Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Har du blod i avföringen eller blöder du från ändtarmen? Då kan du ha drabbats av hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsområdet. Men det kan handla om allvarligare sjukdomar och det finns vissa saker man ska vara extra uppmärksam på, menar experten Jan Brun.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Jan Brun är överläkare och specialist i gastroenterologi och hepatologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Här berättar han om vad man ska tänka på om man har blod i avföringen.   

Hur vanligt är det att man har blod i avföringen?  

– Om man tittar på lite vetenskapliga studier, när det handlar om små mängder ljust blod i avföringen hos vuxna, så är det runt 15 procent som kanske kan se lite blod på pappret eller i toaletten. Men det är långt ifrån alla som vill titta på det som man har i toaletten så det finns ett mörkertal på hur många det är som har sådana här typer av problem.   

LÄS MER: Inflammatorisk tarmsjukdom: Har kosten någon inverkan vid IBD?

Åldern har betydelse  

När det kommer till blod i avföringen ska man vara uppmärksam på sin ålder, menar Jan Brun.  

– Upp till 40 är det oftast ofarliga orsaker. Små mängder av ljust blod som betecknar att det är en blödning som sitter långt ned. Det är oftast hemorrojder, sår eller sprickor i ändtarmsområdet och då sätter man in behandling för detta och då ska det förhoppningsvis försvinna. Men om det inte gör det så ska man överväga att göra endoskopiska undersökningar.   

– Om man är över 40 år ska man vara snabbare på att göra endoskopiska undersökningar, för vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka. Oftast räcker det då med en enklare endoskopisk undersökning, om man inte har riskfaktorer som ärftlighet, övervikt, rökning, är stillasittande eller har ett stort intag av rött kött eller är 50 plussare, då bör grundlig utredning med koloskopi erbjudas snart. Som patient ska man då inte nöja sig med enkla förklaringar utan få hjälp med att utesluta allvarlig sjukdom.   

Annons
Annons

Kan man se på blodets utseende om det är något allvarligare?  

– Om det är större mängder blod eller blod som är ”inbakat” i avföringen bör man utreda detta snabbare och mer omfattande.  Ljus blödning skvallrar om att källan sitter långt ned i tjocktarmen. Om det är en mörk avföring (blod i avföringen) eller mörkt blod beror det på en blödning längre upp i systemet. 

LÄS MER: Undvik trög mage – vi ger dig tipsen

Inflammation, herpes eller läkemedel kan orsaka blödning  

Andra orsaker till att man har blod i avföringen kan också vara en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) Ulcerös kolit och Crohns sjukdom.  (Här kan du gå en kort utbildning om IBD).

– Man kan också dra på sig en herpesinfektion i ändtarmsområdet och då kan det också komma blod. Herpes går bra att behandla med virustabletter.   

Vissa typer av läkemedel kan även öka risken för blödningar, bland annat vanliga värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra eller cox-hämmare/NSAID.   

– De är ökända för att orsaka blödningar i hela magtarmkanalen egentligen och det kan vara så att de hjälper till att starta blödningar som annars hade startat senare om man ändå skulle blöda 

När ska man söka hjälp?  

– Ju äldre man är desto högre risk är det att det är en allvarlig sjukdom som ligger bakom. Är man under 40 år behöver man inte vara lika snabb till doktor som om man är fyrtioplus. De som har ärftlighet eller riskfaktorer bör vara på tårna redan från början, även om man är under 40 år, säger Jan Brun. 

 

 


 Så undviker du diarré på resan

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Susanna 2019-04-2 18:54 (8 månader sen)

  Hej jag är 54år och hade tarmvred i börja av de 2018.Och ibland blöder jag ifrån stjärten inte när jag är lös i magen men det är fast och hård avföring så blir hela pappret ljusrött utan att jag behöver ta i och ibland har jag har jag ont i baken oxå. Jag är laktosintolerant om det kan vara det? Vad tror du att det kan vara? För tarmvred får man oftast av operation om man har operat sig men det har jag inte gjort heller. Mvh Susanna

 • Avatar Peter.sandstedt 2019-05-8 22:51 (7 månader sen)

  Jag har haft allt.från brustet magsår.tillsturt blödning från magsäcken.och det stord som en kaskad när jag spydde blod.oräknerligt antal av magsår tarm sår.allt detta fick jag genom min arbetsnarkoman.som saknar motstycke.så stress.dålig mat intag sent på nätter och kvällar.plus massor av kaffe.bara jag tänker på hur jag levt.så borde jag inte vara vid liv.har alltid kommit till sjukhus i sista minuten.så jag säger till alla jag möter att Lära sig hantera livet och var noga med att skilja på arbete och fritid.och plugga in nutritionen.mvh Peter.sandstedt

 • Avatar Suzanne Svedlund 2019-06-9 21:26 (6 månader sen)

  Blev nöjd. Fått svar.

 • Avatar Suzanne Svedlund 2019-06-9 21:32 (6 månader sen)

  Bra info är nöjd.

 • Avatar Eddie 2019-07-24 16:39 (5 månader sen)

  Heej jag är i 27 år ålder och det mer eller mindre ran ut mörkt blod när jag va på toa hade diarré... Behöver ja kolla upp det?

 • Avatar Leo 2019-08-7 20:43 (4 månader sen)

  Okej så jag har den där inbakade kan man säga. Eftersom blodet kommer inte direkt utan kommer liksom ut ur avföringen. Jag är 14 och kan fan inte avgöra om det är mycket blod eller lite. Skulle säga att det inte var lite. Sjävla avföringen var svart på vissa ställen o brunt på restan av hälften. Små klumpar som satt ihopp. Ska jag söka vård idag eller imorgon. Märkte av det igår och väntade 1 dag

 • Avatar Joar Bergman 2019-08-26 07:35 (4 månader sen)

  Hej. Har haft blod i avföring i 2 veckor och behandlar med xyloproct, ac3, silon men då inge klåda förekommer i öppning som tidigare kan jag då utesluta hemorrojder?
  Det skvätter blod upp till ringen ibland! Har tidigare genomgått coloskopi samt endoskopi, då de hittat 10 polyper som togs bort, var godartade ca2016 ock kontroll 2018.
  Bör jag vara orolig?

 • Avatar Lena Andersson 2019-10-3 17:20 (2 månader sen)

  Fick akut magknip ,fick diarré kom blod i avföringen tog avföringsprov o det var blod ska göra en rektostomi på Vc kan detta vara cancer är orolig är 56 år

 • Avatar Lena Andersson 2019-10-3 17:48 (2 månader sen)

  Fick akut magknip ,fick diarré kom blod i avföringen tog avföringsprov o det var blod ska göra en rektostomi på Vc kan detta vara cancer är orolig är 56 år

 • Avatar Kurt kurmin 2019-11-1 20:34 (40 dagar sen)

  Man dka vara snabb att besöka dr säger ni,menarni doktorer som inte finns,eller MKT svår att få tid till.Svenska sjukvården har tyvär kaputulerad.(med flera månaders vänte tid.)Man dör innan man får besökstid nuförtiden hos doktorn.(Jag åker till utlandet för att få besöka doktorn.).Tyvär.


Annons
Annons
Annons