Mage & tarm

Covid-19: Råd till dig med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

Så smittar vinterkräksjukan
Under hösten och vintern ökar smittspridningen av vinterkräksjukan som mest. Men hur sprids egentligen det så kallade caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan? Här får du en kortfattad förklaring.
-
Funktionell dyspepsi
De vanligaste symtomen vid funktionell dyspepsi är smärta och obehag i övre delen av magen.
-
Förstoppning hos barn
Det är vanligt med förstoppning hos barn. Behandlingen är mjukgörande medel och förebyggande åtgärder.
-
Utsättning av protonpumpshämmare
Trots att behandling med protonpumpshämmare ofta rekommenderas under kortare perioder är det många som använder det kontinuerligt. För att sluta med protonpumpshämmare kan man stegvist trappa ner dosen.
-
Tarmvred i tjocktarmen
Ofta opereras tarmvred i tjocktarmen, men ibland kan det räcka att vrida tillbaka tarmvredet med hjälp av ett koloskop som förs in via ändtarmen.
-
Halsbränna på grund av reflux, patientrådgivning
De flesta upplever ibland halsbränna och refluxsymtom. Om symtomen inte går över med en kur receptfritt syrahämmande läkemedel i normaldos bör man söka läkare.
-
Samband mellan psoriasis och andra sjukdomar
Länge har man känt till sambandet mellan hudsjukdomen psoriasis och uppkomsten av ledbesvär, psoriasisartrit. Men det finns även andra sjukdomar som är vanliga i samband med psoriasis. I den här texten listar vi några av dem.
-
Så undviker du diarré på utlandsresan
Det är aldrig kul att bli dålig i magen, och att få magproblem och diarré på en utlandsresa kan verkligen förstöra hela semestern. Här får du några tips på hur du undviker resediarré och vad du kan göra om du ändå drabbas.
-
Läsarfråga: ”Kan Crohns sjukdom påverka vikten?”
Kan kosten eller vikten påverkas av Crohns sjukdom? Och kan man få ledvärk av IBD-sjukdomar trots att de är i ett lugnt skede? Här svarar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, på läsarnas frågor om inflammatorisk tarmsjukd...
7 Kommentarer -
Quiz: Vad vet du om kolera?
De flesta har hört talas om kolera, men hur mycket vet du egentligen om sjukdomen? Genom att göra vårt quiz kan du testa dina kunskaper och lära dig mer om kolera.
1 Kommentarer
-
Det kan färgen på din avföring säga om magens hälsa
Gul, röd, grön, vit och svart. Ja, ens avföring kan variera i både färg och form, men vad kan färgen och utseendet på avföringen säga om magens hälsotillstånd? Vissa färger kan vara tecken på allvarlig sjukdom, menar magexperten Jan Brun.
16 Kommentarer -
Hanna har Crohns sjukdom: ”Jag är i ett kroniskt smärttillstånd”
Hanna Frogner, 27, hade magproblem redan som treåring, men fick diagnosen Crohns först när hon var elva år. ”Jag fick reda på att jag behövde medicin i resten av livet, det var jättetungt att höra”, berättar hon.
12 Kommentarer -
Rebecca har ospecificerad IBD: ”Det är svårt att acceptera sjukdomen”
För några år sedan började Rebecca Lange, 43, ett mer hälsosamt liv. Hon började träna, äta nyttigare och slutade röka och dricka alkohol. Det var då sjukdomen slog till. Hon fick magont och blod i avföringen. Men läkarna kunde inte se varifrån blodet kom och därför kun...
3 Kommentarer -
Helle har Crohns sjukdom: ”Allt blir sämre om jag inte tränar”
När Helle Nyman, 49, började trappa ner på medicinen för sina ledbesvär fick hon istället magproblem. Läkarna trodde då att hon hade drabbats av IBS (känslig tarm), men symtomen blev bara värre av de kostråd hon fick. Idag är hon diagnostiserad med den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns.
1 Kommentarer