Undersökning | Mage & tarm

Laparoskopi

Även om man med hjälp av röntgen och ultraljudsundersökningar kan få svar på mycket när det gäller förhållanden i bukhålan har dessa metoder sina begränsningar.

Publicerad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Med hjälp av laparoskopi tittar man på riktigt in i bukhålan, vilket självklart ger mycket bättre bild.

Tidigare var man tvungen att operera öppet för att se vad som gömde sig i magen. Idag klarar man sig i många fall med laparoskopi.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Hur går laparoskopi till?

Man undersöker till exempel levern, gallblåsan, tarmarna eller organen i underlivet hos kvinnan med ett fingertjockt metallrör som är försett med ljus och optik. Detta lilla metallrör förs in genom ett litet snitt vid naveln.

Man fyller bukhålan med koldioxid för att man skall kunna se bättre.

Patienten är under full narkos under hela undersökningen, så man känner ingenting.

Annons
Annons

Vad kan man använda laparoskopi till?

Om man under undersökningen hittar förändringar som kräver en öppen operation kan denna utföras med en gång.

I andra fall kanske en operation kan undvikas tack vare att laparoskopin ger tillräckliga besked.

Det går, i vissa fall, att göra mindre ingrepp genom laparoskopet. I dag utförs nästan all kvinnlig sterilisering via laparoskopi. Likaså kan man genom laparoskopet punktera och öppna vattenfyllda cystor på äggstockarna, samt lossa sammanväxter.

Vilka fördelar finns det med laparoskopi?

Självklart kan inte laparoskopin alltid ersätta den egentliga operationen, men om man bara ska inspektera något, behöver patienten inte vara på sjukhuset mer än en till två dagar. Om man däremot skall opereras öppet måste man ofta räkna med en veckas sjukhusvistelse. Förloppet efter en laparoskopi är lättare än om man hade genomgått en öppen operation. Patienten är återställd efter ett par dagar.

Vid en okomplicerad laparoskopisk galloperation går patienten i regel hem dagen efter. Efter en laparoskopisk sterilisering kan man oftast gå hem redan samma dag.