Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Diarré

Campylobacter

Visst är det gott med kyckling, både på grillen och i en sallad. Men om den inte är rätt tillagad kan middagen sluta med magsmärtor, diarré, illamående, kräkningar och feber. I Sverige diagnostiseras årligen 6000-8000 fall av campylobacterios, varav cirka 60 procent är utlandssmitta.


Uppdaterad den: 2015-08-03
Författare: Sven Britton, professor, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, Utlandsmottagningen vid Cityakuten samt Infektionskliniken Gävle
Uppdaterare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Annons

Bakterien Campylobacter jejuni är nära besläktad med den magsårsassocierade bakterien Helicobacter pylori. Campylobacter sprids framförallt via fjäderfä. Det är alltså ganska stor risk att smittas via kyckling om du inte är noga med hygienen. Bakterierna kan även finnas i andra livsmedel, exempelvis i opastöriserad mjölk, fårkött och fläskkött. Vattenburna utbrott med campylobacter förekommer. Smittan är vanligt förekommande över hela världen.

God hygien är A och O

Bästa sättet att undvika att bli smittad av campylobacter är att se till att maten är väl tillagad och rejält upphettad helt igenom (över 65 grader). Var noga med att inte använda samma kniv eller skärbräda för den råa kycklingen och för den färdiglagade kycklingen eller för grönsakerna. Diska alla redskap mycket noga och tvätta händerna direkt efter att du tagit i rå kyckling. Bakterien tillväxer dåligt i de flesta livsmedel men den kritiska infektionsdosen, alltså den minsta mängd bakterier som behövs för att sjukdomen ska bryta ut, är å andra sidan låg. Campylobacter smittar inte från person till person.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Symtom och behandling vid campylobacter-infektion 

Drabbas du av en campylobacterinfektion insjuknar du oftast mycket snabbt. Inkubationstid är 2-5 dagar.

Annons
Annons

Du kan få symtom som:

  • diarré (ibland med blod)
  • magsmärtor
  • illamående
  • kräkningar
  • feber
  • ibland ledsmärtor (2 - 3 procent) i efterloppet

I de flesta fall behövs ingen antibiotika utan infektionen går över av sig själv efter några dagar. Antibiotika har enbart marginell effekt vid tarminfektion. Sprider sig infektionen till blodet med allmän sjukdomskänsla, frossa et cetera ska den behandlas med antibiotika och det är då viktigt att uppsöka sjukhus (infektionsklinik om möjligt). Sjukdomen ska anmälas till smittskyddsläkaren (görs av behandlande läkare).

Tänk på att dricka mycket om du drabbas av diarré, men drick i små portioner. Blanda gärna i lite socker i vattnet. Läs mer om diarré här.

Undvik att äta kyckling vid utlandsresa

Är du på utlandsresa och du är osäker på restaurangens hygien kan det vara bra att undvika kyckling helt. Något vaccin mot campylobacterinfektion finns inte. Läs mer om resediarré »

Annons
Annons

Annons