Mat och pollenallergi

Livsmedel kan i vissa fall korsreagera med pollen vilket bidrar till att pollenallergiker löper en ökad risk att även vara överkänsliga mot vissa typer av föda.
Annons

Allergi mot björk och gräs är de vanligaste pollenallergierna i Sverige. Omkring 70 procent av alla björkpollenallergiker reagerar på viss mat. Ju mer uttalad björkpollenallergi man har, desto större sannolikhet är det att man också får symtom av vissa livsmedel. Till exempel kan många björkpollenallergiker inte äta gröna äpplen under pollenperioden (på grund av klåda, svullnad i mun och hals eller på läppar), men det går alldeles utmärkt att äta samma äpple på vintern. Detta beror på att det finns likheter mellan äpple och pollenallergen (det som framkallar en allergisk reaktion).

Björkpollenallergiker kan vara känsliga för:

  • Nötter som hasselnöt, valnöt och paranöt.
  • Äpplen, särskilt sorterna Golden Delicious, Granny Smith, Jona Gold, Breaburn och Cox Orange har stor benägenhet att ge allergiska besvär. Äppelsorten Gloster brukar tolereras bättre.
  • Stenfrukter som plommon, körsbär och persikor.
  • Morötter
  • Potatis, främst skalet. Besvär kan uppstå när man skalar potatisen, men den brukar gå bra att äta.
  • Mandel
  • Kiwi
  • Honung (eftersom spår av pollen kan finnas kvar)

Gråboallergiker kan vara känsliga för:

  • Selleri
  • Morötter
  • Palsternacka
  • Persilja
  • Paprika

Det är främst färska frukter och grönsaker som brukar ge en reaktion, till skillnad från konserverade och kokade frukter och grönsaker.

Vad kan jag göra?

Medicinering brukar göra det möjligt att äta en viss mängd av de livsmedel som annars kan ge besvär. Vid osäkerhet kan man först prova med frukt, bär och grönsaker i tillagad form. Man kan ta en liten bit i munnen och hålla den där några minuter. Om man inte upplever klåda eller andra obehag kan man tryggt svälja, annars spottar man ut. Om vissa livsmedel orsakar stort obehag kan man undvika dem under pollensäsongen och istället välja hallon, vinbär, krusbär och blåbär som i regel inte brukar ge besvär.

Annons
Annons

Tips

  • Ofta tål äppelallergikern äpplen som varit ett par minuter i mikrovågsugn.
  • Skalad frukt brukar tolereras bättre än oskalad.

Annons
Annons
Annons
Annons