inte passar försöker jag smita ifrån resten av sällskapet en stund och få lite lugn och ro för att få igång magen.

Mona tror att det där med ”lugn och ro” är en av anledningarna till att kvinnor oftare än män får problem med förstoppning.

– Det är viktigt att bejaka kroppens signaler om att du behöver gå på toa med en gång. Men vi kvinnor vill ofta slutföra både det ena och det andra innan vi går på toaletten, och när vi väl kommer till skott har signalerna plötsligt slutat. Trycker man alltid tillbaka kroppens signaler kommer man till slut inte känna när man behöver gå på toaletten och då blir man trög i magen eller rent av förstoppad.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Mona skulle gissa att runt hälften av alla svenskar har mer eller mindre problem med förstoppning, i kortare eller längre perioder, och hon tror att en viktig orsak står att finna i vår kultur.

– Vi uppfostras till att dölja våra behov. För oss i västvärlden ses det ju nästan som lite skamligt att gå på toaletten, fastän alla vet att alla gör det. 

Personen på bilden har ingenting med textens innehåll att göra. 

Har du frågor om förstoppning? Skriv till vår doktor så kanske just du får ditt svar publicerat på netdoktor.se 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.