Riskfaktorer för tuberkulos
Riskfaktorer
Vem som helst kan få tuberkulos, men under vissa förhållanden ökar risken att få sjukdomen.
Få Artrosbehandling direkt i en app
Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Nedsatt immunförsvar
När immunsystemet är friskt kan makrofager (en sorts försvarsceller) i regel kapsla in tuberkelbakterierna. Om motståndskraften av någon anledning är nedsatt har man dåligt försvar mot bakterierna.
Det finns en rad faktorer som kan försvaga immunsystemet:
- Om man har en sjukdom som sätter ned immunförsvaret som hiv/aids, diabetes eller kroniska lungsjukdomar.
- Om man behandlas med kortikosteroider eller cellgifter kan kroppens förmåga att skydda sig själv skadas.
- Forskare har också sett en ökad risk för att tuberkulos aktiveras under användning av läkemedel mot gikt.
Närkontakt med någon som har smittsam tuberkulos
Oftast måste man tillbringa lång tid tillsammans med någon som har obehandlad och aktiv tuberkulos för att själv bli smittad. Sannolikheten är störst att man smittas av:
- En familjemedlem.
- Rumskamrat.
- Vän.
- Nära arbetskamrat.
Under senare år har antalet tuberkulossmittade ökat i Sverige, men de flesta av dessa har smittats utomlands. Trots ökningen av antalet sjukdomsfall i Sverige har inte risken för att bli smittad här i landet ökat.
Geografi
Personer som kommer från områden där tuberkulos är vanligt - särskilt Afrika, Asien, Mellanamerika och före detta Sovjetunionen - löper ökad risk att få tuberkulos.
Ålder
Äldre personer har ökad risk att få tuberkulos eftersom det normala åldrandet eller sjukdomar kan försvaga immunsystemet. De har också växt upp under en tid då tuberkulos var vanligt och har därför mycket oftare än yngre personer en inaktiv, "sovande" tuberkulos. Sannolikheten är också större att de bor på sjukhem där mindre epidemier med tuberkulos kan förekomma, även om detta är mycket sällsynt i Sverige.
Drogmissbruk
Långvarigt narkotika- eller alkoholmissbruk sätter ner immunförsvaret och ökar känsligheten för tuberkulos.
Undernäring
Dålig kost och för lite mat ökar risken för att få tuberkulos.
Sjukvårdspersonal
Regelbunden kontakt med sjuka människor ökar risken för att bli utsatt för tuberkelbakterier. Genom att använda munskydd och tvätta händerna ofta minskar man risken att bli smittad. Unga vuxna kan vaccineras mot tuberkulos men det är osäkert vilket skydd vaccinet ger.
Utlandsresor
Vid flytt eller resa utomlands utsätts man lättare för tuberkelbakterier.
Riskgrupper
Personer med hiv-infektioner bör tuberkulostestas kort efter att hiv-diagnosen har ställts. Om resultatet av testet är positivt måste man även röntga lungorna och göra andra tester för att se att man inte har en aktiv infektion. Eftersom tuberkulos är särskilt farligt för personer med hiv/aids bör man snarast kontakta läkare om man får luftvägssymtom som:
- Hosta.
- Andfåddhet.
- Andra problem som kan tyda på tuberkulos.
Till riskgruppen räknas också de som har närkontakt med personer som har smittsam tuberkulos. Det kan vara en familjemedlem, en vän eller en arbetskamrat. Som regel är det bara lungtuberkulos som är smittsamt.
-
”Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner”
Vilka bör vaccinera sig mot lunginflammation? Och behöver man förnya vaccinationen någon gång? Här svarar Adam Roth, specialistläkare och enhetschef på enheten för vaccinationsprogram, Folkhälsomyndigheten.
7 Kommentarer -
Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma
Under förkylningstider är det många av oss som får stå ut med att vara snoriga och hängiga en kortare period. Men för en person med astma kan det dock bli mer besvärligt. De kan ofta få mer långdragna förkylningar och i värsta fall akuta besvär som kräver läkarkontakt.
-
Om HarduKOL.se
Knappt 60 procent av KOL-patienterna uppger att de inte fått information om KOL och hur de ska hantera sjukdomen, och 71 procent har inte kännedom om vilken lungkapacitet de hade kvar vid tiden för diagnos. Det visade Netdoktors upplysningskampanj HarduKOL.se som lanse...
2 Kommentarer -
Christina drabbades av dödlig lunginflammation
Christina 45, fick lunginflammation två gånger på kort tid. När Christina svarade läkaren att hon mått så här i över en månad fick hon svaret: "Obehandlad lunginflammation kan leda till döden".
7 Kommentarer -
Lunginflammationer satte stopp för aktivt liv
Inom loppet av två år har Nasma haft lunginflammation tre gånger - något som satt stopp för hennes aktiva livsstil.
4 Kommentarer