Tuberkulos verkar kunna botas med gammal antibiotika

Cephalosporiner är namnet på den grupp antibiotika som i flera decennier har använts mot flera bakteriesjukdomar, men aldrig mot tuberkulos. I nya laboratorieförsök har antibiotikan visat sig fungerar mot tuberkelbakterierna.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Annons
Annons

Tuberkulos (TBC) är en smittsam sjukdom och uppskattningsvis dör 1,5 miljoner människor årligen till följd av infektionen. Nu hävdar forskare vid University of British Columbia att gammal antibiotika som utvecklades på 1960-talet kan användas för att bekämpa tuberkulos. Forskningen är publicerad i Scientific Reports.

Antibiotikan i det här sammanhanget tillhör en grupp som kallas cephalosporiner vilka i flera decennier har använts mot andra bakterier. Eftersom denna antibiotika sedan tidigare är kliniskt godkända menar forskarna att den redan nu kan testa i vården mot tuberkulos.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons