Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Det kan färgen på din avföring säga om magens hälsa

Gul, röd, grön, vit och svart. Ja, ens avföring kan variera i både färg och form, men vad kan färgen och utseendet på avföringen säga om magens hälsotillstånd? Det får du lära dig här! Vissa färger kan vara tecken på allvarlig sjukdom, menar magexperten Jan Brun.


Publicerad den: 2019-03-19

Det kan färgen på din avföringen säga om magens hälsa
Annons
Är du en av dem som brukar titta ner i toan efter att du tömt tarmen? Bra! Utseendet på din avföring kan nämligen berätta en hel del om hur magen mår. Jan Brun är överläkare och specialist i gastroenterologi och hepatologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och här hjälper han oss att få koll på vad som är normal avföring och vad man bör var uppmärksam på.

Gulaktig avföring / fett i avföringen

– Gulaktig avföring som flyter på vattnet kan tyda på att den innehåller fett, och att tarmen inte har kunnat tillgodogöra sig fettet från tarminnehållet, säger Jan Brun.

Han förklarar det som att fettmolekylerna inte ”hackas sönder” ordentligt i tarmen och därför kan tarmen inte ta upp fettet. Därför kommer det ut i avföringen.

– Och då skulle det kunna vara fel på bukspottkörteln som har till uppgift att utsöndra ämnen som klyver fettkedjorna , säger han.

Annons
Annons

– Det kan vara bra att ta kontakt med sin vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen om det är något som blir bestående.

LÄS OCKSÅ: IBS och IBD - Vad är skillnaden?

Svart avföring

Svart eller väldigt mörk avföring kan man få om man till exempel äter järntabletter eller blodpudding. Men det kan också var ett tecken på att det är blod i avföringen. Om avföringen är mörkt kan det dessutom tyda på att blodet kommer högt uppifrån i mag-tarmkanalen.

– Högt upp i mag-tarmkanalen finns det saltsyra som gör att blodet blir svart. Därför kan man misstänka att blodet kommer högt uppifrån, säger Jan Brun.

Svart avföring, som inte beror på något man ätit, är därför bra att ta på allvar.
Blod i avföringen kan man upptäcka med hjälp av avföringsprover. Testet får du från sjukvården.

Annons
Annons

Men blod i avföringen kan även ha mindre allvarliga orsaker. Läs mer längre ner under ”Röd avföring / Blod i avföringen”

Grön avföring

Grönfärgad avföring är inget att oro sig för, menar Jan Brun. Det visar mest att man äter mycket gröna livsmedel.

– Avföringen kan bli grön om man är väldigt begiven på att äta vissa gröna grönsaker, till exempel spenat.

Grå/vit avföring

Grå eller vit avföring är ovanligt, men något som man ska ta på allvar. Om avföringen har blivit blek kan det nämligen vara ett tecken på gallvägssjukdom.

I normala fall färgas avföring av ett ämne som heter bilirubin. Bilirubin utsöndras från levern via gallan till tarmen och ger bajset den mörka färgen.

– Så om det kommer ut för lite galla eller ingen galla alls, blir det heller ingen färg på avföringen. Det är inte bra, då ska man söka hjälp snabbt, säger Jan Brun.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Röd avföring / blod i avföringen

Blod i avföringen kan bero på många olika saker, de vanligaste orsakerna är hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsöppningen.

Andra orsaker till blod i avföringen kan vara inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) eller i värsta fall cancer.
– Vanligtvis är det ofarliga orsaker, men man ska inte nöja sig med att skylla på att det är hemorrojder innan man har uteslutit andra saker, säger Jan Brun.

Vissa livsmedel kan också färga avföring röd, till exempel rödbetor.

LÄS MER: Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Lös avföring

Det finns många orsaker till varför man får lös avföring (diarré). Oftast beror det på virus eller bakterier som vid vinterkräksjuka eller magsjuka. För mycket koffein, stark mat eller stress är andra orsaker.

– Det kan bero på att man ätit något olämpligt. Eller att man genomgått en antibiotikabehandling som orsakar störd balans i tarmens bakterieflora, Det kan också bero på biverkan av en uppsjö andra läkemedel som påverkar tarmarna på samma sätt, säger Jan Brun.

Diarré är oftast ofarligt och går vanligen över inom tre månader. Har man däremot andra symtom i samband med diarrén, såsom blod i avföringen, feber, viktnedgång eller svåra magsmärtor, ska man höra av sig till sin vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen.

LÄS MER: Diarré hos vuxna och barn 

Vattnig avföring

Vattnig avföring kan ha samma bakomliggande orsaker som lös avföring (se ovan).

En annan orsak till vattnig avföring kan vara så kallad mikroskopisk kolit. Mikroskopisk kolit är ett samlingsnamn för en grupp kroniska diarrésjukdomar, som till exempel kollagen kolit och lymfocytär kolit. Mikroskopisk kolit kan även ge symtom som trötthet, viktnedgång, gasbesvär och avföringsläckage.

Slem i avföringen

– Det kan man ha normalt, så det behöver inte vara något sjukdomstecken, säger Jan Brun.

Har man däremot slem i samband med symtom som spänd och svullen mage, lös avföring, förstoppning och magont, kan det röra sig om IBS (känslig tarm).

Slem i avföringen förekommer även vid inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Vanliga symtom på IBD är magsmärtor, lös avföring med blod- och/eller slemtillblandning samt viktnedgång.

– Normalt sett har man ett fint slemlager som ligger som ett täcke kring hela tjocktarmen och tunntarmen. Men vid inflammation i tarmen skadas det här slemlagret och tarmen kan inte fungera normal och slemhinnelagret kan då åka ut, säger Jan Brun.

Förstoppning

Om man har förstoppning är avföringen hård och trög och kan se ut som separata små klumpar eller som en korv med klumpar.

– Då får man försöka få igång magen genom att dricka mer, äta kostfibrer och kanske använda sig av något slags laxermedel, säger Jan Brun.

Andra tecken på förstoppning är: Långa uppehåll mellan varje tarmtömning, att magen känns uppsvälld, att det känns som att tarmen inte har tömts efter att man varit på toaletten, illamående, samt svullen och gasig mage.

Läs mer om förstoppning här

Normal avföring

Hur ser då en optimal avföring ut?

– Som en korv, antingen slät eller med lite sprickor. Då kan man vara nöjd, säger Jan Brun.

Hur ofta ska man tömma tarmen?

Vissa tömmer tarmen två till tre gånger per dag, medan andra gör det några gånger i veckan. Det är alltså individuellt hur ofta man behöver bajsa. Vad som är ”normalt” eller ”onormalt” avgörs utifrån ens egna avföringsvanor.

– Ens egna normalvariant varierar inte så mycket. Men om det blir en förändring som varar under en längre period kan det tyda på något avvikande, säger Jan Brun.

LÄS OCKSÅ: Så här får du fart på din tröga mage

Tips: Skriv mag-dagbok

Om du har problem med mage och tarm kan det vara bra att dokumentera besvären.
Skriv till exempel upp vilka symtom du haft, vad du har ätit och i vilken färg eller form din avföring varit. På så sätt kan du lättare sammanfatta dina problem för din läkare.

– Det är alltid väldigt uppskattat och är mycket användbart. Att minnas några dagar bakåt i tiden kan vara omöjligt för vissa. Då kan man skriva upp hur många gånger man har varit på toaletten och vilken konsistens avföringen haft och om magen gjort ont eller om det varit dagar med feber till exempel, säger Jan Brun.

Han tipsar också om att använda sig av den så kallade Bristol Stool Scale (också kallad Bristol stool chart eller Bristolskalan), som är en skala som används över hela världen för att beskriva konsistens på avföring. Bilder på skalan hittar man lätt genom att söka på nätet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-01-2 08:14 (4 år sen)

    Vid en mycket hård avföring kändes det som om något gick sönder i ändtarmsöppningen. Detta hände för något halvår sedan. Jag besväras nu av att lite avföring kan följa med då man släpper gaser ur tarmen. Det är mycket obehagligt om man ex.vid ett sammanträde släpper lite gaser och lite avföring läcker ut och luktar.
    Kan man stärka ändtarmsmuskeln/musklerna med någon form av knipövning eller liknande?

  • Avatar Tidigare användare 2019-12-31 08:30 (4 år sen)

    Bra information vilket innebär att mailet sparas och läses.
    Med vänlig hälsning hp

  • Avatar Tidigare användare 2019-11-15 01:23 (4 år sen)

    Har haft lös avföring ca. Två månader. Har varit på Gastropi inget ovanligt. Har navelbråck. Kan det ha påverkan. Har olustig känsla runt naveln.
    Med vänlig hälsning,
    Lennarth Nordin

  • Avatar Tidigare användare 2019-10-30 19:16 (4 år sen)

    En mycket läsvärd artikel, själv har jag problem med hemorrojder, som är ett problem vid toalettbesök, inte alltid men ibland är det blod på pappret.
    Känner mig ofta svullen och öm i buk och ljumskar.

  • Avatar Tidigare användare 2019-10-30 12:03 (4 år sen)

    Jag har förstoppning och tar en matsked linsfrön varje morgon som legat i blöt över natten. Min avföring är grådaskig, inte svart men inte heller brun, i så fall mörkbrun mot grå. Varför ser den inte ut som den ska?

  • Avatar Tidigare användare 2019-09-1 10:12 (5 år sen)

    Jag undrar om januvia som jag tar en gång om dagen,sedan jag börjat med den har avföringen blivit rödaktigt eller är det cancer

  • Avatar Tidigare användare 2019-03-21 11:54 (5 år sen)

    Tack för bra info vad gäller tarmen
    jag har besvär med läckage, något gasbevär
    äter sen en tid loperamid, en dos inolaxol
    för att avföringen skall bli bra o inte så lös
    Besvären kom som ett brev på posten
    vid 55års ålder
    Är detta vanligt vid åldrandet
    undrar jag?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.