Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förebyggande behandling av tuberkulos

Tuberkulos är en sjukdom som går att förebygga. Om man misstänker att man varit utsatt för smitta bör man göra ett hudtest.

Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Tuberkulos är en sjukdom som går att förebygga. Det bästa sättet att hålla tuberkulos under kontroll är att diagnostisera och behandla personer med tuberkulosinfektion innan sjukdomen blir aktiv. Det är också viktigt att förhindra att patienter, som är inlagda på sjukhus med diagnosen tuberkulos, smittar andra.

I Sverige gör man inte längre några rutinundersökningar av hela befolkningen. Man koncentrerar sig på riskgrupperna.

Det finns vissa saker som man själv kan göra för att skydda sig och andra:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons
  • Se till att barn får sitt BCG-vaccin om de behöver det.
  • Om man misstänker att man varit utsatt för smitta bör man göra ett hudtest.
  • Om man har hiv/aids eller någon annan sjukdom som försämrar immunförsvaret kan det vara bra att testa sig till exempel två gånger om året.
  • Överväga förebyggande behandling.

Inaktiv tuberkulos

Om tester visar att man har en "sovande", inaktiv tuberkulosinfektion och det inte finns några tecken på aktiv tuberkulos, kan det vara lämpligt att diskutera förebyggande behandling med läkare.

Fullfölj hela behandlingen

Att fullfölja hela behandlingen är det viktigaste rådet för den som behandlas för tuberkulos. Om man avbryter behandlingen eller hoppar över några doser kan tuberkelbakterierna få en chans att förändras (mutera) och bli resistenta (motståndskraftiga) mot de vanliga läkemedlen. De resistenta bakteriestammarna är mycket farligare och svåra att behandla.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?


Annons