Fråga Doktorn

Fråga   Mage & tarm

Skrumplever iaf?

Hej! Min mamma är alkoholist sedan drygt 25 år tillbaka och vi har nu fått reda på att hennes levervärden är rejält dåliga. Hon har alla symptom på skrumplever förutom gulsot men annars stämmer allt tex förstorad buk, tappat vikt, inga muskler magra ben och arnar, blödningar tex vid kräkningar, dagliga diaréer, får blåmärken lätt, äter knappt, fått diabetes och högt blodtryck, spindelvävsliknande fläckar, trött osv osv osv. Men nu har hon tydligen fått ett röntgensvar (som inte var för att kolla levern alls utan en helt vanlig röntgen rent allmänt för att se om man såg ngt som kunde ge svar på varför hon mår så dåligt) från i våras som tydligen visar att levern är förstorad/fettlever. Min fråga är nu: Kan man ha skrumplever fast levern är förstorad? Är det ett tecken på att man har skrumplever fast den inte börjat skrumpna? Eller kan den både vara förstorad/fettlever samtidigt som den börjar skrumpna el kan man inte kalla det skrumplever då? Hon hävdar bestämt att har man fettlever/förstorad lever är det INTE skrumplever och då kan hon fortsätta som vanligt=dricka Men om hon har massor av symptom på skrumplever så kan det väl vara det iaf fast röntgen nu tydligen inte ser det?? Och till sist, röntgar man verkligen för att se skrumplever? Måste man inte göra ultraljud el göra en biopsi för att veta säkert el kan enbart röntgen visa det?? Vad är det absolut bästa/pålitligaste sättet för att fastställa skrumplever? Hon har dåliga levervärden, symptom på skrumplever men ändå var den förstorad/fett och inte liten, hur kan det komma sig? Mycket tacksam för svar eftersom hela julfriden hänger på detta svar om skrumplever el ej?

Svar:

Hej och tack för din fråga.

Leverskador av alkohol drabbar olika personer på olika sätt. En del får aldrig leverskador, trots alkoholmissbruk, andra får svåra och dödliga leverskador. Generellt sett så går levern igenom tre stadier av förändring av alkoholmissbruk (och andra leverskadliga substanser/sjukdomar):

1. Leverförfettning. En ökad levervolym och inlagring av fett bland levercellerna.
2. Hepatit eller leverinflammation. Det sker nu en ökande inflammation vilket leder till ärrbildningar i levern. Detta leder till påverkade leverprover och kan resultera i ett ökat ventryck i buken. Detta leder till lättblödande blodkärl i magsäck, matstrupe och ändtarm samt vidgade blodkärl på buken.
3. Slutstadiet är skrumplever, det vill säga att ärrbildningen gått så långt att levern blir liten och ihopärrad varvid blodkärlsförändringarna blir allt mer uttalade och ofta ser man också vätska i bukhålan (ascites) som kan göra att magen blir svullen. Ibland ser man nu också förändringar på medvetandegraden vilket kan leda till coma. Vid skrumplever har det gått så långt är dödligheten inom 5 år väldigt stor (cirka 70%, dvs värre än för de flesta cancerdiagnoser).

En del alkoholister får tidiga leverförändringar trots relativt litet eller kortvarigt missbruk, andra får aldrig några leverförändringar. En del går igenom alla stadier och många stannar på de tidigare nivåerna.

Med ordentligt påverkade leverprover men normalstor lever så befinner sig din mor på andra steget i skalan och om hon fortsätter att dricka så kommer hon att få allt större konsekvenser. Hon har nu en chans att förhindra att hon får skrumplever genom att sluta dricka alkhol.

Dock verkar hon sakna sjukdomsinsikt och om hon inte själv inser sina problem så tror jag inte att det går att hjälpa henne. Om hon har någon form av insikt så bör hon få hjälp att komma till en beroendemottagning.

Vad gäller diagnostik av leversjukdomar så kommer man långt med blodprover och en undersökning av levern med ultraljud/datortomografi eller magnetröntgen. Bäst är dock ett vävnadsprov, vilket dock inte är helt riskfritt, och knappast nödvändigt men den bild du målar upp i din fråga.

Med vänliga hälsningar i juletid.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Laxermedel - är det dåligt att använda för mycket?

2018-10-13 | 05:08

av Mikael Lördal

Collagen colit - finns någon ny behandling?

2018-10-15 | 04:30

av Mikael Lördal

Ätit Omeprazol i många år - svåra biverkningar

2018-10-10 | 08:24

av Mikael Lördal

Höga värden på Kalprotektin

2018-10-12 | 14:38

av Mikael Lördal

Långvarigt intag av omeprazol

2018-10-12 | 23:57

av Mikael Lördal

Ulcerös kolit - är det ok att ta probiotika?

2018-10-10 | 12:10

av Mikael Lördal

Halsbränna av vetemjöl

2018-10-10 | 21:30

av Mikael Lördal

Är det Crohns eller Ulcerös kolit?

2018-10-11 | 17:41

av Mikael Lördal

Kan bara äta lite annars får jag svullen mage och ont

2018-10-12 | 14:16

av Mikael Lördal

Lös i magen efter medicinering?

2018-10-12 | 14:29

av Mikael Lördal

Gaser oavsett man jag äter

2018-10-16 | 08:39

av Mikael Lördal

Läcker avföring från tarmen

2018-10-16 | 17:12

av Mikael Lördal

Magknip i samband med toabesök

2018-10-12 | 14:08

av Mikael Lördal

IBS eller endometrios?

2018-10-12 | 13:54

av Mikael Lördal

Haft diarréer i 37 år

2018-10-15 | 14:52

av Mikael Lördal


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons