Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Inget stöd för probiotika mot diarré

”Nyttiga bakterier”, eller probiotika, som skydd mot antibiotikarelaterad diarré är ingen strategi som fungerar, enligt en stor studie i Lancet. Åtminstone inte hos äldre patienter.
Annons

Forskare i Storbritannien har följt nästan 3 000 patienter, 65 år eller äldre, som vårdats på sjukhus för olika infektioner. Forskarnas hypotes var att patienter som fick höga doser av probiotika skulle drabbas av diarré i mindre omfattning än dem som fick placebo. Istället visade resultaten att behandlingen med probiotika tycktes sakna effekt.

Antibiotikarelaterade diarréer uppstod hos 10,8 procent i probiotikagruppen och hos 10,4 procent i kontrollgruppen. Studien är den största i sitt slag och visar att det inte finns belägg för att använda probiotika som skydd mot antibiotikarelaterad diarré hos äldre patienter, enligt forskarna.

Studiens slutsatser stämmer väl med resultaten av en HTA-rapport i Västra Götalandsregionen år 2009 gällande evidensläget kring probiotikaprofylax till vuxna inneliggande patienter, menar Lisbeth Karlsson, överläkare vid vårdhygien på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Annons
Annons

-På vårt sjukhus var det vissa avdelningar som tidigare använde sådana här tillskott, men efter vår rapport har man slutat, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-08-12 14:54 (11 år sen)

    Detta eftersom det nu allt oftare ges transplantationer från en med "frisk " tarmflora till svåra diareefall, och då med bevisad verkan.
    För ig visar detta, att det är det väldigt breda spektrumet man får av mångfalden av de goda bakterierna, inte av enstaka som är stoppade i kosttillskott, youghurtar med flera s.k. funkfood.
    Istället, ska man ge supernäring åt hela skalan av de goda bakterierna som tillväxer och får övertag, som då tränger ut de som avger de skadliga ämnena. Man kan också, samtidigt dra ut allt gammalt jäsande ur fickor - sprickor i grovtarmen som annars göder just de skadliga stammarna.
    Allt detta är väl beprövat, genom intag av Fruktooligosackarider som är precis den rätta supernäringen åt alla de goda stammarna.
    De finns i form av så enkelt som koncentrat av jordärtskocka det heter Topinulin aktiv, man kan söka på det. Ges i flera länder även till alla med IBS, IBD, UC, och Crohns sjukdom med väldigt gott resultat. De goda bakterierna när de är i flertal avger t.ex. smörsyra som är antiinflammatoriskt i grovtarmen, samt alla de viktiga vitaminerna med mera som är nödvändigt för en bra näringsomvandling och tillför immunförsvaret det de behöver.
    För individer nära till behandling av diabetes, finns varianten Topinulin diabetes, som inte sak användas om man redan medicinerar mot diabetes.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons