Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Mage & tarm

Läkemedel för mage och tarm

Det finns flera läkemedel för mage och tarm, till exempel protonpumpshämmare (PPI), H2-receptorblockare och laktulos.
Annons

Protonpumpshämmare (PPI)

Blockerar utsöndringen av protoner i magsäcken vilket gör att pH-värdet höjs, det blir alltså mindre surt i magen. Protonpumpshämmare är en typ av preparat som är riktade mot en specifik biologisk process vilket gör att biverkningarna är begränsade. Ofta används PPI i kombination med antibiotika för att behandla magsår då detta i många fall orsakas av en bakterieinfektion (vid namn Haemophilus Pylori).

Används mot: Magsår (ulcus), sura uppstötningar (gastroesophagal reflux)

Preparat: till exempel Losec. (Generiskt namn Omeprazol) Flera företag tillverkar kopior på Losec då patentet gått ut. De vanligaste heter Lanzo och Omeprazol.) Nexium är en nyare typ av PPI.

Annons
Annons

H2-receptorblockare

Hämmar saltsyraproduktionen i magen och gör det på så sätt mindre surt. Används bland annat mot sura uppstötningar men det är dock vanligare att man väljer PPI mot detta istället för H2-receptorblockare.

Preparat: till exempel Zantac, Pepcidin

Laktulos

Ett av flera typer av preparat som används mot förstoppning. Laktulos är volymökande och verkar osmotiskt (drar åt sig partiklar). Preparatet gör att mjölksyra bildas i tarmen som binder vatten. På så sätt görs avföringen lösare. Det tar ett par dagar innan laktulos ger effekt.

Används mot: Förstoppning

Annons
Annons

Preparat: till exempel Lactulos, Duphalac, Laktiplex


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons