10 saker du inte visste om förstoppning
Artikel | Mage & tarm

Tio saker du kanske inte visste om förstoppning

Många drabbas någon gång i livet av förstoppning. Det är en obehaglig, men oftast ofarlig åkomma, som bland annat ger svårigheter att tömma tarmen och/eller hård avföring. I den här artikeln delar vi tio saker som är bra att veta om tillståndet. 

Microlax mot förstoppning


Innehållet är framtaget av: McNeil Sweden AB

1. Förstoppning är vanligt

Både undersökningar och apotekens försäljning av läkemedel mot förstoppning tyder på att det är ett vanligt problem. Man räknar med att omkring 20 procent av befolkningen är drabbad. Idag är det ett av de vanligaste tarmproblemen och risken att drabbas är högre bland kvinnor och äldre.

Vanlig med förstoppning - 10 saker du inte visste2. Det finns olika typer av förstoppning

Förstoppning kan delas in i två kategorier. Man kan uppleva en av typerna eller båda samtidigt. Dels kan det handla om en långsam tarm, det vill säga att det tar lång tid för avföringen att passera mag- och tarmkanalen och nå ändtarmen. Om man tömmer tarmen mer sällan än tre dagar i veckan brukar det klassas som förstoppning. I den andra kategorin når avföringen ändtarmen som det ska, medan svårigheterna uppstår vid själva tarmtömningen. Det kan yttra sig i att du behöver krysta mycket, att avföringen känns hård eller att du inte känner dig färdig efteråt. 

Klicka här för att läsa mer om förstoppning på Microlax hemsida »

3. Dina matvanor kan orsaka förstoppning

Det är inte ovanligt med tillfällig förstoppning om man fått i sig för lite vätska eller om man äter mat med för lite fibrer. Näringsfysiologer rekommenderar att man byter ut produkter med vitt mjöl (till exempel bröd och pasta) mot fullkornsalternativ och begränsar intaget av vissa mejeriprodukter, svart te, sockersötade drycker och alkohol. Gott om fibrer hittar du bland annat i frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön. 

4. För lite rörelse kan orsaka förstoppning

Otillräcklig motion kan göra att tarmen arbetar långsammare och en stillasittande livsstil kan leda till förstoppning. Att införa någon fysisk aktivitet dagligen kan underlätta magens arbete. 

5. Psykiska faktorer kan ligga bakom en förstoppning

Vissa psykiska åkommor, exempelvis ångest och depression samt stress kan orsaka förstoppning. Om du misstänker att din förstoppning beror på stress, kan det vara en bra idé att se över din livssituation och tänka på vilka förändringar du skulle behöva göra.

6. Förstoppning är vanligt vid graviditet

När du är gravid får hormonerna dina tarmar att arbeta långsammare, vilket i sin tur kan leda till förstoppning. Dessutom behöver många gravida kvinnor äta extra järn, ett tillskott som är känt för att göra många magar tröga.

7. Många blir förstoppade på resan

Nya miljöer, matvanor och tider (om man reser till en annan tidszon) påverkar dina tarmar. Kanske känns det också obekvämt att gå på toaletten på en ny plats. Men du är långtifrån ensam! Att dricka tillräckligt med vatten och göra sitt bästa för att undvika stress kan hjälpa semesterfirare att hålla igång magen.

8. Att hålla sig kan leda till kronisk förstoppning

I dagens stressade samhälle hinner inte alla med att gå på toaletten när de behöver. Många känner sig också obekväma med att gå på toaletten på jobbet eller i skolan. Men att göra det till en vana att hålla sig kan i värsta fall leda till att reflexerna som signalerar att vi behöver tömma tarmen avtrubbas, med kronisk förstoppning som följd. Det är alltså viktigt att lyssna på kroppen och gå på toaletten när du behöver!

9. Din sittposition kan påverka tarmtömningen

De västerländska toalettstolarna är faktiskt dåligt utformade för att tarmen ska kunna tömmas ordentligt. En bättre ställning är att sitta på huk, med knäna högre upp. Därför kan en fotpall underlätta dina toalettbesök.

10. Att slappna av är viktigt

För att tömma tarmen är det viktigt att kunna slappna av i bäckenbottenmuskulaturen. Bäckenbottendysfunktion (problematik vid tarmtömningen) beror ofta på att musklerna inte slappnar av som de ska och att de tvärtom spänns. En behandling mot detta är så kallad biofeedback. Det innebär att man tränar upp förmågan att koordinera de muskler som är involverade i samband med tarmtömning och att bli medveten om signaler från rektum.

Klicka här för att läsa mer om förstoppning på Microlax hemsida »


Microlax är ett receptfritt läkemedel mot tillfällig förstoppning som verkar lokalt. Det är ett snabbt och enkelt sätt att lindra förstoppning som är lämpligt för hela familjen.

Microlax (natriumcitrat, natriumlaurylsulfoacetat) rektallösning. Mikrolavemang vid tillfällig förstoppning. Läs alltid bipacksedeln. Läkemedel. Kontakta sjukvården om besvären kvarstår. Undvik långvarigt bruk. Rådgör med läkare eller apotekspersonal före användning av läkemedel mot förstoppning, inklusive Microlax, om du är gravid eller ammar. Rådgör med läkare eller BVC innan du använder förstoppningsmedel till barn, inklusive Microlax. © McNeil Sweden AB, Box 4007, 169 04 Solna, 2018. SE/MX/18-2053

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons