Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Kommer det blod på toalettpappret när du torkar dig efter toalettbesök? Det finns vanliga orsaker som hemorrojder, sprickor eller små sår vid ändtarmsöppningen. Men det kan också vara tecken på allvarligare sjukdomar , menar överläkaren Jan Brun, som i den här artikeln listar några saker som du bör vara extra uppmärksam på.


Publicerad den: 2018-01-09

Blod i avföringen? Detta kan det bero på
Annons
Jan Brun är överläkare och specialist i gastroenterologi och hepatologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Här berättar han om vad man ska tänka på om man har blod i avföringen.   

Hur vanligt är det att man har blod i avföringen?  

– Om man tittar på lite vetenskapliga studier, när det handlar om små mängder ljust blod i avföringen hos vuxna, så är det runt 15 procent som kanske kan se lite blod på pappret eller i toaletten. Men det är långt ifrån alla som vill titta på det som man har i toaletten så det finns ett mörkertal på hur många det är som har sådana här typer av problem.   

Åldern har betydelse  

När det kommer till blod i avföringen ska man vara uppmärksam på sin ålder, menar Jan Brun.  

– Upp till 40 är det oftast ofarliga orsaker. Små mängder av ljust blod som betecknar att det är en blödning som sitter långt ned. Det är oftast hemorrojder, sår eller sprickor i ändtarmsområdet och då sätter man in behandling för detta och då ska det förhoppningsvis försvinna. Men om det inte gör det så ska man överväga att göra endoskopiska undersökningar.   

Annons
Annons

– Om man är över 40 år ska man vara snabbare på att göra endoskopiska undersökningar, för vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka. Oftast räcker det då med en enklare endoskopisk undersökning, om man inte har riskfaktorer som ärftlighet, övervikt, rökning, är stillasittande eller har ett stort intag av rött kött eller är 50 plussare, då bör grundlig utredning med koloskopi erbjudas snart. Som patient ska man då inte nöja sig med enkla förklaringar utan få hjälp med att utesluta allvarlig sjukdom.   

Kan man se på blodets utseende om det är något allvarligare?  

– Om det är större mängder blod eller blod som är ”inbakat” i avföringen bör man utreda detta snabbare och mer omfattande.  Ljus blödning skvallrar om att källan sitter långt ned i tjocktarmen. Om det är en mörk avföring (blod i avföringen) eller mörkt blod beror det på en blödning längre upp i systemet. 

Inflammation, herpes eller läkemedel kan orsaka blödning  

Andra orsaker till att man har blod i avföringen kan också vara en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) Ulcerös kolit och Crohns sjukdom.  (Här kan du gå en kort utbildning om IBD).

– Man kan också dra på sig en herpesinfektion i ändtarmsområdet och då kan det också komma blod. Herpes går bra att behandla med virustabletter.   

Annons
Annons

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

Vissa typer av läkemedel kan även öka risken för blödningar, bland annat vanliga värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra eller cox-hämmare/NSAID.   

– De är ökända för att orsaka blödningar i hela magtarmkanalen egentligen och det kan vara så att de hjälper till att starta blödningar som annars hade startat senare om man ändå skulle blöda 

När ska man söka hjälp?  

– Ju äldre man är desto högre risk är det att det är en allvarlig sjukdom som ligger bakom. Är man under 40 år behöver man inte vara lika snabb till doktor som om man är fyrtioplus. De som har ärftlighet eller riskfaktorer bör vara på tårna redan från början, även om man är under 40 år, säger Jan Brun. 


 

Så undviker du diarré på resan

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Anna 2022-01-26 19:33 (2 år sen)

  Hej
  jag fick svar på avföringsprover att det finns blod i provet jag har magsäck över bråck
  Som hittade 2021 när jag hade heliobacteri
  Ska gå på kontroll men kan ta upp till 5 månader är det farligt?
  Mvh Anna

 • Avatar Kalle 2021-04-29 19:55 (3 år sen)

  Upplysta människor vet att tarmen kan blöda och gör det också rätt ofta dessutom. Det räcker med att du är hård i magen, så vass hård avföring som med hjälp av tarmmusklerna trycker på för att komma ur tarmen som får tarmväggen att spricka som tio minuter senare är tillbaks till normalläge utan blödningar.

 • Avatar Teresa 2020-09-24 21:46 (4 år sen)

  Hej!
  min man är 65 och plötslig började med ont i magen i överdelen, idag hittade han lite små prickar av blod i avföring.
  Vad kan detta vara?

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-19 06:20 (4 år sen)

  Hej har haft besvär med blod i avföringen ibland till och med när man fiser så droppar det ibland ner i toastolen har varit iväg fick nån kamera in i endtarmen lite blod tog det sen har det ej hört av sig. Blir värst när jag ätter clementin kött Är så orolig kommer ganska mörk blod

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-17 15:30 (4 år sen)

  Ja, precis gå fort till läkare, är 41 år, har sedan slutet på november haft blod inbakad i avföringen, ont i magen, senaste 3 veckorna har avföringen blivit platt, är även trött hela tiden, drog dessa symptom för vårdcentralen och hon avrådde mig i princip att söka vård för hon hade minsann ingen tid innan januari och alla dessa symptomen får man av ibs också. Ringde direkt när den började bli platt och fick en tid den 25e feb, ringde idag igen då blodmängden ökat idag och har mer påtagligt ont i magen, fick då svar att den läkaren finns bara tillgänglig på den dagen så det finns ingen tidigare tid, även om hon höll med om att det kändes akut. så, ja man får väl se hur illa det är. finns fan ingen vård kvar i sverige. känns som om detta är cancer så har den kostat mig väldigt dyrbar tid på en massa skit.

 • Avatar 2020-01-18 10:20 (4 år sen)

  Mycket bra information från överläkare Jan Brun, angående blöd i avföringen ,samt trög mage, och undersökningar.
  Tyvär är det inte så lätt att få remis till endoskopiska undersökningar ,specielt inte till magnetisk resonans. Någ borde jag upsöka denna låkare med mina multi tarmproblem.

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-1 20:34 (5 år sen)

  Man dka vara snabb att besöka dr säger ni,menarni doktorer som inte finns,eller MKT svår att få tid till.Svenska sjukvården har tyvär kaputulerad.(med flera månaders vänte tid.)Man dör innan man får besökstid nuförtiden hos doktorn.(Jag åker till utlandet för att få besöka doktorn.).Tyvär.

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-3 17:48 (5 år sen)

  Fick akut magknip ,fick diarré kom blod i avföringen tog avföringsprov o det var blod ska göra en rektostomi på Vc kan detta vara cancer är orolig är 56 år

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-3 17:20 (5 år sen)

  Fick akut magknip ,fick diarré kom blod i avföringen tog avföringsprov o det var blod ska göra en rektostomi på Vc kan detta vara cancer är orolig är 56 år

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-26 07:35 (5 år sen)

  Hej. Har haft blod i avföring i 2 veckor och behandlar med xyloproct, ac3, silon men då inge klåda förekommer i öppning som tidigare kan jag då utesluta hemorrojder?
  Det skvätter blod upp till ringen ibland! Har tidigare genomgått coloskopi samt endoskopi, då de hittat 10 polyper som togs bort, var godartade ca2016 ock kontroll 2018.
  Bör jag vara orolig?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.