Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Mage & tarm

Då bör du vaccinera dig mot kolera - läkaren förklarar

Kolera är en sjukdom som ger våldsamma diarréer. Sjukdomen sprids bland annat genom förorenad mat eller dryck. Kolera finns i princip inte i Sverige längre och svenska turister drabbas sällan av sjukdomen. Så behöver man verkligen vaccinera sig mot kolera innan utlandsresa? Här svara Athena Adeli, legitimerad läkare med erfarenhet av resemedicin och vaccinationer, på frågor om kolera. 


Publicerad den: 2019-08-22

Då bör du vaccinera dig mot kolera - läkaren förklarar
Annons

När bör man vaccinera sig mot kolera?

Om man bör vaccinera sig mot kolera eller inte beror dels på vart man ska resa och vad ens hälsostatus är, menar Athena Adeli.

– Man kan säga att endemiska länder, det vill säga länder som haft kolerautbrott senaste tre åren, är riskländer och vaccination rekommenderas särskilt om man ska bo med lokalbefolkning eller bo mer primitivt. Finns det ett aktivt utbrott i landet finns det ännu starkare skäl, säger hon.

– Sedan beror det på ens hälsostatus. Har man exempelvis en sjukdom eller medicinering som innebär att saltsyreproduktionen i magsäcken är nedsatt, som när man äter mediciner mot magsår eller dylikt, till exempel omeprazole eller losec, så har man mycket lättare att bli infekterad av kolerabakterien.

Koleravaccin brukar även rekommenderas till personer som skulle bli särskilt sjuka av en diarrésjukdom. Det kan vara personer som har diabetes eller hjärtsjukdom, samt personer som lever med en inflammatorisk tarmsjukdom, såsom ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.

– Även barn, som har lägre marginaler för vätskeförlust, har starkare skäl att ta vaccinet, säger Athena Adeli.

Ett annat skäl till att vaccinera sig mot kolera är för att minska spridningen av sjukdomen, detta gäller alltså om man reser till ett område där kolera kan finnas.

– Även om man själv håller sig frisk så kan man smitta andra, särskilt undernärda, äldre och små barn, som inte har marginaler eller tillgång till vätskeersättning om de förlora mycket vätska snabbt. Därför kan vaccinet behöva tas för att skydda andra, säger Athena Adeli.

Annons
Annons

När ska man inte ta koleravaccin?

– Man bör inte ta vaccinet under tiden man är sjuk och exempelvis har diarréer. Annars kan vaccinet tas av de flesta.

Man har heller inte studerat hur koleravaccinet påverkar barn under två år, därför brukar vaccinet inte ges till så små barn, menar Athena Adeli.

– Likaså har man begränsad erfarenhet av givning av koleravaccin till personer över 65 år. Det finns ingen anledning att tro att vaccinet är skadligt för dessa, man tror snarare att det inte har särskilt god skyddseffekt.

Kan man ta koleravaccin om man är gravid eller ammar?

– Som vanligt studerar man sällan personer som är gravida eller ammar på grund av etiska skäl, men om man utgår från djurstudier samt det man vet om vaccinet finns det inga skäl att tro att det finns skadliga effekter. Under en epidemi vaccinerade runt 200 gravida kvinnor på Zanzibar och man såg inget avvikande vid kontroll av barnen senare. Det finns dock andra skäl att avråda till resa till områden med kolera när en individ är gravid, Athena Adeli.

Hur bra skyddar vaccin mot kolera?

För att vaccinet ska få så bra effekt som möjligt är det viktigt att man tar det på rätt sätt.

– Vaccinet är ett så kallat avdödat vaccin som man blandar och dricker. Det är ett jämförelsevis svagt vaccin. Man måste undvika mat och dryck timmen innan och efter intag av vaccinet, eftersom saltsyran i magen ökar när man äter eller dricker, vilket kan döda vaccinet innan det hunnit ge verkan. Man brukar räkna med cirka 85 procent skydd som håller i cirka sex månader.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Som bieffekt får man dessutom ett visst skydd mot en annan diarrébakterie, berättar Athena Adeli.

– Bakterien heter ETEC. Siffrorna varierar, men man kan räkna med upp till 65 procent skydd mot ETEC, säger hon.

Hur farligt är kolera om man som drabbas?

Det är såklart urtrist att bli magsjuk och få kraftig diarré under sin utlandsresa, men för en välnärd och i övrigt frisk turist är kolera inte särskilt farlig, om man får i sig tillräckligt med vätska.

– Däremot är man en fara för andra då man kan smitta mindre rustade individer, säger Athena Adeli.

– Om man är undernärd, barn eller gammal är infektionen mycket allvarligare, likaså om man har en tarmsjukdom som inflammatorisk tarmsjukdom. Även hjärtsjukdomar såsom hjärtsvikt samt diabetes gör att det är farligare att få sjukdomen. I övrigt kan man säga prognosen mycket god om man får adekvat vätskeersättning som kan täcka upp för de mycket stora vätskeförlusterna.

Kan man skydda sig mot kolera på andra sätt?

Om man håller koll på vad man äter och är noga med hygienen så kan man minska risken att bli smittad av kolera.

– Det krävs rätt stora mängder av bakterien för att man ska få sjukdomen. Man brukar slippa få infektionen om man applicerar de vanliga turistknepen, det vill säga endast dricka flaskvatten, låta bli dåligt tillagade skaldjur, är noga med att äta på rena ställen, inte äta råa grönsaker sköljda i annat än flaskvatten, skala frukt med mera, tvätta händerna noggrant, säger Athena Adeli.

Hur vet man att det är just kolera man drabbats av och inte en vanlig magsjuka?

Det kan vara svårt att veta om det är just kolera man drabbats av. En tydlig ledtråd är så klart om det är ett pågående utbrott i området där man vistas/har vistats.

– I övrigt kan man säga att en fullt utvecklad infektion brukar ge enorma mängder diarré, uppemot 20 liter dagligen, vilket är betydligt mer än en vanligt magsjuka och också gör kolera farligare då den mängden vätskeförlust kan störa livsuppehållande funktioner i kroppen.

– Men det finns också flertalet individer som får en mildare infektion och då är det särskilt svårt att via symtomen kunna differentiera mellan olika bakterier eller virus. Om man varit i ett område med aktivt kolera är det bra att testa sig just ur smittskyddssynpunkt, säger Athena Adeli.

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons