Resediarré kan leda till IBS
IBS, irritable bowel syndrome, är en sjukdom som ger magsmärtor, diarréer och/eller förstoppning. IBS går inte att bota, men för vissa går sjukdomen över av sig självt. Andra får dras med IBS hela livet. Varför vissa drabbas av IBS och andra inte är fortfarande inte helt klarlagt, men man vet att det finns vissa faktorer som kan trigga igång sjukdomen. Maginfektioner som ger diarréer är en sådan faktor som ger en fyra gånger ökad risk för IBS. Andra infektioner som inte ger diarréer, eller diarréer som inte beror på någon infektion i mag- och tarmkanalen utan exempelvis en antibiotikabehandling, ska inte kunna leda till IBS.
– Nej, rent allmänt brukar man säga att magsjuka, alltså diarré, är det enda som kan kopplas till IBS, säger Per Hellström, mag- och tarmspecialist vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Bakterierna stör tarmens nervsystem
Troligen orsakar bakterierna bakom tarminfektionen en störning på nervsystemet inuti tarmen.
– Men även när bakterierna försvunnit kan alltså skadan och symtomen kvarstå, säger Per Hellström.
Den lilla kanadensiska byn Walkerton är ett tydligt exempel. Våren 2000 var blöt och det ihållande regnet ledde till en översvämning i närheten av en dricksvattenbrunn. Kogödsel rann ner i dricksvattnet. Genom slarv från personalen vid det lokala vattenverket nådde vattnet, förorenat med campylobacter och e-colibakterier, invånarnas kranar. Omkring hälften av byns omkring 5 000 invånare drabbades av magsjuka och diarréer. Sex personer avled. Efteråt blev de boende i byn undersökta av läkare och forskare. Av de som hade fått maginfektioner av det förorenade vattnet hade hela 36 procent utvecklat postinfektiös IBS (PI-IBS). Därmed hade byn världens högsta procentuella utbredning av infektionsutlöst IBS, enligt Science Daily. Vid senare undersökningar har antalet IBS-drabbade sjunkit men fortfarande efter åtta år hade mer än 15 procent av invånarna IBS. Det är klart högre än den normala utbredningen av sjukdomen, där man räknar med att 10 procent av befolkningen har IBS.
Webbinarium om IBD och psykisk hälsa
På Världs IBD-dagen den 19 maj sände Netdoktor ett webbinarium om IBD och psykisk hälsa. Syftet med webbinariet var att belysa ämnet, bryta stigmatiseringen samt ge konkreta tips och råd gällande den psykiska hälsan.
– Det tar tid för tarmen att läka efter en infektion. Vi kan jämföra med till exempel glutenintoleranta. För de här personerna kan det kan ta upp till ett och ett halvt år efter att de slutat med gluten innan tarmen har läkt.
IBS-patienter sågs som "nervösa"
Per Hellström tror att diagnosen PI-IBS fortfarande är okänd bland såväl många läkare som allmänheten.
Utbildning och patientundersökning: Lär dig mer om tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom på bara 10 minuter »
– När jag började jobba som läkare tyckte man att det var nervösa människor som åkte på IBS. Numera vet vi att det finns vissa gener som ger en ökad risk och alltså att även infektioner kan utlösa IBS.
Hur sjukdomen ska kunna botas är fortfarande en gåta för forskarna men man vet att sjukdomen kan lindras av en viss typ av kost.
– Det är viktigt att du själv provar olika typer av mat och ser vad din tarm klarar av. Men eftersom fett har en förmåga att aktivera hela mag- och tarmkanalen är det bra att äta fettsnål kost. Den ultimata måltiden för en person med IBS är nog fiskbullar och potatismos, det är magert och magen slipper arbeta, säger Per Hellström.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Kommentera denna artikel
Låter konstigt med fiskbullar och potatismos, ej vid förstoppningsibs väl
det finns många sätt att behandla IBS, många av dem även rent olämpliga, men folk kan reagerar olika på samma grej. Det är ett stort problem i sig.
Jag har fått väldigt många tack genom åren för att jag tipsat om Fruktooligosackarider som finns i inulin från Jordärtskocka.
När man får detta i ett koncentrat ( Topinulin ) så bildas ett skyddande slemskikt mot tarmens väggar så de avlastas mot irriterande ämnen. De olösliga fibrerna drar med sig ut från ev. tarmfickor och sackariderna blir supernäríng åt samtliga av de goda bakteriestammarna i sin helhet.
När dessa tillväxer så tränger de efterhand ut de bakterier som avger skadliga ämnen och inflammationer.
Tarmväggarna brukar återhämta sig under en kur om 25 dagar eller vid behov 2 ggr.
Så Topinulin har funnits i mer än 100 år, väl beprövat och används inom vården i många länder, före insulinet gavs det även till diabetiker eftersom det stabiliserar blodsockret och tar bort sug efter sött och annat. Det underlättar vid bantning om man söker det.
Sök på nätet, det finns väldigt mycket beskrivet om hur det fungerar. Det är alltså ett kosttillskott av rena naturliga ämnen. Inget konstigt alltså.
Inga har kommenterat på denna sida ännu