Undersökning | Mage & tarm

Ultraljudsundersökning

Med hjälp av ljudvågor, ultraljud, kan man få fram en bild av hur de inre organen ser ut. Ljudvågorna som skickas ut träffar organet och kastas tillbaka till en mätapparat, en scanner.

Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Per Schuwert, leg sjukhusfysiker, röntgen, Stockholm

Annons

Beroende på vad ljudvågorna träffar skickar de olika signaler tillbaka, och på detta vis kommer det fram en bild, till exempel av en livmoder med ett foster i. Denna metod liknar den som fiskare använder när de lokaliserar fisk med hjälp av ekolod. Allt fler undersökningsmetoder har tillkommit då olika former av kontrastmedia som tex. CO2 kan användas.

Med hjälp av större datorkapacitet görs allt fler undersökningar i tre-dimensioner (3D) och som videosekvenser (4D). De flesta undersökningarna görs med frekvenser mellan 4-12 MHz.

Bildinformationen kan numera även överlagras/sammanställas med till exempel CT (datortomografi), så kallad&nbspfusionsteknik, som möjliggör lägesbestämning av det undersökta området samtidigt som man får funktionell information om organet i fråga.

Annons
Annons

På vem görs ultraljudsundersökningar?

Man använder ultraljud till exempel vid undersökning av kroppens mjukvävnader, till exempel gravida, vid olika kvinnosjukdomar, samt i samband med olika sjukdomar i mage, tarm och lever. Ultraljud används även vid ögonundersökningar, eg. de flesta av kroppens mjukvävnader.

Hur går en ultraljudsundersökning till?

Ultraljudsundersökningen går till på olika sätt beroende på vad det är man skall undersöka. Vid undersökning av magen skall man ligga på rygg under undersökningen. För att det skall skapas så god kontakt som möjligt mellan apparaten och patienten applicerar man lite gel&eacute på huden över livmodern. Scannerns detektorhuvud stryks över undersökningsområdet, så att det vid kontakt med huden kan röra sig och därmed skicka ned ljudvågor genom hud, muskler och så vidare. Ljudvågorna översätts sedan till en bild som visas på en tv-skärm. Patienten kan i vissa fall få med sig en kopia av bilden hem. Ultraljud kan även användas vid undersökning av andra delar av kroppen, till exempel via kroppens naturliga öppningar, såsom munnen och slidan.

Är ultraljudundersökningen farlig?

Det har inte påvisats några risker eller komplikationer vid diagnostisk undersökning med ultraljud (&lt 100 mW/cm2 ) sedan metoden blev introducerad på 60-talet.

Annons
Annons

Gör en ultraljudsundersökning ont?

Det gör inte ont att undersökas med ultraljud. Ibland kan dock gel&eacuten som används vara lite kall. Vissa kvinnor uppfattar det som om livmodern drar ihop sig när man undersöker den. Detta kan bero på att livmodern vill skydda fostret, men skall inte betraktas som värkar.

Var gör man en ultraljudsundersökning?

Undersökningen sker på sjukhuset efter det att du har blivit remitterad från din husläkare eller barnmorska, men allt fler privat-kliniker kan erbjuda samma undersökning.

Terapeutiskt ultraljud

Högenergetiskt fokuserat ultraljud används vid vissa ablationer(avlägsnande av vävnad) och vid njursten/gallstensterapi (Litrotropsi, krossning av stenarna). Effekten är 100-1000 ggr högre än diagnostiskt ultraljud (10 – 100 W/cm2).&nbsp

Fokuserat ultraljud används även inom kirurgi med en frekvens som är lägre än diagnostiskt ultraljud , 0.25 – 2 MHz&nbsp men har mer eller mindre ersatts av laserteknik.