Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lungor


Uppdaterad den: 2012-11-21
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons
Luftvägarna och lungorna tillför kroppen syre och avlägsnar koldioxid, en avfallsprodukt från kroppens energiomsättning. Luftvägarna, som består av näsan, svalget/halsen och luftröret/bronkerna, är de organ som transporterar luft. Luftröret delar sig i två huvudbronker, en till varje lunga. Från huvudbronkerna delar bronkerna upp sig i allt mindre luftrörsgrenar, bronkioler. I änden av varje bronkiol finns det en samling av ballongliknande strukturer som kallas alveoler. Det finns cirka 300 miljoner alveoler i varje lunga. I alveolerna pågår ett konstant utbyte av syre och koldioxid genom väggen till små blodådror som finns i alveolväggen.

Många muskler används för att suga in luft i lungorna. Den viktigaste muskeln är mellangärdesmuskeln, diafragma, som skiljer brösthålan från bukhålan. I avslappnat tillstånd är diafragma rundad upptill. När diafragma drar sig samman, skapas det ett undertryck i brösthålan, lungorna utvidgar sig och luft sugs in. Normalt sker denna process av sig själv, vi behöver inte tänka på att vi ska andas.

Lungsjukdomar

Det dominerande symtomet vid lungsjukdomar är tung andning. Sjukdomar i lungorna handlar om förändringar i luftvägarna, till exempel trånga luftvägar som vid astma och KOL, eller sjukdomar i lungvävnaden. Infektionssjukdomar är vanliga och de kan förekomma uteslutande i luftvägarna eller i lungvävnaden. Lungcancer är en annan stor sjukdomsgrupp.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?


Annons