Resediarré kan leda till IBS
Intervju | Mage & tarm

Resediarré kan leda till IBS

Drabbades du av diarré på semesterresan eller fick du springa akut på toaletten efter att ha ätit dålig mat? Då löper du fyra gånger högre risk för att drabbas av tarmsjukdomen IBS än andra.

Publicerad den: 2015-08-20
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

IBS, irritable bowel syndrome, är en sjukdom som ger magsmärtor, diarréer och/eller förstoppning. IBS går inte att bota, men för vissa går sjukdomen över av sig självt. Andra får dras med IBS hela livet. Varför vissa drabbas av IBS och andra inte är fortfarande inte helt klarlagt, men man vet att det finns vissa faktorer som kan trigga igång sjukdomen. Maginfektioner som ger diarréer är en sådan faktor som ger en fyra gånger ökad risk för IBS. Andra infektioner som inte ger diarréer, eller diarréer som inte beror på någon infektion i mag- och tarmkanalen utan exempelvis en antibiotikabehandling, ska inte kunna leda till IBS.

– Nej, rent allmänt brukar man säga att magsjuka, alltså diarré, är det enda som kan kopplas till IBS, säger Per Hellström, mag- och tarmspecialist vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Bakterierna stör tarmens nervsystem 

Troligen orsakar bakterierna bakom tarminfektionen en störning på nervsystemet inuti tarmen.

Annons
Annons

– Men även när bakterierna försvunnit kan alltså skadan och symtomen kvarstå, säger Per Hellström.

Den lilla kanadensiska byn Walkerton är ett tydligt exempel. Våren 2000 var blöt och det ihållande regnet ledde till en översvämning i närheten av en dricksvattenbrunn. Kogödsel rann ner i dricksvattnet. Genom slarv från personalen vid det lokala vattenverket nådde vattnet, förorenat med campylobacter och e-colibakterier, invånarnas kranar. Omkring hälften av byns omkring 5 000 invånare drabbades av magsjuka och diarréer. Sex personer avled. Efteråt blev de boende i byn undersökta av läkare och forskare. Av de som hade fått maginfektioner av det förorenade vattnet hade hela 36 procent utvecklat postinfektiös IBS (PI-IBS). Därmed hade byn världens högsta procentuella utbredning av infektionsutlöst IBS, enligt Science Daily. Vid senare undersökningar har antalet IBS-drabbade sjunkit men fortfarande efter åtta år hade mer än 15 procent av invånarna IBS. Det är klart högre än den normala utbredningen av sjukdomen, där man räknar med att 10 procent av befolkningen har IBS.

– Det tar tid för tarmen att läka efter en infektion. Vi kan jämföra med till exempel glutenintoleranta. För de här personerna kan det kan ta upp till ett och ett halvt år efter att de slutat med gluten innan tarmen har läkt.

Annons
Annons

IBS-patienter sågs som "nervösa"

Per Hellström tror att diagnosen PI-IBS fortfarande är okänd bland såväl många läkare som allmänheten.

– När jag började jobba som läkare tyckte man att det var nervösa människor som åkte på IBS. Numera vet vi att det finns vissa gener som ger en ökad risk och alltså att även infektioner kan utlösa IBS.

Hur sjukdomen ska kunna botas är fortfarande en gåta för forskarna men man vet att sjukdomen kan lindras av en viss typ av kost.

– Det är viktigt att du själv provar olika typer av mat och ser vad din tarm klarar av. Men eftersom fett har en förmåga att aktivera hela mag- och tarmkanalen är det bra att äta fettsnål kost. Den ultimata måltiden för en person med IBS är nog fiskbullar och potatismos, det är magert och magen slipper arbeta, säger Per Hellström.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons