Hur mycket ska livsförlängande behandling få kosta?
Spridd tarmcancer är nästan alltid en dödlig sjukdom, men med bättre behandlingar kan patienter numera leva i många år med sjukdomen. Men behandlingarna är dyra och vården ställs allt oftare inför frågan hur mycket behandlingar som förlänger livet men inte botar ska få kosta.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Varje år upptäcks alltfler cancerfall, behandlingarna blir mer komplicerade och patienterna lever längre med sin sjukdom – samtidigt som sjukvården får oförändrade resurser och blir mindre effektiv. Under ett seminarium i Almedalen diskuterade läkare, patientföreträdare och politiker det etiska dilemmat som de medicinska framstegen leder till.
– Vi står inför alltför många omöjliga ekvationer. Vi är kapabla att göra så mycket mer än vad vi har råd med, säger Ingemar Engström, professor och ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.
Maria Albertsson, professor i onkologi, berättar om en patient med spridd bröstcancer. En månad innan hon dog var hon fortfarande så pass pigg att hon kunde delta i en hästhoppningstävling. Med rätt behandling lyckades hon leva i tio år efter att hon fått metastaser och en dödsdom. Under tiden hann hennes barn bli tonåringar – år som var ovärderliga för patienten. Men hur mycket får den här typen av livsförlängande vård kosta? Och hur ska patienterna prioriteras? Ska botande behandling prioriteras före palliativ behandling? Frågorna är många men svaren är få. Ella Bohlin (KD), landstingsråd i Stockholms läns landsting, menar att det inte kan vara politikernas ansvar att ta dessa beslut.
– Det här är en obehaglig fråga för oss politiker att ta i, säger hon.
– Jag förstår att ni politiker väjer för frågan kring vårdprioritering, för det här är ingenting som folk vill höra, men ni måste ta ställning till detta, för det är ett växande problem, replikerar Ingemar Engström.
En statlig prioriteringsutredning gjordes på nittiotalet men den har stora luckor, menar flera av debattörerna.
– Det har kommit extremt lite konkreta anvisningar ur den här utredningen, säger Stefan Einhorn, professor och moderator för diskussionen.
– Jag tror att det är dags för en ny prioriteringsutredning, för den palliativa vården har utvecklats samtidigt som vi har ännu mindre resurser. Jag tror att vi behöver ett omtag, säger Ingemar Engström.
Han passar även på att rikta kritik mot läkemedelsindustrin som han menar spelar en viktig roll i dilemmat.
– Det får inte handla om att tjäna maximalt med pengar, då skjuter ni er själva i foten. Ni måste ta ett socialt ansvar i prissättningen av läkemedel, säger han.
Vad betyder röntgensvaret? Är mina värden normala?
I Netdoktors nya gratistjänst Journalhjälpen reder vi ut just dina frågor och tolkar svårbegripliga journalanteckningar åt dig.
Kommentera denna artikel
1. Ni se4ger att ni har fastnat ff6r Border clloie och alaskan malumute, vad fe5r er att gila dom se5 mycket? 2. har ni planer pe5 att utf6cka er flock? 3. Vilka andra raser e4r ni nyfikna pe5? 4. Vilka raser skulle ni inte kunna te4nka er att ha? 4. vilken hudnsport tycker ni e4r roligast just nu?5. Vilken hundsport tycker ni inte e4r lika kul?Ni gf6r ett se5dan bra jobb med era hundar, tycker ni e4r je4tte he4ftiga!!
Inga har kommenterat på denna sida ännu