Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diarré

Vinterkräksjukan är här – så minskar du risken att smittas

Antalet sökningar på 1177 Vårdguiden och statistik från landets laboratorier skvallrar nu om att säsongens vinterkräksjuka är här. Under närmaste veckorna väntas en ökning av antalet smittade – både bland allmänhet och i vården.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-26

Annons

Vanligtvis sträcker sig säsongen för vinterkräksjuka mellan november och april. Men i år liksom förra säsongen kom den igång relativt sent.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga, men de senaste sex åren har det varit relativt milda säsonger. Vi hoppas att den trenden håller i sig, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

God hygien A och O

För att så långt det går undvika att smittas eller att förhindra spridning finns det några viktiga saker att tänka på, både inom hälso- och sjukvården och i övriga samhället.

Annons
Annons

Bland inneliggande patienter gäller det att rutinerna för god vårdhygien följs. En avgörande faktor här är bland annat god handhygien.

– Genom att tvätta händerna med tvål och vatten minskas risken för att smittan sprids vidare och att man själv insjuknar, säger Elsie Ydring.

Personer som är magsjuka eller misstänker att de kan ha smittats efter att ha tagit hand om en sjuk person ska vara extra försiktiga. Handhygien är A och O och hantering av livsmedel som andra ska äta bör också undvikas.

Handsprit inte tillräckligt

När det gäller handsprit är det inte ovanligt att ha en övertro på dess effekt. Vid vinterkräksjukan är det ofta stora mängder virus som behöver tvättas bort och tvål och vatten anses som mest effektivt. Efter handtvätt kan däremot handsprit användas eftersom den verkar mot andra bakterier och virus som kan göra oss sjuka.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/december/spridningen-av-vinterkraksjuka-ar-igang/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons