Isbitar i drinken kan innehålla tarmbakterier

Sju av tio ställen slarvar med rengöringen av sina ismaskiner. Det gör att gäster riskerar att bli magsjuka då isbitarna kan innehålla tarmbakterier, skriver Dn.se.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-09-27
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Livsmedelsinspektörer i Västra Götaland har samlat in och analyserat 150 prover från ismaskiner på nästan lika många serveringsställen.
Sammanställningen som TT tagit del av visar att drygt två tredjedelar fick anmärkningar eller underkändes helt. En del provsvar har visat på tarmbakterier.

– Det är handhygienen det beror på eller att ismaskinen inte är ren från början, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Smutsiga fingrar och dåligt rengjorda maskiner gör alltså isen till en bakteriehärd som kan ge upphov till magsjuka med diarré och kräkningar som följd.

Har du någon gång blivit sjuk på grund av mat från någon typ av restaurang? Enligt Livsmedelsverket blir sju av tio matförgiftade på just krogen — och det är bufféer, skaldjur och snabbmat som kebab och pizza som oftast pekas ut.

Annons
Annons

Är du en av de som drabbats? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • 20130408173530
    Scanner Cicret 2013-09-27 18:13 (6 år sen)

    Desto mer frågor. Vilka arter av tarmbakterier? Vad gör dess tarmbakterier i kroppen? Hur upplever man dess sjukdomar?

  • Avatar Åsa 2013-10-4 12:44 (6 år sen)

    Det är så typiskt att man inte ska kunna lita på sådana ställen där man ska äta. Hand hygien är ju Viktigt. Jag anser att man ska kunna lita på stället man far till.


Annons
Annons
Annons