Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Har du blod i avföringen eller blöder du från ändtarmen? Då kan du ha hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsområdet. Men det kan också vara tecken på allvarligare sjukdomar , och det finns vissa saker du ska vara extra uppmärksam på, menar experten Jan Brun.


Publicerad den: 2018-01-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Jan Brun är överläkare och specialist i gastroenterologi och hepatologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Här berättar han om vad man ska tänka på om man har blod i avföringen.   

Hur vanligt är det att man har blod i avföringen?  

– Om man tittar på lite vetenskapliga studier, när det handlar om små mängder ljust blod i avföringen hos vuxna, så är det runt 15 procent som kanske kan se lite blod på pappret eller i toaletten. Men det är långt ifrån alla som vill titta på det som man har i toaletten så det finns ett mörkertal på hur många det är som har sådana här typer av problem.   

Åldern har betydelse  

När det kommer till blod i avföringen ska man vara uppmärksam på sin ålder, menar Jan Brun.  

– Upp till 40 är det oftast ofarliga orsaker. Små mängder av ljust blod som betecknar att det är en blödning som sitter långt ned. Det är oftast hemorrojder, sår eller sprickor i ändtarmsområdet och då sätter man in behandling för detta och då ska det förhoppningsvis försvinna. Men om det inte gör det så ska man överväga att göra endoskopiska undersökningar.   

– Om man är över 40 år ska man vara snabbare på att göra endoskopiska undersökningar, för vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka. Oftast räcker det då med en enklare endoskopisk undersökning, om man inte har riskfaktorer som ärftlighet, övervikt, rökning, är stillasittande eller har ett stort intag av rött kött eller är 50 plussare, då bör grundlig utredning med koloskopi erbjudas snart. Som patient ska man då inte nöja sig med enkla förklaringar utan få hjälp med att utesluta allvarlig sjukdom.   

Annons
Annons

Kan man se på blodets utseende om det är något allvarligare?  

– Om det är större mängder blod eller blod som är ”inbakat” i avföringen bör man utreda detta snabbare och mer omfattande.  Ljus blödning skvallrar om att källan sitter långt ned i tjocktarmen. Om det är en mörk avföring (blod i avföringen) eller mörkt blod beror det på en blödning längre upp i systemet. 

Inflammation, herpes eller läkemedel kan orsaka blödning  

Andra orsaker till att man har blod i avföringen kan också vara en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) Ulcerös kolit och Crohns sjukdom.  (Här kan du gå en kort utbildning om IBD).

– Man kan också dra på sig en herpesinfektion i ändtarmsområdet och då kan det också komma blod. Herpes går bra att behandla med virustabletter.   

Vissa typer av läkemedel kan även öka risken för blödningar, bland annat vanliga värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra eller cox-hämmare/NSAID.   

– De är ökända för att orsaka blödningar i hela magtarmkanalen egentligen och det kan vara så att de hjälper till att starta blödningar som annars hade startat senare om man ändå skulle blöda 

När ska man söka hjälp?  

– Ju äldre man är desto högre risk är det att det är en allvarlig sjukdom som ligger bakom. Är man under 40 år behöver man inte vara lika snabb till doktor som om man är fyrtioplus. De som har ärftlighet eller riskfaktorer bör vara på tårna redan från början, även om man är under 40 år, säger Jan Brun. 


 

Så undviker du diarré på resan

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-11-9 18:31 (20 månader sen)

  Insett att jag måste söka hjälp, då jag blöder rikligt emellanåt och känner att ljumskar svullnar lite, likaså magen.

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-19 10:03 (22 månader sen)

  Hej! Jag har haft magsår och inflammation i tunntarmen. Nu har jag upptäckt att det är blod i avföringen igen,jag har ont i magen igen, och idag blev jag riktigt rädd,det var både klumpar av blod och färskt i toaletten och när jag torkade mig...kan man ha magsår fler gånger??

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-23 13:06 (23 månader sen)

  Jag har haft problem med min mage i princip hela livet men det har bara blivit värre med åren. Idag är jag i 30 årsåldern och har det väldigt svårt socialt p.g.a. min problemmage. Har alltid haft förstoppning och trög mage (slow transit). Min mage är i princip alltid uppblåst och gör ont. Äter plommon kvällen innan för att kunna gå på toa morgonen därpå. När jag väl får gå på toa kommer den större delen ut men sedan måste jag avsluta med vattenlavemang (mha lavemangspåse jag fått från sjukhuset). Oftast kommer det rätt mycket blod (rött blod dock). Jag har varit på undersökningar på både Östra Sjukhusets Kirurgiavdelning och Sahlgrenskas Medicinavdelning. Har inte fått någon riktig hjälp mer än en klapp på axeln och att jag måste "acceptera att jag alltid kommer att ha det så här" och att "sluta vara så negativ". Har dessutom fått diagnosen IBS-C och blivit informerad om att jag kanske kan ta antidepressiv medicin för ändamålet. Det känns oerhört frustrerande att leva på det här sättet. Min känsla är att jag inte blir tagen på allvar p.g.a. att jag är man och i relativt ung ålder. Ibland känns det som om man hade önskat att läkaren hade haft mina besvär i 2 dagar bara för att uppleva hur det egentligen är att leva på det här sättet. Sahlgrenska har bland annat lovat mig att ringa upp mig i början av året för att informera mig om vidare behandling eller åtgärder vilket dom naturligtvis inte gjort. Någonstans brister det men jag vet inte var. Efter 15 års kontakt med sjukvården utan någon vettig hjälp är det inte konstigt att man till slut ger upp att söka vård igen.

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-5 22:38 (24 månader sen)

  Hej jag är 16 år och det bara droppar blod när jag gör nummer 2 och det gör riktigt ont, detta händer varje gång. Jag värken röker/dricker eller snusar

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-27 23:49 (24 månader sen)

  Det var bra hjälp. Hoppas det hjälper min syster.

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-26 11:26 (24 månader sen)

  Jag är 55 år och har ätit Voltaren i ca 2 veckor och troligrvis har börjar blöda pga det. I artikeln står det att medicinen kan starta blödningar i, så att säga, förtid. Bör jag sluta med Volataren och bör söka läkare?

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-18 12:55 (2 år sen)

  När jag gör nummer 2 så kommer de blod.
  De blir rött i toa stolen ????????????????????????

 • Avatar Flemming Trab 2018-06-13 19:57 (2 år sen)

  jag får upsöka vårdcentralen :((

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-11 17:36 (2 år sen)

  Skrev längre upp på sidan.Om det är fel uppfattat av mig,stryk insändaren.Eller ändra på var man ska skriva.Den plats i det hela som jag skrev på,var för mig en naturlig plats enligt er text.UP

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-7 15:37 (2 år sen)

  Tyckte denna Info.var lagom utförlig och lött att förstå.Saklig men ändå inte skrämmande.


Annons
Annons
Annons